«Μην αγοράσετε τίποτα για τα Χριστούγεννα!» - iefimerida.gr

«Μην αγοράσετε τίποτα για τα Χριστούγεννα!»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αφήστε τις βόλτες στα εμπορικά κέντρα, μην ψωνίσετε προϊόντα online και αποφύγετε να αγοράσετε οτιδήποτε περιττό για τα Χριστούγεννα!». Το μήνυμα αυτό προέρχεται από τον πρώην διαφημιστή και νυν ακτιβιστή κατά των μεγάλων εταιρειών και του υπερκαταναλωτισμού Κάλε Λασν.

Ο καναδοεσθονός εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Adbusters» έχει ξεκινήσει μια καμπάνια αντικαταναλωτισμού με τίτλο Buy Nothing Christmas, προτρέποντας τους καταναλωτές να απέχουν, την περίοδο των γιορτινών ημερών, από τα ψώνια. «Η υπερκατανάλωση μάς καταστρέφει, αλλά εμείς συνεχίζουμε να ψωνίζουμε, πιστεύοντας πως σε αυτό θα βρούμε παρηγοριά και ηρεμία. Ο καταναλωτισμός είναι το όπιο του λαού» λέει ο Λασν, ο εμπνευστής του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ».

Η Ημέρα Αντικαταναλωτισμού γιορτάζεται την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στη Βόρεια Αμερική και το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου στην Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια από τον καναδοεσθονό Κάλε Λασν, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα μιας μέρας, όπου οι καταναλωτές θα απείχαν από την πιο βασική τους ανάγκη. Ο Λασν ξεκίνησε ως στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας για να μεταστραφεί σε κήρυκα κατά του καταναλωτισμού.

«Η κατανάλωση από μόνη της δεν είναι κακό, αλλά το τι αγοράζουμε» λέει. Και μας καλεί να αναλογισθούμε έστω και για μία μέρα τη σχέση της κατανάλωσης με την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη φτώχεια. Οι πλούσιες χώρες της Δύσης, που αποτελούν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταναλώνουν το 80% των πόρων της Γης, προκαλώντας δυσαναπλήρωτες καταστροφές στο περιβάλλον και άδικη διανομή του πλούτου.

Στη Βόρειο Αμερική οι εορτασμοί γίνονται σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπου οι ακτιβιστές καταστρέφουν πιστωτικές κάρτες, αναρτούν συνθήματα για την Ημέρα, συζητούν με τον κόσμο, χορεύουν, τραγουδούν και στήνουν θεατρικές παραστάσεις δρόμου, προκαλώντας την οργή των καταστηματαρχών. Τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής, ABC, CBS και NBC, αρνούνται να προβάλλουν διαφημιστικά της Παγκόσμιας Ημέρας Αγοραστικής Αποχής..

«Την ώρα που ο πλανήτης μας γίνεται ολοένα και πιο θερμός, που πολλά είδη ζώων εξαφανίζονται, που οι άνθρωποι αρρωσταίνουν όλο και πιο πολύ, που οι οικονομίες μας χρεοκοπούν και που οι πολιτικοί μας γίνονται ολοένα και πιο διεστραμμένοι, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να πηγαίνουν για ψώνια», γράφει η ιστοσελίδα του περιοδικού «Adbusters».
«Πρεπει να βρούμε ένα τρόπο να κόψουμε αυτή τη κακή συνήθεια», καταλήγει ο Λασν, ο άνθρωπος που εμπνεόμενος από την Αραβική Ανοιξη κάλεσε τον Ιούλιο του 2011 τους Αµερικανούς να συρρεύσουν στις 17 Σεπτεµβρίου της ίδιας χρονιάς µε τις σκηνές τους στην καρδιά της Νέας Υόρκης και να καταλάβουν το σύµβολο του παγκόσµιου καπιταλισµού, τη Γουόλ Στριτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ