"Μαγειρεύεται" μέχρι αυτήν την ώρα στη Βιέννη, όπου συνεδριάζουν υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και στα γραφεία των Βρυξελλών, το πιο "ευαίσθητο" σκέλος της νέας βοήθειας που σχεδιάζεται για την Ελλάδα.Πρόκειται για τη πολυσυζητημένη "εθελοντική διακράτηση" των ελληνικών τίτλων που λήγουν στη τριετία, λύση μπορεί να φαντάζει ελκυστική και στα χαρτιά εύκολη, ωστόσο ουκ ολίγοι (ειδικά στην ΕΚΤ) θεωρούν ότι ακόμα και μια τέτοια ελεγχόμενη κίνηση, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Με δεδομένο, δε, ότι απαιτείται πολύ προσεκτική προετοιμασία, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος το σενάριο που παραπέμπει τη συνολική λύση- συμπεριλαμβανομένης της διακράτησης- στο Σεπτέμβριο.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο REUTERS, στέλεχος της ΕΚΤ προέβλεψε ότι η Φρανκφούρτη θα κάνει τελικά πίσω εφόσον οι τράπεζες προσφερθούν, ωστόσο εκτίμησε ότι πριν καταλήξουν οι εταίροι σε μια τέτοια συμφωνία- πακέτο, θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης, θα γίνουν δηλώσεις που θα δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα και η επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών θα χειροτερέψει πριν βελτιωθεί.
Ως προς την ουσία, το στοίχημα δεν είναι άλλο από το να μη χαρακτηριστεί η κίνηση αυτή ως "πιστωτικό γεγονός", που θα ενεργοποιήσει τους Οίκους Αξιολόγησης, οι οποίοι περιμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη. Αυτό που μελετάται είναι η απλή αντικατάσταση των τίτλων που λήγουν στη περίοδο 2012- 2014, με νέα ομόλογα που ενδεχομένως θα έχουν υψηλότερο κουπόνι, ως κίνητρο για τους ιδιώτες που τα κατέχουν. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το όφελος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό από μια τέτοια κίνηση υπολογίζεται στα 10 δισ ευρώ ετησίως, ενώ άλλα 20 δισ ευρώ θα καλυφθούν από νέα δάνεια. Όσο για το υπόλοιπα 30- 35 δισ ευρώ που απαιτούνται για να καλυφθούν οι εκτιμώμενες δανειακές ανάγκες της διετίας 2012- 2013, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δείχνουν προς τη πλευρά των αποκρατικοποιήσεων...