Yπόγεια γκρίνια η οποία είναι θέμα χρόνου να έρθει στην επιφάνεια, έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της ΝΔ μετά την συναινετική ομιλία Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δευτέρας.
Οι εκπρόσωποι της λαϊκής δεξιάς που υποστήριζαν με φανατισμό το κάθετο «όχι» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως ο Γραμματέας Συνδικαλιστικού Γιάννης Μανώλης, φοβούνται ότι η υπερβολική δοσολογία συναίνεσης δεν θα αρέσει τόσο στον σκληρό εκλογικό πυρήνα του κόμματος όσο και στους αγανακτισμένους του Συντάγματος, οι οποίοι αν η ΝΔ ψηφίσει επί μέρους πτυχές του μεσοπρόθεσμου θα της χρεώσουν συνυπευθυνότητα. Η λαϊκή πτέρυγα φοβάται επίσης ότι οι γενικές διακηρύξεις για συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ στις αποκρατικοποιήσεις θα αποξενώσουν τη ΝΔ από εργαζόμενα στρώματα στις δημόσιες επιχειρήσεις και θα εξανεμίσουν τα όποια οφέλη είχε ο Σαμαράς με την δημόσια κόντρα του με τον Όλι Ρέν.
Από την άλλη πλευρά η μετριοπαθής πτέρυγα που την αποτελούν οι συναινετικοί Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους που ο Αντώνης Σαμαράς υιοθετεί πιο συναινετική γραμμή, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινωνούσε την Δευτέρα το βράδυ με διευθυντές καναλιών για να υποστηρίξει ότι ο Σαμαράς έκανε ένα βήμα πίσω. Κάτι που εξόργισε την ηγετική ομάδα της ΝΔ.
Για την ώρα στενοί συνεργάτες του κυρίου Σαμαρά κάνουν... μασάζ στους εκπροσώπους της λαϊκής δεξιάς αναγνωρίζοντας ότι η ομιλία είχε μία δόση συναίνεσης παραπάνω γιατί απευθυνόταν προς την Κομισιόν αλλά και προς την ελληνική αστική επιχειρηματική τάξη στην οποία έκλεινε το μάτι αλλά επί της ουσίας δεν άλλαξε τις θέσεις του. Άλλωστε ζήτησε την ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου να γίνει κατ άρθρον γιατί γνωρίζει ότι ο Παπανδρέου θα το φέρει με ένα μόνο άρθρο, σε μορφή τελεσιγράφου και σε φανερή ψηφοφορία προκειμένου να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό στους βουλευτές του. Σε κάθε περίπτωση αν και αναγνωρίζουν τους κινδύνους και τις παρεξηγήσεις που μπορεί να υπάρξουν από την λαϊκή πτέρυγα του κόμματος , οι συνεργάτες Σαμαρά σημειώνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να αποκλιμακώσει την πίεση που του ασκείτο, μέσα και έξω με την ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα. Θεωρούν δέ ότι η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας μέσω του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας θεωρείται κόκκινη γραμμή για την αντιπολίτευση και δεν θα την ψηφίσει.