Η αντίστροφη μέτρηση του «φαινομένου» Λαυρεντιάδη ξεκίνησε με την κατάθεση της έκθεσης από την Τράπεζα της Ελλάδος προς την στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες η οποία απεστάλη τον Μάρτιο του 2011.
Η έκθεση αυτή, που παραδόθηκε και στην επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς, σύμφωνα με την Καθημερινή, «στοχοποιούσε» ως ύποπτες συναλλαγές ύψους 51 εκατ. ευρώ για τις οποίες υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι συνδέονταν σε μεγάλο βαθμό με τη χρηματοδότηση θυγατρικών εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη.
Η ΤτΕ είχε ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου για το ζήτημα από τον Νοέμβριο του 2011, ενώ είχε αποστείλει και δεύτερη επιστολή τον Ιούλιο του 2012. Τελικά, στις 25 Οκτωβρίου η Κεφαλαιαγορά ανακοίνωσε πρόστιμο ύψους 940 χιλ. ευρώ σε διάφορα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και στον κ. Λαυρεντιάδη, για τη χειραγώγηση της μετοχής της Alapis.
Αξιοσέβαστα διεθνώς ονόματα, όπως οι ελεγκτικές εταιρείες PriceWaterHouseCo-opers και KPMG, βεβαίωναν ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ Proton και εταιρειών του κ. Λαυρεντιάδη.
Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Καθημερινή, ο τότε γενικός διευθυντής της KPMG, που βεβαίωνε ότι δεν υπάρχουν μόνιμοι δεσμοί αλλά μόνον προσωρινές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών του κ. Λαυρεντιάδη, ήταν κουμπάρος του και μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, είχε λάβει δάνειο ύψους 320.000 ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους από την... Proton Bank.