Αιφνίδιος πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ μετά τα σενάρια που έφεραν τα δύο κόμματα να βρίσκουν πεδίο συνεννόησης στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς για τη δημιουργία μιας ενιαίας παράταξης. Ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε ότι δεν είναι προς όφελος του κόμματός του να καλλιεργείται η αίσθηση ότι η ΔΗΜΑΡ θα διαλυθεί ή θα απορροφηθεί από το ΠΑΣΟΚ και αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια στα σενάρια για ανασύσταση της κεντροαριστεράς.
Μετά από αυτό ο Νίκος Μπίστης που είχε αναλάβει να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στο δύο κόμματα παραιτήθηκε και ο διάλογος για τη νέα κεντροαριστερά ναυάγησε.
Ενόχληση στο ΠΑΣΟΚ
Η Ιπποκράτους, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρεί από καιρό να μην αφήσει χώρο να «κατασπαραχθεί» το ΠΑΣΟΚ εξ δεξιών από τον Αντώνη Σαμαρά και εξ αριστερών από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να προσεγγίσει τις κατακερματισμένες πασοκογενείς δυνάμεις οι οποίες δεν δείχνουν διάθεση επαναπατρισμού στο ΠΑΣΟΚ και έχει συστήσει ομάδα διαλόγου για τη νέα Κεντροαριστερά, την οποία απαρτίζουν οι Γιάννης Μανιάτης, Χρήστος Δερβένης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αθηνά Δρέττα, Γιώργος Βερνίκος, Νίκος Ανδρουλάκης.
Η άρνηση του Φώτη Κουβέλη να συμμετάσχει σε έναν διάλογο για την Κεντροαριστερά προκάλεσε την έκρηξη της Ιπποκράτους. Πηγές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν με ενόχληση ότι η απόφαση του Φώτη Κουβέλη οφείλεται στην πεποίθησή του ότι η ΔΗΜΑΡ «μπορεί να παραμείνει άφθαρτη και γι'αυτό δεν θέλει να έχει σχέση με το φθαρμένο ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεταν, μάλιστα, με κακεντρέχεια ότι πιθανός στόχος του κ. Κουβέλη είναι «να γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι ήταν «μια δυσάρεστη έκπληξη» η απόφαση της ΔΗΜΑΡ, αλλά ότι το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να την επανεξετάσει ο κ. Κουβέλης.
«Οχι» από την ΔΗΜΑΡ
Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ το μεσημέρι της Τρίτης επικράτησε η άποψη ότι είναι άλλο να υπάρχει γενικά διάλογος με προσωπικότητες και πολιτικές κινήσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και άλλο να δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει σχέδιο συγχώνευσης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και δημιουργία ενιαίου νέου κόμματος.
Ουσιαστικά υπήρξε ισχυρή αμφισβήτηση, εντός της Αγίου Κωνσταντίνου, για το θέμα της συμμετοχής της σε ένα μόνιμο φόρουμ διαλόγου με την Ιπποκράτους και διατυπώθηκαν σκέψεις ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα φθαρμένο κόμμα».
Δύο στελέχη της ΔΗΜΑΡ ο Νίκος Μπίστης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης είχαν αντίθετη άποψη και υποστήριξαν το επιχείρημα μιας πολιτικής σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση του Φώτη Κουβέλη υπερίσχυσε και ο Νίκος Μπίστης παραιτήθηκε.
«Μετά την απόρριψη από μέρους της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ της πρότασης για συμμετοχή του κόμματος στο υπό ίδρυση Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας, υπέβαλα την παραίτηση μου από την θέση του υπεύθυνου Διεύρυνσης της ΔΗΜΑΡ» έγραψε σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Μπίστης αν και λίγο αργότερο έδειξε να συμπλέει με την άποψη του Φώτη Κουβέλη ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν μπορούν να συγχωνευθούν σε ενιαία παράταξη.
«Η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συμμετέχει σε έναν διάλογο με κατεύθυνση τη δημιουργία ενιαίας παράταξης που επιχειρεί να παραγράψει αυτές τις διαφορές» δήλωσε ο κ. Μπίστης.
Στελέχη της ΔΗΜΑΡ έδειξαν ενόχληση για τις διαρροές της Ιπποκράτους περί «ουράς του ΣΥΡΙΖΑ» και απαντούσαν ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν θα γίνει ουρά ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ χαρακτήριζαν τις διαρροές «απαράδεικτες και άθλιες».
Πώς ξεκίνησε αυτή η συζήτηση
Ολα ξεκίνησαν από μια εκδήλωση που δημιούργησαν πασοκογενείς κινήσεις στο αμφιθέατρο του 9,84 στο Γκάζι στα τέλη Νοεμβρίου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι κινήσεις πολιτών «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β», την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 700 πολίτες στο κατάμεστο αμφιθέατρο του «9,84».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Νίκος Μπίστης, ο Γιώργος Φλωρίδης, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, ο Γιάννης Μανιάτης αλλά και οι Θ. Κοντογεώργης (Μπροστά), ο Λ. Παλάντζας (Νέοι Μεταρρυθμιστές), ο Δ. Κατσαντώνης (Π80), ο Δ. Ψυχογιός (Πολιτεία 2012) και η Δανάη Αντωνάκου (Πρωτοβουλία Β).
Οι ομιλητές κατέγραψαν την ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο Νίκος Μπίστης στην ομιλία του έκανε μία ιστορική αναδρομή στο παρελθόν και εκτίμηση του παρόντος στο οποίο βρίσκονται οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης Σοσιαλδημοκρατίας.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον η δεσπόζουσα αποκλειστική δύναμη στον χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι η «ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της τρικομματικής κυβέρνησης είναι πρώτη και αυτονόητη προτεραιότητα». Πρότεινε τη διαμόρφωση ενός φόρουμ ως χώρου διαλόγου που σέβεται την υπάρχουσα κομματική πραγματικότητα.
Ο εκπρόσωπος του Κοινωνικού Συνδέσμου Γιώργος Φλωρίδης πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Παράταξης, που θα «γεννηθεί» από την ενσωμάτωση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και πολιτικών κινήσεων του χώρου, στα πρότυπα του ιδρυτικού συνεδρίου του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος (το 1971).
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Δημήτρη Κατσαντώνη (Π80), ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα δεν χρειάζεται άλλα ΠΑΣΟΚ» και πρότεινε τη δημιουργία ενός Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ευρώπης, που θα απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Ανέδειξε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός «αριστερού μνημονίου», με στόχο τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος πολιτών, πολιτικών στελεχών και πανεπιστημιακών. Aπό τον χώρο του ΠΑΣΟΚ έδωσαν το «παρών» οι Αννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Ανδρουλάκης, Αθηνά Δρέττα, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Συμεών Κεδίκογλου, Αγγελος Τόλκας, Θανάσης Οικονόμου και Κατερίνα Μπατζελή.
Από τη ΔΗΜΑΡ συμμετείχαν οι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης και Μαρία Ρεπούση και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ακόμη οι Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Χρήστος Ροκόφυλλος, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, το στέλεχος της Αριστεράς Πέτρος Κουναλάκης και άλλα στελέχη της Κεντροαριστεράς.