Public Issue: Ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουν εκλογές αλλά πιστεύουν ότι θα γίνουν - iefimerida.gr

Public Issue: Ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουν εκλογές αλλά πιστεύουν ότι θα γίνουν

Public Issue: Ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου και στην δημοσκόπηση που διενήργησε η Public Issue, αλλά η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να γίνουν πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός αλλά την παράσταση νίκης την κερδίζει με άνεση ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τον Σκάι και την Καθημερινή το 19% των πολιτών κρίνει ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι σωστή, έναντι του 75% που κρίνει ότι είναι λάθος. Ομως, τον περασμένο Ιούνιο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 5% και 88%.

Αρκετά αυξημένο, στο 56% από 46% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Το ποσοστό αυτό πριν από τις εκλογές ήταν 37%.

Οριακά μειωμένο στο 69% από 70% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσεται κατά του μνημονίου, ενώ ελαφρώς αυξημένο στο 22% από 20% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσονται υπέρ του μνημονίου.

Παράσταση νίκης - πρόθεση ψήφου

Στην παράσταση νίκης πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 60%, ποσοστό αυξημένο κατά μια μονάδα (59%) από τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξημένο κατά 19% από τον Σεπτέμβριο (41%) και δεύτερη η ΝΔ με 25%, ποσοστό ελαφρά μειωμένο από τον προηγούμενο μήνα (26%), αλλά μειωμένο κατά 18 μονάδες από τον Σεπτέμβριο (43%).

Στην πρόθεση ψήφου (με αποχή ή Λευκά στο 19,5%) πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,5%, δεύτερη η ΝΔ με 26%, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 10,5%, τέταρτοι οι ΑΝΕΛ με 9%, πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 8%, έκτη η ΔΗΜΑΡ με 6,5% και έβδομο το ΚΚΕ με 5,5%.

Ομως, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων 65% θεωρεί ότι δεν χρειάζονται βουλευτικές εκλογές, αντίθετα με το 31% που θεωρεί ότι χρειάζεται. Τον περασμένο Μάιο τα ποσοστά ήταν αντιστρόφως ανάλογα με το 54% να θεωρούσε ότι χρειάζονται και το 44% ότι δεν χρειάζονται.

Ωστόσο, το 62% θεωρεί ότι τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αν και ένα μήνα πριν το ποσοστό αυτό ήταν 76%.

Αυξημένη η δημοτικότητα κομμάτων – αρχηγών

Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με 49%, ενώ αυξημένα είναι τα ποσοστά όλων των αρχηγών σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο του Νοεμβρίου.

Δεύτερος δημοφιλέστερος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 44% (+2) και ακολουθούν οι Αντώνης Σαμαράς με 40% (+2) και Πάνος Καμμένος επίσης με 40% (+3). Στη συνέχεια ακολουθεί η Αλέκα Παπαρήγα με 26% (+3), ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 24% +4 (τη μεγαλύτερη μεταβολή) και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 17% (+2).

Κατάλληλος πρωθυπουργός ο Σαμαράς – Προτιμότερη η συγκυβέρνηση

Σταθερά καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 40% έναντι 29% του Αλέξη Τσίπρα.

Αυξημένο κατά τρεις μονάδες, στο 35%, σε σχέση με τον Νοέμβριο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που κρίνει ως καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ μειωμένο κατά μία μονάδα, στο 23% είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί καλύτερη μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, για το 37%, η καλύτερη κυβέρνηση είναι καμία από τις δύο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ