Μια από τις σπάνιες φορές που οι Financial Times γράφουν για ελληνική επιχείρηση αφορά τον Ομιλο Μυτιληναίος. Η εφημερίδα διαπιστώνει σε σημερινό της άρθρο ότι η επιβίωση είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, καθώς η Ελλάδα οδεύει προς το 6ο συνεχόμενο έτος ύφεσης.
«Οι εξαγωγές είναι αυτές που συγκρατούν την κατάσταση για την υπό οικογενειακό έλεγχο εταιρία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλουμινίου, τις έργα ενεργειακών κατασκευών και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ευάγγελο Μυτιληναίo.
Εμφανίζονται ωστόσο και νέες προκλήσεις, καθώς οι τραπεζικές πιστώσεις προβλέπεται να συρρικνωθούν περαιτέρω, οι διεθνείς δανειστές επιβάλλουν στην Ελλάδα νέους φόρους και οι θεσμικοί επενδυτές πιέζουν να μετακινηθούν ορισμένες δραστηριότητες στο εξωτερικό.
«Όλοι οι ελληνικοί βιομηχανικοί όμιλοι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση - να προσπαθούν να επιβιώσουν», λέει ο κ. Μυτιληναίoς. «Αν κάποιος σας πει το αντίθετο, δεν είναι αλήθεια».
Τα σχέδια για επέκταση
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ παραμένει κερδοφόρος με τζίρο που προβλέπεται να φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ φέτος, τονίζει. Έχει όμως εγκαταλείψει τα σχέδια για την επέκτασή του, καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση έχει στεγνώσει από τότε που η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
«Αν δεν υπήρχε αυτή η κρίση, θα είχαμε ανάπτυξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια. Θα συμμετείχαμε στις τουρκικές ιδιωτικοποιήσεις σταθμών παραγωγής ενέργειας και θα είχαμε
χτίσει μια βάση εκεί», λέει ο κ. Μυτιληναίoς.
Αντί γι αυτό, προτεραιότητα έχουν οι περικοπές των δαπανών, η σφιχτή διαχείριση της ρευστότητας και οι βελτιώσεις στην αποδοτικότητα των εργοστασίων του Ομίλου στην Ελλάδα: μία καθετοποιημένη μεταλλουργία
αλουμινίου και τρεις σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο.
Συρρίκνωση δανεισμού
Η παρατεταμένη συρρίκνωση του δανεισμού από τις ελληνικές τράπεζες έχει υποχρεώσει την επιχείρηση να αυτοχρηματοδοτείται αξιοποιώντας τις εσωτερικές ταμειακές ροές, την προχρηματοδότηση από τους εδραιωμένους πελάτες της και τα περιορισμένα ποσά πιστώσεων από ευρωπαϊκές τράπεζες με τις οποίες διατηρεί μακροχρόνια σχέση.
Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. εξαγόρασε την Αλουμίνιον της Ελλάδος, τον μόνο εγχώριο παραγωγό αλουμινίου, και την ΜΕΤΚΑ Α.Ε., επιχείρηση που ειδικεύεται στην κατασκευή ενεργειακών εγκαταστάσεων «με το κλειδί στο χέρι», μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που η υλοποίησε Ελλάδα όταν εισήλθε στο ευρώ, στη διάρκεια μιας περιόδου όπου στις εγχώριες τράπεζες υπήρχε άφθονη ρευστότητα.
Οταν χτύπησε η κρίση
Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου, αξίας 1 δισ. ευρώ, για την κατασκευή σταθμών παραγωγής και την αναβάθμιση του χυτηρίου αλουμινίου βρισκόταν κοντά στην ολοκλήρωση όταν χτύπησε η κρίση και περικόπηκαν δραστικά οι τραπεζικές πιστώσεις.
Η Ελλάδα προχωρά με δυσκολίες στον δρόμο της δραστικής λιτότητας, καθώς οι ηγέτες της ευρωζώνης συνεχίζουν να διαφωνούν για το πώς θα βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος της.
«Ολοκληρώσαμε το επενδυτικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας εσωτερική ρευστότητα και μειώσαμε το χρέος μέσα από την αύξηση των εσόδων μας», σχολιάζει ο κ. Μυτιληναίoς. «Αισθάνομαι άνετα με το χρέος - έχει
μεταφερθεί από την holding company στις λειτουργικές μονάδες που εμφανίζουν ισχυρά κέρδη προ όρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)».
Νέοι φόροι
Οι τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, έχουν διογκώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρίες. Η εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας και την χαλάρωση της πιστωτικής ασφυξίας, που ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, καθυστέρησε λόγω των δύο γενικών εκλογών και συμφωνήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα αναφέρουν οι Financial Times.
Οι νέοι φόροι που έχουν στόχο τον ενεργειακό κλάδο θα κοστίσουν στον Όμιλο 50 εκατ. ευρώ το 2013, δηλώνει ο κ. Μυτιληναίoς. Η Tρόικα άσκησε πιέσεις για την επιβολή ειδικών φόρων στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, την συμπαραγωγή ενέργειας και τις εκπομπές καυσαερίων, ώστε να τονώσει άμεσα τα δημόσια έσοδα και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, αναφέρουν οι Financial Times, ο κ. Μυτιληναίoς κοιτάζει μπροστά – στο μέλλον. Θεωρεί την εμπορία φυσικού αερίου μια υποσχόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα για την εταιρία, μετά την συμφωνία με την MOTOR OIL, τον ελληνικό Όμιλο με παρουσία στη ναυτιλία και τα διυλιστήρια, για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς αερίου στο ανταγωνισμό. Μέσω της κοινής τους επιχείρησης, οι δύο Όμιλοι αγοράζουν
φυσικό αέριο από διεθνείς προμηθευτές σε ελκυστικές τιμές ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ΔΕΠΑ, την κρατική εταιρεία που εισάγει ρωσικό αέριο και ελέγχει το 80% της αγοράς.
Εξαγορά της ΔΕΠΑ
Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και η MOTOR OIL, που έχει πρόσβαση στη σημαντική ρευστότητα της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης, βρίσκονται στον κατάλογο των προεπιλεγμένων υποψηφίων που θα ανταγωνιστούν με την Gazprom της Ρωσίας και την Socar του Αζερμπαϊτζάν για την εξαγορά της ΔΕΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, από την πώληση της οποίας αναμένεται να αντληθούν 1 δισ. ευρώ που για την απομείωση του δημόσιου χρέους.
«Η επιβίωση είναι ο πρωταρχικός στόχος μας, αλλά το μέλλον είναι ο επόμενος», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίoς. «Αργά ή γρήγορα το τέλος της κρίσης θα έρθει, και ο Όμιλός μας πρέπει να έχει τοποθετηθεί σε πολύ
καλή θέση για την επόμενη μέρα».