Το βάρος στις ποινικές κυρώσεις και όχι στα πρόστιμα, σκοπεύει να ρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς είναι πλέον αντιληπτό δια γυμνού οφθαλμού, ακόμα και από τους αδαείς, ότι η αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο δεν περιόρισε τη φοροδιαφυγή αλλά συν τοις άλλοις διόγκωσε τα ανείσπρακτα προς το Δημόσιο. Τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΠΥΟ έκαναν, μάλιστα, το ποτήρι να ξεχειλίσει, καθώς από τα πρόστιμα δισεκατομμυρίων που επιβλήθηκαν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες δεν εισπράχθηκαν ούτε καν 30 εκατ. ευρώ!!! Έχοντας ως πυξίδα το αμερικανικό σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε πολύ πιο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τις διακεκριμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες μάλιστα δεν θα έχουν τον ανασταλτικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι όποιος δεν συμβιβάζεται και δεν πληρώνει το πρόστιμο, θα οδηγείται στη φυλακή.
Πέρα από το νέο ποινικό πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών και το ΚΕΠΥΟ εντείνουν τις διασταυρώσεις. Ήδη έχουν αποσταλεί 7.500 επιστολές σε όσους εντοπίστηκαν να έχουν διώξει στο εξωτερικό με εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ, χωρίς να καλύπτονται από το πόθεν έσχες τους, ενώ την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα αποσταλούν και οι υπόλοιπες περίπου 10.000, με τα πρώτα δείγματα να χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά, αν λάβει κανείς υπόψιν την... ανταπόκριση όσων πήραν το ραβασάκι και έσπευσαν να ρωτήσουν τι πρέπει να κάνουν για να αποφύγουν τις πιο βαριές "καμπάνες".
Σειρά θα πάρουν όσοι συμπεριλαμβάνονται στη περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, το πρωτότυπο της οποίας αναμένεται από τις γαλλικές Αρχές λίαν συντόμως, ενώ με την υπογραφή της σύμβασης με την Ελβετία ανοίγει ο δρόμος που οδηγεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών Ελλήνων, με όχι και τόσο "καθαρό" φορολογικό μητρώο, αν λάβει τουλάχιστον κανείς υπόψιν τα στοιχεία των ίδιων των ελβετικών τραπεζών.