Όταν το «Μινιόν» και ο «Κατράντζος» έγιναν στάχτη - iefimerida.gr

Όταν το «Μινιόν» και ο «Κατράντζος» έγιναν στάχτη

Όταν το «Μινιόν» και ο «Κατράντζος» έγιναν στάχτη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαν σήμερα, πριν από 32 χρόνια, οι Αθηναίοι κοιτούσαν αποσβολωμένοι την καταστροφή δύο πολυκαταστημάτων στο κέντρο της πόλης.

Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε ολοσχερώς το κατάστημα «Κατράντζος» και το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου του Μινιόν, εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Περίπου στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου, δεκάδες εκρήξεις ακούστηκαν από το εσωτερικό των δύο κτιρίων και τα εύφλεκτα υλικά που υπήρχαν βοήθησαν τη φωτιά να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Στο σημείο είχε βρεθεί άμεσα και ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης που έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή, η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Πυροσβεστικής έφτανε τα δύο δισεκατομμύρια δραχμές.

Τόσο κόστιζε σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του Μινιόν Γιάννη Γεωργακά μόνο το εμπόρευμα που καταστράφηκε. Ακόμα ο κ. Γεωργακάς είχε δηλώσει πως το κατάστημα ήταν ασφαλισμένο για 200 εκατομμύρια δραχμές.

Οι ζημιές στο κτίριο αποκαταστάθηκαν με δάνεια και το κατάστημα επαναλειτούργησε, αλλά τελικά το 1983 κρατικοποιήθηκε η επιχείρηση. Σήμερα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη μετεστέγαση του υπουργείου Περιβάλλοντος στο ανακαινισμένο κτίριο της οδού Πατησίων.

Το πολυκατάστημα αθλητικών «Κατράντζος» δεν μπόρεσε να γλιτώσει από τις φλόγες και η επιχείρηση άνοιξε νέο κατάστημα στην οδό Σταδίου.

Τι αλλαγές έφερε το Μινιόν

Το πρώτο Μινιόν εμφανίστηκε στο γνωστό σημείο το 1934 και ήταν ένα περίπτερο. Έπρεπε να φτάσει η δεκαετία του '50 για να πάρει τη μορφή του πολυκαταστήματος, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.

Σύμφωνα με παλιό ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, οι πρωτιές του ΜΙΝΙΟΝ του Γεωργακά ήταν οι εξής:

  • καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις
  • κατάργησε τα παζάρια, που ίσχυαν μέχρι τότε, και έβαλε καθορισμένες τιμές
  • καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και αργότερα στην τηλεόραση
  • έβαλε στα κτίριά του κυλιόμενες σκάλες
  • έβαλε air condition
  • έκανε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
  • καθιέρωσε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου
  • δημιούργησε σχολές πωλητών και στελεχών
  • καθιέρωσε τα σεμινάρια προσωπικού
  • λειτούργησε εστιατόριο καφετέρια-μπαρ στους ορόφους του
  • καθιέρωσε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στους χώρους του.

Οι υποθέσεις έχουν παραγραφεί

Η Αστυνομία είχε προχωρήσει αρχικά στη σύλληψη ενός ατόμου για τους δύο εμπρησμούς, που αφέθηκε ελεύθερος. Στη συνέχεια, συνελήφθησαν δύο αδελφές, η Αικατερίνη Τσαγκαράκη και η Ευαγγελία Τσαγκαράκη καθώς η μία από τις δύο σχετιζόταν με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Τα όποια στοιχεία υπήρχαν εναντίον τους , κατέπεσαν στο δικαστήριο και αφέθησαν ελεύθερες.

Σήμερα, οι δύο υποθέσεις παραμένουν ανεξιχνίαστες, ενώ δικαστικά έχουν παραγραφεί, έπειτα από την παρέλευση της 20ετίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ