Grexit και ανάληψη των χρεών από την ΕΕ προτείνει Αυστριακός οικονομολόγος - iefimerida.gr

Grexit και ανάληψη των χρεών από την ΕΕ προτείνει Αυστριακός οικονομολόγος

Εξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και ανάληψη των χρεών από την ΕΕ προτείνει Αυστρια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως οικονομικό και πολιτικό πειραματόζωο χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο αυστριακός οικονομολόγος Φρίτζ Μπρόις, ο οποίος, μάλιστα, προτείνει ως εναλλακτική λύση μια εθελοντική αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και ανάληψη του χρέους της από την ΕΕ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Die Presse o κ. Μπρόις παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ένα πείραμα στο εργαστήρι του ευρώ και, εφόσον έχουν αποτέλεσμα οι μεταρρυθμίσεις, θα αποτελέσει πρότυπο επιτυχούς εξυγίανσης χωρίς έξοδο από την ευρωζώνη και χωρίς χρεοκοπία.

Σε διαφορετική περίπτωση, σημειώνει ο Μπρόις, θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα συμφωνία Βρυξελλών – Αθήνας χωρίς την αναγκαστική έξοδο από το ευρώ και την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προτείνει στην Ελλάδα την εθελοντική της αποχώρηση από την Ένωση, στη βάση του άρθρου 50 των ευρωπαϊκών συνθηκών και σε αντάλλαγμα η Ευρωζώνη να αναλάβει το χρέος της Ελλάδας (ακόμη σε ευρώ) και σε ποσοστό μέχρι το 60% του ΑΕΠ, που θα αντιπροσώπευε, στη βάση των προγνώσεων για το 2014, ποσό 238 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δημόσιο χρέος.

Η Ελλάδα θα έπαυε να είναι μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και θα μπορούσε, υποτιμώντας το νέο ή (παλιό) νομίσμά της να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να ξεκινήσει πάλι από την αρχή, ενώ θα είναι δυνατή μια νέα αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να ενταχθεί και στο ευρώ.

«Μπορεί η λύση – αντάλλαγμα να μην έχει σχέση με αλληλεγγύη, θα ήταν όμως η τελευταία επιλογή ενός αποτυχημένου πειράματος για την επανασταθεροποίηση ενός έντονα παραπαίοντος κράτους μέσα στην Ευρωζώνη» επισημαίνει ο Αυστριακός οικονομολόγος.

Υπογραμμίζει, πάντως, ότι είναι γνωστό πως η Ελλάδα δε έπρεπε να έχει γίνει δεκτή στην ευρωζώνη, καθώς παραποίησε τα στοιχεία της δύο φορές, το 201 όταν εντάχθηκε στην ευρωζώνη και το 2009 με την αλλαγή της κυβέρνησης.

Αναφέρει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα βρίσκεται μετά το 2008 στη χειρότερη ύφεση μεταπολεμικά, η ανεργία φθάνει σε ύψος ρεκόρ, το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί από το 2008 κατά 25% και η κατάσταση αυτή μπορεί να συγκριθεί μόνον με το «σοκ» μετάβασης στην οικονομία της αγοράς, μετά το 1989, των πρώην χωρών της οικονομίας του πλάνου στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ