Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συνεδρίασαν χθες στη Βιέννη, για να αποφασίσουν για το νέο πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα. Παρ όλα αυτά, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, θα πρέπει πρώτα να γεφυρωθεί το κενό μεταξύ της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για το αν θα πρέπει να συμμετέχουν και ιδιώτες επενδυτές για να στηρίξου την ελληνική οικονομία.
«Αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι η Ελλάδα- η οποία ήδη έχει εξασφαλίσει πακέτο βοηθείας ύψους 110 δισεκατομμύριων ευρώ- θα χρειαστεί άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2012 και για το 2013. Θα πρέπει όμως να προλάβουν να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα, πριν την βασική συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομίας, μέσα στο μήνα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου, εκπρόσωποι του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, άσκησαν πιέσεις, προκειμένου να μην σηκώσουν το βάρος μόνο οι φορολογούμενοι αλλά και οι έλληνες κάτοχοι ομολόγων, οι οποίοι θα πρέπει να αποδεχτούν την παράταση αποπληρωμής των επενδύσεών τους.
«Το Βερολίνο δεν έχει καμία σοβαρή εναλλακτική λύση για το δανεισμό της Ελλάδος με περισσότερα χρήματα ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη κατάρρευση, δήλωσε ο αξιωματούχος, ενώ μια επιμήκυνση του χρέους δεν μπορεί να εγκριθεί σε αυτή τη χρονική περίοδο. Το Βερολίνο δεν έχει λάβει κάποια τελική απόφαση».
Σύμφωνα με τον Ροντριγκό Ολιβάρες- Καμιναλ, ανώτερο λέκτορα στον τομέα χρηματοπιστωτικού δικαίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και επισκέπτης καθηγητής ελληνικής οικονομικής σχολής, μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν αρκεί, «αυτή ήταν μια λύση το 2009 και στις αρχές του 2010, αλλά ότι το 2011. Προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με βενζίνη».