Ποιοι είναι οι «αγανακτισμένοι» - iefimerida.gr

Ποιοι είναι οι «αγανακτισμένοι»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χαλαρή οργανωτική διάρθρωση, η έλλειψη ηγετικής εκπροσώπησης, η «ακτινωτή» δομή κινηματικού χαρακτήρα που βασίζεται στις λαϊκές συνελεύσεις και την έννοια της άμεσης δημοκρατίας, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους «αγανακτισμένους».

Οι συνελεύσεις τους είναι ανοιχτές, για όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και λαμβάνουν χώρα συνήθως κατά τις 9 το βράδυ, πάνω στην πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή που η «οργανωτική επιτροπή» συνεδριάζει, πλήθος κόσμου μαζεύεται και αρχίζει να φωνάζει συνθήματα πάνω από σκαλοπάτια, μπροστά ακριβώς από την Βουλή. Με βασικό σύνθημα «ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ» και «εκεί, στις πλατείες θα συν-διαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας», το Κίνημα των αγανακτισμένων προβάλει όλο και πιο αγωνιστικά τις διεκδικήσεις του.

Σήμερα, πέρα από τα τέσσερα γκρουπάκια στο facebook που έχουν αναπτυχθεί με πάνω από 150.000 μέλη και τις δεκάδες σχετικές ιστοσελίδες, υπάρχουν περισσότερες από 30 αυτόνομες και αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες που όλες μαζί αποτελούν το Κίνημα των Αγανακτισμένων. Σε αυτές τις ομάδες με την χαλαρή συνδετική μορφή προστίθενται διάφορες ενώσεις πολιτών, νέων και συνταξιούχων, ακόμα και περαστικών που έρχονται στο Σύνταγμα για να δηλώσουν την παρουσία τους.

Ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, μέλος του 300ellines.org, εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τους λόγους της παρουσίας του σήμερα στο Σύνταγμα. «Δημιουργήσαμε τους 300ellines πριν από περίπου δύο μήνες. Ήμασταν τότε μία ομάδα δέκα ατόμων που ζητάμε επιτέλους να αλλάξει το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας».

Η ομάδα έχει εικοσιτετράωρη παρουσία στο Σύνταγμα, με τα μέλη της να κρατούν τέσσερις εξάωρες βάρδιες. «Ζητάμε να ενωθούμε όλοι γύρω από τα δίκαια αιτήματα του κόσμου, την άρνηση του χρέους, την άρνηση της βουλευτικής ασυλίας και την αλλαγή του Συντάγματος με μία συντακτική εθνοσυνέλευση».

Η ομάδα που ξεκίνησε στις 22 Μαΐου έχει ήδη συγκεντρώσει 12.000 υπογραφές και επεκτείνει την δραστηριότητα της στην Κρήτη και την Πάρο. «Ο κόσμος έχει κοινά αιτήματα και αυτό είναι κάτι που αρχίζει να το συνειδητοποιεί. Ψάχνουμε συνεχώς εθελοντές, ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε υπόγραφες», δηλώνει ο κ. Θεοδωρίδης.

Η κ. Καμπαγιάννη, συμμετέχει ενεργά στους «Αγανακτισμένους», με την παρουσία της στις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα. «Είμαι κι εγώ αγανακτισμένη. Αυτή την στιγμή ετοιμάζομαι να βγω στην σύνταξη. Ενώ είχα βαρέα, μου τα έχουν κόψει. Μου έκοψαν γενικά αρκετές παροχές. Δεν θέλω να περάσει το μνημόνιο».

Η Βίβιαν, φοιτήτρια αλλά και εργαζόμενη, στα 30 της χρόνια, λέει ότι «επικρατεί σίγουρα ένας φόβος, ότι μπορεί να καπελωθεί αυτή η αυτόνομη προσπάθεια από κόμματα, οργανώσεις, φορείς. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεν ανήκουμε σε κανέναν. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι κάπου υπάρχουν όρια. Δεν τα φάγαμε μαζί, δεν έχουμε στον ήλιο μοίρα και όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε με κυνικότητα αυτό που απλά όλοι παραδεχόμαστε κρυφά. Υπάρχει ένα έλλειμμα ελπίδας στους νέους, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα και όλο το σκηνικό κοροϊδία». Τονίζει δε ότι «πρέπει να αλλάξουν οι διαπραγματεύσεις. Φτάνει πια, δεν θα ξεπουλήσουμε εντελώς τη χώρα».

Αυτόνομες ομάδες υπάρχουν πολλές. Μία από αυτές το «Δίκτυο Επισφαλών και Ανέργων», που διεκδικούν περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζομένους. Η Νεφέλη, 25 χρόνων, δυναμικός χαρακτήρας και με απύθμενη δύναμη φωνής στα στήθη, κρατάει το αριστερό άκρο ενός πεντάμετρου πανό. «Κλέφτες, κλέφτες» αναγράφει το πανό και όπως λέει, βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος γιατί διεκδικεί «κάτι καλύτερο» μαζί με τους φίλους της, γιουχάροντας και φωνάζοντας συνθήματα.

Ο Θεοδόσης Βάικος από την ομάδα την youtubers, δηλαδή των Ελλήνων χρηστών της γνωστής υπηρεσίας Youtube, δηλώνει την αγανάκτηση του απέναντι στα νέα μέτρα. «Ίσως τώρα να καταλάβουν. Δεν φεύγουμε μέχρι να δικαιωθούμε», αναφέρει ο κ. Βάικος

Έκτος από νέους ανθρώπους, δυναμικό παρόν δίνει και η τρίτη ηλικία. Ο Παναγιώτης Αντωνάκος, συνταξιούχος του ΤΣΑ, έχει βρεθεί στο Σύνταγμα πάνω από τρεις φορές για να διαδηλώσει. «Εγώ σήμερα ήρθα να διαμαρτυρηθώ για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ειλικρινά κοντεύουμε να ζήσουμε την πείνα του 1940», υπογραμμίζει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως σταδιακά, το Κίνημα των Αγανακτισμένων φαίνεται ότι οργανώνεται. Μέχρι και την περασμένη Τρίτη είχαν ήδη δημιουργηθεί 18 επιτροπές οργάνωσης που ασχολούνται με πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως η τεχνική υποστήριξη της γραμματείας, νομικά θέματα, καθαρισμός και περιβάλλον, σίτιση, εξορμήσεις και διανομή φυλλαδίων, μετάφραση κτλ. Στην περιοχή του Συντάγματος, έχουν στηθεί πάνω από 25 σκηνές, με ανθρώπους που διανυκτερεύουν καθημερινά σ' έναν χώρο που έχει πλέον μετατραπεί σε βήμα ανοιχτών συνελεύσεων, όπου ο καθένας μπορεί να πάρει τον λόγο για τρία λεπτά για να εκφράσει τις απόψεις του. Η κάθε ιδέα τίθεται σε ανοιχτή, δημοκρατική ψηφοφορία και μέσω από την διαδικασία αυτή προκύπτει και η ατζέντα της επόμενης ημέρας. Οι υπό-επιτροπές συνεδριάζουν ξεχωριστά και σε διαφορετικές ώρες, κυρίως το απόγευμα στις 6μμ και στις 7μμ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές έχουν προαποφασιστεί συγκεκριμένες δράσεις και καλέσματα μέσα στον Ιούνιο, με συγκεντρώσεις και ομιλίες στον Πεδίον του Άρεως, την Πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, την Πλατεία Κλαυθμώνος, στα Προπύλαια και στην Σοφοκλέους.

Πληροφορίες για τις δράσεις των "αγανακτισμένων" θα βρείτε και στο http://www.real-democracy.gr/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ