Τοξικά και πετρέλαιο «πνίγουν» τον Kόλπο του Μεξικού - iefimerida.gr

Τοξικά και πετρέλαιο «πνίγουν» τον Kόλπο του Μεξικού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H BP κατάφερε να βυθίσει την πλατφόρμα πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικoύ, και προσπαθεί τον τελευταίο χρόνο να εξαφανίσει το πετρέλαιο από τις περισσότερες παραλίες του Κόλπου και των γύρω περιοχών, ρίχνοντας περίπου 2 εκατομμύρια γαλόνια τοξικών χημικών.

Ο συνδυασμός όμως του πετρελαίου και του Corexit, του χημικού που η BP χρησιμοποιεί για να διασπάσει το στρώμα του πετρελαίου, φαίνεται πως είναι περισσότερο τοξικός απέναντι σε μικρά φυτά και ζώα απ' ό,τι το πετρέλαιο, σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων στη Φλόριντα. Επίσης, τονίζουν ότι τα χημικά ίσως να μη διαλύουν το πετρέλαιο, όπως υπολογιζόταν.

Θεωρητικά το χημικό που χρησιμοποιείται διαλύει το πετρέλαιο και δημιουργεί μια κανονική «γιορτή» για τα βακτήρια που διασπούν τα πιο παθογόνα στοιχεία του πετρελαίου. Το Corexit, όμως, μάλλον δεν κάνει τη δουλειά του όπως θα έπρεπε, τονίζει ο βιολόγος του τμήματος Περιβαλλοντικής Διαγνωστικής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Φλόριντα Γουέιντ Τζέφρεϋ.

«Προς το παρόν, και αυτό είναι πολύ πρώιμο, δεν έχουμε δει μεγάλες διαφορές» τονίζει ο καθηγητής. «Ο τρόπος που έκαναν τα πειράματα δεν δείχνει ότι το Corexit μπορεί να βοηθήσει την διάσπαση του πετρελαίου».

Επιπλέον το Corexit και το μίγμα πετρελαίου τείνει να είναι πιο τοξικό σε φυτοπλαγκτόν και μικροσκοπικά φυτά, απ' όσο το πετρέλαιο από μόνο του. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μείγμα αυτό είναι καταστροφικό για το περιβάλλον.

«Τα αποτελέσματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με ό,τι αναφέρουν οι πετρελαϊκές εταιρείες» επισημαίνει η Σάρα Λάραμορ, βοηθός ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στο τμήμα Ωκεανογραφίας.

Τα αποτελέσματα εγείρουν ερωτήματα για το αν θα έπρεπε η κυβέρνηση να δώσει τόσο μεγάλη ελευθερία στην BP. Η Υπηρεσία Περιβαλλοντολογικής Πολιτικής προσπάθησε να επιβάλει στην BP να χρησιμοποιήσει διαφορετικούς διαλύτες, όμως κανένα άλλο προϊόν δεν δείχνει να είναι διαθέσιμο σε τόσο μεγάλες ποσότητες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ