Σχεδόν 35.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν παραχωρήσει ανείσπρακτα ενοίκια προς τις κατά τόπους εφορίες καθώς αδυνατούν να εισπράξουν οι ίδιοι τα οφειλόμενα, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα τα οποία δεν έχουν καρπωθεί.
Σύμφωνα με την Καθημερινή η μορφή της εκχώρησης γίνεται μέσω σχετικής δήλωσης προς την αρμόδια εφορία, μαζί με τον ΑΦΜ του οφειλέτη, προκειμένου η ΔΟΥ να καταχωρίσει την οφειλή στο αντίστοιχο πρόσωπο.
Παράλληλα, κατατίθενται στην εφορία και τυχόν αποδεικτικά έγγραφα της απαίτησης, όπως εξώδικα, το μισθωτήριο συμβόλαιο και πιθανές αγωγές. Στη συνέχεια, η εφορία απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τον σχετικό φόρο, και αρνείται στον μισθωτή την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, ενώ έχει τη δυνατότητα να προβεί σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του υπόχρεου προκειμένου να εισπράξει το αντίστοιχο ποσό.
Την τελευταία τριετία από το 1 εκατομμύριο ακίνητα που ήταν αντικείμενο ενοικίασης περίπου 300.000 είναι κενά, καθώς οι ενοικιαστές τους έχουν αποχωρήσει ενώ από τις 700.000 ακινήτων που εξακολουθούν να μισθώνονται, τουλάχιστον στις μισές περιπτώσεις οι μισθωτές καθυστερούν να πληρώσουν το ενοίκιο από δύο μέχρι και έξι μήνες ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα κι ένα χρόνο.
Το φαινόμενο των καθυστερήσεων είναι καθολικό, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε ακίνητα που αποφέρουν υψηλό εισόδημα και σε εκείνα που αφορούν χαμηλό ενώ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων της πόλης, 4 στους 5 ενοικιαστές καθυστερούν ακόμη και 5 μήνες να καταβάλουν τα ενοίκια.