Συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την οποία συνυπογράφει και η τρόικα.
Η έκθεση για την φορολογική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει τη βάση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Απριλίου ενώ η ελληνική πλευρά έχει ήδη συμφωνήσει να την εφαρμόσει.
Οι «εντολές» του ΔΝΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» αφορούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς της φορολογικής διοίκησης ένα θέμα για το οποίο εγκάλεσαν άλλη μία φορά τον Γιάννη Στουρνάρα οι ομόλογοί του στο τελευταίο Eurogroup.
Μέσα από την έκθεση οι δανειστές ζητούν τη σύσταση ενός μηχανισμού που θα οργανώνει τις διαδικασίες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς και θα ελέγχει την εφαρμογή τους.
Και αυτό θα συμβεί με την ενεργοποίηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων η οποία θα διερευνά τους διεφθαρμένους εφοριακούς, την Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου η οποία θα χαρτογραφήσει τους ύποπτους για διαφθορά τομείς, θα θεσπίσει ετήσιο πλάνο ελέγχων και θα επιβλέπει την εφαρμογή τους, μια Ομάδα Δράσης κατά της Διαφθοράς για να ελέγχει σε σταθερή βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ενεργειών, νομοθετικών και άλλων, κατά της διαφθοράς και Το Συμβούλιο Μεταρρυθμίσεων Κατά της Διαφθοράς υπό τον υπουργό Οικονομικών, που θα δίνει υψηλού επιπέδου πολιτική καθοδήγηση και πολιτική κάλυψη στις προσπάθειες.
Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», η τρόικα ζητά να υπάρξει συστηματικός έλεγχος στα περιουσιακά στοιχεία των εφοριακών, αλλά και τακτικές μετακινήσεις τους για να μην αναπτύσσουν πελατειακές σχέσεις
Προειδοποιητικές ενδείξεις διαφθοράς αποτελούν, λέει το ΔΝΤ, οι χαμηλές επαγγελματικές επιδόσεις, μεγάλες επενδύσεις, ιδίως σε ακίνητα, ανεξήγητες μετακινήσεις πόρων και στοιχεία «λάιφσταϊλ» εμφανώς δυσανάλογα με το εισόδημά τους.
Η έκθεση ζητά να καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων. «Απειλές μεγάλων προστίμων για μικρά λάθη στην τήρηση βιβλίων επιτρέπουν στους αξιωματούχους να αποσπούν χρηματικά ποσά, ως δωροδοκία», αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση, να ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς, ενώ προτείνει ακόμη και μαθήματα στα σχολεία για την ευαισθητοποίηση των παιδιών έναντι των συνεπειών της διαφθοράς.
Τη Γεωργία και τη Βουλγαρία επικαλείται το ΔΝΤ ως επιτυχημένα παραδείγματα καταπολέμησης της διαφθοράς. Ηταν δύο χώρες με εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς, που υιοθέτησαν διαφορετικές στρατηγικές και πέτυχαν η μεν πρώτη να μειώσει σημαντικά τη διαφθορά, η δε δεύτερη να αυξήσει τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 4%