Και στην Ιαπωνία κρούσμα από το θανατηφόρο βακτήριο E.coli - iefimerida.gr

Και στην Ιαπωνία κρούσμα από το θανατηφόρο βακτήριο E.coli

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το φονικό και άκρως τοξικό νέο εντεροβακτήριο E-Coli φαίνεται πως απειλεί πλέον όλο τον πλανήτη, αφού μόλις ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε και σε ασθενή με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης στην Toyama της Ιαπωνίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως το θανατηφόρο βακτήριο E.Coli είναι προϊόν μετάλλαξης και δεν έχει εμφανιστεί ξανά στο παρελθόν. Επτά κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις από τη Ρωσία για το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Προσωρινή απαγόρευση εισαγωγής αγγουριών από 4 ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Χίλνταν Κρουζ, ειδικής τεχνολόγου τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το βακτήριο που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα 17 θανάτους είναι αποτέλεσμα γενετικής μετάλλαξης από δύο διαφορετικά στελέχη του αρχικού βακτηριδίου και αυτό ίσως εξηγεί το απρόσμενο φαινόμενο των θανάτων. Το νέο βακτήριο έχει περίπλοκα χαρακτηριστικά τα οποία ευθύνονται για τη γρήγορη εξάπλωση και την ιδιαίτερη τοξικότητά του.

Μετά από 17 νεκρούς και 1.500 κρούσματα από το μικρόβιο E.coli, ο επικεφαλής του γερμανικού σώματος δημόσιας υγείας δήλωσε πως το «μυστήριο» με τα μολυσμένα αγγούρια μπορεί να χρειαστεί μήνες μέχρι να κωπάσει. Εξέφρασε παράλληλα τη συμπάθειά του στους Ισπανούς αγρότες που υπέστησαν μεγάλες ζημιές μετά τις ψευδείς φήμες.

Όλα εξαρτώνται από το έαν τα μολυσμένα αγγούρια βρίσκονται ακόμα στο εμπόριο καθώς και αν η αρχική πηγή που προκάλεσε το πρόβλημα είναι ακόμα ενεργή, δήλωσε ο Ρέιναρντ Μπέργκερ. Κρούσματα εμφανίστηκαν πλέον και στην άλλη μερία του Ατλαντικού, καθώς ανακοινώθηκε πως δύο Αμερικανοί πολίτες που πρόσφατα είχαν επισκεφθεί το Αμβούργο μολύνθηκαν από το επικίνδυνο βακτήριο.

Επτά κρούσματα μόλυνσης από το βακτήριο E.coli, που όλα έχουν σχέση με τη Γερμανία, καταγράφηκαν στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας.

Τρεις από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν είναι Βρετανοί οι οποίοι είχαν διαμείνει πρόσφατα στη Γερμανία, οι τέσσερις άλλοι είναι γερμανοί πολίτες οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, διευκρίνισε η υπηρεσία στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως απαγορέυουν προσωρίνα την εισαγωγή αγγουριών από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Ολλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ήρε την προειδοποίηση κατά των ισπανικών αγγουριών βιολογικής καλλιέργειας που πιθανολογείται ότι προκάλεσαν μια ενδεχομένως θανατηφόρα μόλυνση με το βακτήριο E. coli. "Τα τελευταία τεστ που έγιναν στην Ισπανία και τη Γερμανία για τα αγγούρια που παράγονται στην Ισπανία δεν αποκάλυψαν την παρουσία του στελέχους 0104 του E.coli και ως εκ τούτου η Επιτροπή ήρε την προειδοποίηση που είχε εκδώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο", διευκρινίζεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τη Ρωσία εξηγήσεις για το εμπάργκο που επέβαλε στα φρέσκα λαχανικά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της θανατηφόρας επιδημίας του βακτηριδίου E.coli, μέτρο που οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν σήμερα "δυσανάλογο".

Η ρωσική υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών απαγόρευσε σήμερα την εισαγωγή φρέσκων λαχανικών προερχόμενων από "όλες τις χώρς της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και κάλεσε τους ρώσους πολίτες "να ξεχάσουν τα εισαγόμενα λαχανικά προς όφελος των ντόπιων προϊόντων". Τα λαχανικά εισαγωγής που υπήρχαν ήδη στη Ρωσία κατασχέθηκαν.

"Είναι δυσανάλογο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα δημόσιας υγείας.

"Η Επιτροπή θα γράψει στις ρωσικές αρχές για να ζητήσει εξηγήσεις. Αυτό (το ρωσικό εμπάργκο) αντιπροσωπεύει από 3 ως 4 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών προϊόντων που εξάγονται κάθε χρόνο, με πρώτο προϊόν τα μήλα", πρόσθεσε.

Αποζημιώσεις ζητά η Ισπανία

Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του θα ζητήσει αποζημίωση για ζημιά των γεωργικών της προϊόντων, αφού τα ισπανικά αγγούρια αποδείχθηκε ότι δεν ευθύνονται για την επιδημία του θανατηφόρου βακτηρίου.

Δεν υπάρχει η "παραμικρή ένδειξη" ότι ισπανικά προϊόντα ευθύνονται για την επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας, σύμφωνα με αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, υπογράμμισε ο ισπανός πρωθυπουργός.

"Χθες κατέστη σαφές, με τις αναλύσεις που πραγματοποίησε η ισπανική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, πως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η σοβαρή αυτή μόλυνση προέρχεται από κάποιο ισπανικό προϊόν", πρόσθεσε ο Θαπατέρο σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο ίδιος είπε ακόμα πως η χώρα του θα ζητήσει αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη η αγροτική παραγωγή της Ισπανίας, αφού τα ισπανικά αγγούρια δεν ευθύνονται για την επιδημία του θανατηφόρου βακτηρίου.

"Θα ήθελα μια σαφέστερη αντίδραση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικά να αποσαφηνίσει ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τα σύνορα", επισήμανε ο Θαπατέρο, αναφερόμενος στο ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν να αγοράζουν ισπανικά φρούτα και λαχανικά.

"Τώρα έχουμε μπροστά μας έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατόν την καλή φήμη και την εμπορικότητα όλων των ισπανικών προϊόντων", πρόσθεσε.

Η Ισπανία θα "απαιτήσει επίσης από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη", κατέληξε.

Αποζημίωση ζητά και η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία θα ζητήσει αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί της από τον πανικό που προκλήθηκε από την επιδημία με το επικίνδυνο βακτήριο, η οποία ξεκίνησε από τη Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα η πορτογαλική κυβέρνηση.

"Απευθύναμε έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον αντίκτυπο στην πορτογαλική γεωργία και ζητήσαμε αποζημιώσεις για τους παραγωγούς", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Πορτογαλίας Αντόνιο Σεράνο στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό TSF.

"Σε μία εβδομάδα είχαμε ήδη μια ζημιά της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να εντοπίσει γρήγορα τους υπευθύνους και να αποζημιώσει τις χώρες στην παραγωγή των οποίων υπήρξε αρνητικός αντίκτυπος. Η Ισπανία είναι η χώρα που ζημιώθηκε περισσότερο, αλλά και η Πορτογαλία επλήγη πολύ", διευκρίνισε.

Οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών στην Πορτογαλία κατέγραψαν τις τελευταίες ημέρες πτώση των πωλήσεών τους λόγω του πανικού που προκλήθηκε γύρω από τα ισπανικά λαχανικά, για τα οποία υπήρχαν αρχικά υποψίες ότι έφεραν το βακτήριο E.coli 0104, το οποίο προκαλεί αιμορραγίες στο γαστρεντερικό σύστημα και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (ΟΑΣ), μια σοβαρή επιπλοκή που πλήττει το αίμα και τα νεφρά.

Ασφαλή τα ελληνικά οπωροκηπευτικά, δηλώνει ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου

Τα ελληνικά οπωροκηπευτικά είναι απολύτως ασφαλή και δεν προκαλούν οποιοδήποτε πρόβλημα στην ανθρώπινη υγεία, μετέδωσαν πριν από λίγο τα δύο κρατικά πρακτορεία της Ρωσίας ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ και ΡΙΑ-Νόβοστι, επικαλούμενα δήλωση του προέδρου του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου Χρήστου Δήμα, στους ανταποκριτές τους στην Αθήνα.

"Με αφορμή την απαγόρευση της εισαγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε τους φίλους Ρώσους καταναλωτές ότι τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα είναι απολύτως ασφαλή, εξαιρετικής ποιότητας και δεν έχουν προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην υγεία των ανθρώπων", υπογράμμισε ο κ. Δήμας, ο οποίος εξελέγη την άνοιξη πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου.

"Ως γνωστόν, τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα είναι εξαιρετικά δημοφιλή στις εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσων τουριστών, που επισκέπτονται την Ελλάδα, στους καταναλωτές στη Ρωσική Ομοσπονδία και αποτελούν τη βάση της αποδεδειγμένα υγιεινής μεσογειακής διατροφής", σημειώνουν τα ρωσικά πρακτορεία, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχουν εντοπιστεί οποιαδήποτε κρούσματα της αιμοραγγικής επιδημίας του βακτηριδίου E.coli.

Το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ παραθέτει εν συνεχεία και δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστου Αηδόνη ότι τα "μολυσμένα αγγούρια", που εντοπίστηκαν στη Γερμανία, "δεν έχουν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας", τα οποία ελέγχονται αυστηρά τόσο για εισαγωγές από την ΕΕ, όσο και από τρίτες χώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ