Πρώτο το Ιράκ στις δολοφονίες δημοσιογράφων - iefimerida.gr

Πρώτο το Ιράκ στις δολοφονίες δημοσιογράφων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αρνητικό ρεκόρ της χώρας με τις περισσότερες δολοφονίες δημοσιογράφων που δεν έχουν διαλευκανθεί, ανά εκατομμύριο κατοίκους, κρατά το Ιράκ. Είναι η τέταρτη συναπτή χρονιά που το Ιράκ καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον κατάλογο τον οποίο καταρτίζει η Επιτροπή για τη Προστασία των Δημοσιογράφων (CJP), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, καταγράφοντας σε ποιες χώρες οι δημοσιογράφοι γίνονται στόχος και πού οι αρχές δεν θέλουν ή δεν είναι σε θέση να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους δράστες των δολοφονιών τους. H εν λόγω ΜΚΟ χρησιμοποιεί τον «Δείκτη Ατιμωρησίας» βάσει του οποίου υπολογίζει τις δολοφονίες δημοσιογράφων που αντιστοιχούν σε ένα εκατομμύριο κατοίκους. Μόνο χώρες με πέντε ή περισσότερες δολοφονίες περιλαμβάνονται στον δείκτη.

Η CPJ σημειώνει ότι το 2010 η κατάσταση στις τρεις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στον δείκτη --το Ιράκ, τη Σομαλία και τις Φιλιππίνες - «όχι μόνο δε βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε». Ο κατάλογος περιλαμβάνει 13 χώρες στις οποίες καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε δολοφονίες που δεν διαλευκάνθηκαν από το 2001 ως τα τέλη του 2010. Στην κορυφή της κατάταξης από τη δημιουργία του δείκτη, το 2008, βρίσκεται το Ιράκ με 92 θανάτους ή αναλογία 2,921 δολοφονίες που δεν έχουν διαλευκανθεί ανά εκατομμύριο κατοίκων. Η Σομαλία, με 10 φόνους, είναι στη δεύτερη θέση με αναλογία 1,099, ενώ οι Φιλιππίνες (56 δολοφονίες) έχει αναλογία 0,609. Οι υπόλοιπες χώρες του καταλόγου είναι η Σρι Λάνκα, η Κολομβία, το Αφγανιστάν, το Νεπάλ, το Μεξικό, η Ρωσία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, η Βραζιλία και η Ινδία. Η CPJ τονίζει ειδικά ότι η βία αποκορυφώνεται στο Μεξικό, όπου οι αρχές «εμφανίζονται ανίκανες να προσαγάγουν τους δολοφόνους στη δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δημοσιογραφία Ιράκ δολοφονίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ