Σε φουλ ρυθμούς μπαίνει από αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση με στόχο την πλήρη αναστροφή του κλίματος για τη χώρα και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για προσωπικές συζητήσεις με πολυεθνικές και επιχειρηματικούς ομίλους.
Η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση τη δόσης 52,5 δισ μέχρι το Μάρτιο ερμηνεύεται ως οριστική απόφαση των εταίρων να κρατήσουν την Ελλάδα εντός ευρώ κάτι που δέχθηκαν με ικανοποίηση επιχειρηματικοί κύκλοι και επενδυτικοί όμιλοι.
Από την πλευρά του ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να αναλάβει δράση και προσωπικά για να πείσει ότι η χώρα βρίσκεται, πλέον, σε σταθερή τροχιά και μπορεί να αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για επενδύσεις.
Πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού να άρει τις όποιες επιφυλάξεις είναι η πρόσκληση που έκανε σε κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες που έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα για να συναντηθούν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10.00 το πρωί της Δευτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατώφλι του Μαξίμου θα περάσουν στελέχη των εξής ομίλων:
- UNILEVER
- PEPSICO
- SPECIFAR
- NESTLE
- BIC VIOLEX
- LAFARGE
- ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ
- COSCO
- VODAFONE
- PHILIP MORRIS
- P.N.G
- NOVARTIS
- Α.Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η πρόσκληση του πρωθυπουργού, έρχεται, έπειτα από δηλώσεις του ότι θα επιδιώξει να συναντάται προσωπικά με επενδυτές, αλλά και τους επιχειρηματίες που δείχνουν ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις.
Σε πρώτο πλάνο τα «φιλέτα»
Βασικός στόχος για το επόμενο τρίμηνο παραμένει η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να δουλεύει σε εντατικούς ρυθμούς ώστε να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα μέχρι το Μάρτιο κάτι που σε συνδυασμό με τα λεφτά από πρόγραμμα στήριξης θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Βασική επιδίωξη είναι μπουν στα ταμεία του κράτους έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013 και 15 δισ. μέχρι το 2016.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μπουν στα ταμεία έσοδα 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2013 από τις αποκρατικοποιήσεις και 15 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2016.
Η ηγεσία του Ταμείου βρίσκεται ήδη στο Κατάρ για να ξεκινήσει συζητήσεις για την πώληση του Ελληνικού, που αποτελεί προτεραιότητα, ενώ στη χώρα αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ημέρες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, οι προσπάθειες για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού προσκρούουν στην δυσφορία των επενδυτών εξαιτίας των ασφυκτικών προδιαγραφών που είχαν θέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ομως, ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει «εν λευκώ» την έκταση σε επενδυτές.
Την επόμενη εβδομάδα προκηρύσσεται και ο διαγωνισμός για την πώληση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, με τιμή 2 δισ. ευρώ, με έντονο ενδιαφέρον από τη Ρωσία κάτι που, πάντως, δημιουργεί έντονο προβληματισμό σε ΗΠΑ και ΕΕ για γεωπολιτικούς λόγους.
Εντός του πρώτου τριμήνου αναμένεται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί και για ΤΡΑΙΝΟΣΕ,ΕΛΤΑ,τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ τις επόμενες ημέρες ξεκινάει και επισήμως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ.
Μπίζνες σε ασφυκτικό κλοιό
Η κούρσα των αποκρατικοποιήσεων θα διεξαχθεί υπό καθεστώς έντονης πίεσης, καθώς η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την ασφυκτική εποπτεία σε όλες τις κινήσεις της για να εξασφαλίσει την εκταμίευση των επόμενων δόσεων μέχρι το Μάρτιο, ενώ και οι εταίροι θα συνεχίσουν να πιέζουν για να ολοκληρώσει η χώρα όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις.
Ηδη η ευρωζώνη έχει βγάλει «κίτρινη κάρτα» σε κυβέρνηση και Στουρνάρα για την αποτυχία των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός συναντάται με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη για να συμφωνήσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα.
Και για τον Αντώνη Σαμαρά το στοίχημα παραμένει μεγάλο, καθώς, εάν δεν έλθει η ανάκαμψη και δεν επιστρέψει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης θα χτυπήσει «ηχηρό καμπανάκι» για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.