Για όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στο φορολογικό, συζήτησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη που είχαν το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο τραπέζι, πάντως, δεν έπεσε το θέμα του ανασχηματισμού, ενώ συζητήθηκαν και θέματα που άπτονται στο συντονισμό του κυβερνητικού έργου και της κυβερνητικής συνοχής.
Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, αλλά και για το φορολογικό, του οποίου η συζήτηση ξεκινά την Τετάρτη στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθεί το κυνήγι εναντίον της φοροδιαφυγής και να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο που αφορά τις φορολογικές εκκρεμότητες.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που συμμετείχε επίσης στη σύσκεψη, ενημέρωσε τους τρεις αρχηγούς για την πορεία των εσόδων και τους παρουσίασε το σχέδιο που θα ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών θα επιδοθεί σε εκτεταμένες διασταυρώσεις, με τη συνδρομή των ξένων εμπειρογνωμόνων που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα.
Το σχέδιο περιλαμβάνει ελέγχους σε περίπου 17.000 φυσικά πρόσωπα με μεγάλα εμβάσματα και προβληματικό «πόθεν έσχες», στα πρόσωπα που θα περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ, η οποία αναμένεται από τις Γαλλικές Αρχές, όπως επίσης έλεγχοι με βάση την επικείμενη σύμβαση με την Ελβετία.
Σε δεύτερη φάση, ενδεχομένως εντός του 2013, θα γίνει υποβολή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες από όλους τους φορολογούμενους, με στόχο το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο. Με αυτή τη βάση δεδομένων, θα γίνονται έλεγχοι αμερικανικού τύπου, με σύγκριση δαπανών- δηλούμενων εισοδημάτων, σύγκριση κινητής και ακίνητης περιουσίας- δηλούμενων εισοδημάτων, σύγκριση τιμών πώλησης- όγκου λιανικών πωλήσεων- δηλούμενων εισοδημάτων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, στο τραπέζι της σύσκεψης έπεσε και το θέμα του χαρατσιού που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Οπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αποφάσισαν να μην προβούν στην οποιαδήποτε κίνηση πριν εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση εμφανίζεται ανήσυχη για το εν λόγω θέμα, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η τελεσιδικεία της υπόθεσης μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και ένα δίμηνο, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία των εσόδων.
Δεν συζητήθηκε ο ανασχηματισμός
Το θέμα «ανασχηματισμός», όπως αναμενόταν, πάντως, δεν άνοιξε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τριών αρχηγών. «Δεν ετέθη καθόλου, μα καθόλου κατά κυριολεξία, το θέμα του ανασχηματισμού», απάντησε ερωτώμενος σχετικά ο κ. Κουβέλης.
Στο ίδιο κλίμα και κύκλοι του ΠΑΣΟΚ που ανέφεραν ότι ανασχηματισμός και αλλαγή εκλογικού νόμου δεν συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών.
Στο τραπέζι ο συντονισμός της κυβέρνησης
Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα του συντονισμού του κυβερνητικού έργου και τις ενίσχυσης της κυβερνητικής συνοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να προωθείται η λειτουργία του εννιαμελούς οργάνου συντονισμού, για το οποίο είχαν συζητήσει πριν λίγο καιρό ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με τον πρωθυπουργό. Οι τρεις αρχηγοί, φαίνεται ότι καταλήγουν στη λύση του συντονισμού ανά υπουργείο.
«Εχουμε συζητήσει και θα το συγκεκριμενοποιήσουμε τις αμέσως προσεχείς ημέρες πως και με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσουμε τον συντονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης με ότι αυτό συνεπάγεται για το κάθε υπουργείο χωριστά. Και ο συντονισμός αυτός όσο και η στήριξη του κυβερνητικού έργου θα υπάρξει» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε για το αν κατέθεσε κάποια πρόταση που να άπτεται στη λειτουργία τη κυβέρνησης είπε πως αυτή αφορούσε στο «να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό διοικητικό συντονισμό και με απόλυτο πολιτικό συντονισμό».
«Εμείς εδώ ασχολούμαστε με τον πολιτικό συντονισμό. Πρέπει να υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να είναι ενιαία, να λειτουργεί, να λειτουργεί η Βουλή, να αξιοποιούμε τις δυνατότητες του Κανονισμού και βέβαια να έχουμε πλήρη συνεννόηση για τα θέματα που έχουν πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Δεν έχουν σημασία οι διοικητικές λεπτομέρειες, σημασία έχει το κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Βενιζέλος: Τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία
«Το θέμα είναι να ανακόψουμε την ύφεση, να περιορίσουμε την απειλή της ανεργίας, να αποκτήσουμε ξανά θετικό πρόσημο» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία που θα πλήξουν τους Ελληνες φορολογούμενους. «Πρέπει να νιώσει ο Έλληνας πολίτης ασφαλής, να πιστέψει ότι τα μέτρα τα δύσκολα, τα βαριά, είναι πράγματι τα τελευταία» υπογράμμισε.
«Έχει αλλάξει η συγκυρία υπέρ της Ελλάδας και μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη στροφή. Θέλει όμως δουλειά και συναίνεση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε πως «χρειάζεται να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή, να πάρουμε μέτρα για την ανάπτυξη και να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές».
Αναφερόμενος στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως αναφέρθηκαν στο σχήμα της κυβέρνησης που πρέπει να λειτουργεί με τον καλύτερο διοικητικό και πολιτικό συντονισμό. «Στην κυβέρνηση πρέπει να έχουμε πλήρη συνεννόηση για τα θέματα που έχουν πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον» τόνισε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, λέγοντας πως το Κοινοβούλιο έχει τον τελευταίο λόγο στο νομοσχέδιο.
Κουβέλης: Πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκτυ προστασίας για τους ασθενέστερους
Ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε πως οι τρεις αρχηγοί συζήτησαν για τις εξελίξεις, λέγοντας πως όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.
«Εκτιμήσαμε τις εξελίξεις με το Eurogroup. Θεωρούμε ότι είναι σε ιδιαίτερα θετική κατεύθυνση τα όσα έχουν αποφασιστεί. Από εκεί και πέρα απομένουν αυτά που πρέπει να γίνουν από εμάς στο εσωτερικό της χώρας. Μιλήσαμε για την ανάπτυξη βάζοντας συγκεκριμένους στόχους, προκειμένου να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Θέλουμε η ανάπτυξη να γίνει για πάρα πολλούς λόγους, αυτονόητους λόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.
«Από εκεί και πέρα» συνέχισε, «μιλήσαμε για όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα», για την ανάπτυξη, για θέματα λειτουργίας του κράτους και άλλα που άπτονται στη συνεκτικότητα της κυβέρνησης.
«Κατέγραψα την ανάγκη να δημιουργηθεί δίκτυ για τους ασθενέστερους πολίτες» συνέχισε ο κ. Κουβέλης και συνέχισε λέγοντας πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών συζητήθηκα θέματα που αφορούν τους αγρότες και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σε ότι αφορά το φορολογικό, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως «έχουμε σύμπτωση στα περισσότερα σημεία», ενώ αναφερόμενος στις διαφωνίες, είπε πως θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο κ. Κουβέλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε πως στο τραπέζι της σύσκεψης των τριών αρχηγών δεν έπεσε το θέμα της αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, εξήγησε πως αυτή συνιστά μια πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς, «ως ένα στοιχείο που μπορεί επί της ουσίας, δημοκρατικά να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, μαζί και με άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα, το πολιτικό σύστημα να αποκτήσει θεσμούς ελέγχου, κοινωνικού ελέγχου και διαφάνειας»
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τη Standard & Poor's
«Είναι πάρα πολύ σημαντική απόφαση, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Είναι μια απόφαση που δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, αλλά ξέρουμε ότι ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς και ανηφορικός. Δεν εφησυχάζουμε δηλαδή» τόνισε ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μαξίμου, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την απόφαση του Οίκου Αξιολόγησης.