«Πριγκίπισσες της Μεσογείου» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - iefimerida.gr

«Πριγκίπισσες της Μεσογείου» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις «πριγκίπισσες» της Μεσογείου είναι αφιερωμένη η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που είναι ανοιχτή τις Χριστουγεννιάτικες ημέρες έως τον Φεβρουάριο 2013.

Με τίτλο «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας: Ερμηνευτικά ζητήματα και προσεγγίσεις του γυναικείου ρόλου στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου», η έκθεση υλοποιείται από το Μουσείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τη διεύθυνση Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Ποιες όμως ήταν αυτές οι γυναίκες; Αρχόντισσες, πριγκίπισσες, ιέρειες, θεραπεύτριες ή μάγισσες; Γυναίκες με γνώση που ταξίδεψαν από τη μια περιοχή στην άλλη ή ντόπιες που παρέλαβαν και υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών;

Ευρήματα της Μεσογείου

Η έκθεση παρουσιάζει ευρήματα από περίπου 21 ταφικά σύνολα γυναικών από την Ελλάδα (Αττική, Μακεδονία, Εύβοια, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία, καλύπτοντας χρονικά το διάστημα από τον 10ο αιώνα π.Χ. έως την αρχαϊκή περίοδο (6ος αιώνας π. Χ.)

Τα εκθέματα έχουν επιλεγεί από ταφές γυναικών υψηλού κύρους, οι οποίες φαίνεται ότι στις κοινωνίες τους υπήρξαν φορείς μεταφοράς πολιτισμικών και ιδεολογικών στοιχείων.

Οι ενότητες της έκθεσης είναι τρεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει εκθέματα από ταφικά σύνολα (10ος έως 9ος αι. π. Χ.) από το Λευκαντί, την Ελεύθερνα, την Αγκόνα της Ιταλίας κ.α. Η δεύτερη θα αναφέρεται σε ταφές του 8ου και 7ου αι. π. Χ. που αντιστοιχούν σε γυναίκες οι οποίες για εμπορικούς ή άλλους λόγους βρέθηκαν σε διαφορετικές περιοχές από αυτές που κατάγονταν, ενώ η τρίτη ενότητα θα παρουσιάζει κτερίσματα ταφών του 6ου αι. π. Χ.

Οι ενότητες θα εμπλουτιστούν με 354 έργα από δημόσια αρχαιολογικά μουσεία -ο προσωρινός δανεισμός τους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έγινε και με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου- καθώς και με αντικείμενα από κυπριακές και ιταλικές συλλογές. Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Ιταλίας, ενώ θα αναμένεται να γίνει το ίδιο και από τις προεδρίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μέσα από τις ιστορίες τους φαίνεται εναργέστερα η συμμετοχή των γυναικών στη δημιουργία ανοιχτών πολιτισμικών οριζόντων για τις περιόδους που εξετάζουμε (από τον 10ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ), όπως και γενικότερα η συμμετοχή της γυναίκας στην ανάπτυξη του αρχαίου μεσογειακού πολιτισμού.

Τα αντικείμενα της έκθεσης


Τα σύνολα που παρουσιάζονται αποτελούνται από χάλκινα αγγεία και σκεύη, φαγεντιανά και γυάλινα αγγεία, πήλινα, χάλκινα, ελεφαντοστέινα ειδώλια, σκεύη χάλκινα ή σιδερένια [αρύταινες (βαθιές κουτάλες για την άντληση νερού), κοχλυάρια (μικρά κουταλάκια για την επάλειψη καλλυντικών), ομοιώματα αμαξιδίων κ.λπ.], αλλά και κοσμήματα: πόρπες από χαλκό, σίδηρο ή άργυρο και πολύτιμους λίθους, μερικές σε μεγέθη απίστευτα -ύψους 20 εκατοστών- με ρόδια χρυσά ή πλάκες από χρυσά πτηνά, καρδιοφύλακες χάλκινους, ζώνες χρυσές, χάλκινες κλπ., περικάρπια και περιβραχιόνια από χρυσό, χαλκό και άργυρο, σκουλαρίκια από χρυσό και άργυρο σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, δακτυλίδια από χρυσό, άργυρο, χαλκό, σφηκωτήρες για τα μαλλιά από χρυσό, άργυρο, ήλεκτρο, περιδέραια από χρυσό, άργυρο, χαλκό, φαγεντιανές ψήφους, χάντρες (ψήφους) από ημιπολύτιμους λίθους, αμέθυστο, κορνεόλη, ορεία κρύσταλλο, κεχριμπάρι, αιγυπτιακό μπλε, φαγεντιανή, σκαραβαίους από διάφορα υλικά ακόμη και χρυσές μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο, επιστήθια κοσμήματα, όλα από εξαιρετικές τεχνικές χρυσοχοΐας (και αργυροχοΐας) με περίτμηση, με κοκκίδωση, σκυφωτά, πλακέ, συρμάτινα - ένας ολόκληρος κόσμος τέχνης και πλούτου, δόξας, ιδεών και πίστεων από έναν γυναικείο κόσμο στην αυγή της ιστορίας.

Ακόμη, από ταφή στο Verruchio της Ιταλίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας και ο περίφημος ξύλινος θρόνος της νεκρής πριγκίπισσας. Στο σύνολό τους θα παρουσιαστούν πάνω από 500 αρχαία αντικείμενα.

Επιμέλεια έκθεσης: Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής ΜΚΤ
συνεργασία Δρ. Μιμίκα Γιαννοπούλου, Αρχαιολόγος ΜΚΤ

Διοργάνωση: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΜΕΕΠ).

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
13 Δεκεμβρίου 2012-10 Απριλίου 2013

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
(με το εισιτήριο του Μουσείου)
κάθε Σάββατο & Κυριακή, 12.30

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτ-Τετ-Παρ-Σαβ. 10:00-17:00
Πέμπτη: 10:00-20:00
Κυριακή: 11:00-17:00

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
15 άτομα και άνω
Κρατήσεις: Χριστίνα Κορατζάνη,
ckoratzani@cycladic.gr
2107228321-3

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ