Στο επίκεντρο των συζητήσεων έχει βρεθεί η πολυαναμενόμενη ταινία «Zero Dark Thirty», που αναπλάθει την επιχείρηση εντοπισμού του κρησφύγετου του Μπιν Λάντεν και της εξολόθρευσής του. Αφορμή το θέμα φυσικά της ταινίας, αλλά κυρίως ο ρόλος της μυστικής πράκτορος με κωδικό όνομα «Μάγια» που ενσαρκώνει η ηθοποιός Τζέσικα Τσάστεϊν και ο οποίος βασίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο...
Η αληθινή «Μάγια» ήταν εκείνη η μυστική πράκτωρ, ειδικευμένη σε ζητήματα Μέσης Ανατολής, η οποία διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη δεκαετή επιχείρηση εντοπισμού του ηγέτη της Αλ Κάιντα.
Και αυτό διότι, τη στιγμή που η CIA αμφιταλαντευόταν ως προς το σημείο εντοπισμού του Λάντεν και τον τρόπο επέμβασης, η αληθινή «Μάγια» διατράνωνε πεισματικά τη βεβαιότητά της ότι το κρησφύγετό του βρισκόταν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, όπου και τελικά βρέθηκε και εξοντώθηκε.
Αυτή η επιμονή της είχε ως αποτέλεσμα να έρθει σε ρήξη με πολλούς από τους συνεργάτες της, οι οποίοι δεν έδειχναν να την εμπιστεύονται, υπονομεύοντας το ρόλο της στην ομάδα.
Όταν, λοιπόν, έλαβε κάποια στιγμή ένα μέιλ από την υπηρεσία της, το οποίο της ανακοίνωνε ότι αποτελούσε μέρος μιας ομάδας αξιωματικών που επρόκειτο να παρασημοφορηθεί για την επιτυχή δράση της, η «Μάγια» απάντησε με ένα συλλογικό μέιλ, όπου εξαπέλυε επίθεση στους υπόλοιπους, κατηγορώντας τους ότι την εμπόδισαν, την πολέμησαν και ότι μόνο εκείνη άξιζε να τιμηθεί.
Για τη «Μάγια» δεν γνωρίζουμε τίποτα άλλο πέρα από το ότι είναι γύρω στα τριάντα. Τα λιγοστά υπόλοιπα στοιχεία προκύπτουν από τις αναφορές του αξιωματικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Ματ Μπισονέτ στο βιβλίο του με τίτλο «No Easy Day».
Σύμφωνα με ειδικούς, το γεγονός ότι μία γυναίκα επηρέασε καταλυτικά την έκβαση μίας τόσο σημαντικής επιχείρησης δεν πρέπει να εκπλήσσει, καθώς οι γυναίκες θεωρούνται και αποδεικνύονται εμπράκτως ικανότερες πράκτορες απ' ό,τι οι άντρες, καθώς είναι φύσει πιο επιδεκτικές σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν multitasking: ταυτόχρονη εκτέλεση πολλαπλών διεργασιών.
Ο σημαίνων ρόλος που έπαιξαν οι γυναίκες πράκτορες στον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν αντανακλά τη μεγάλη στροφή που έχει σημειωθεί στις τάξεις των αξιωματικών της CIA τις τελευταίες δύο δεκαετίες: οι γυναίκες γίνονται καλύτεροι πράκτορες κυρίως επειδή έχουν την ικανότητα να παρακάμπτουν τον εγωισμό τους και να τάσσονται στην υπηρεσία της επίτευξης του επιδιωκόμενου στόχου.
Σύμφωνα με την Ισραηλινή Μοσάντ, οι γυναίκες υπερτερούν πολλαπλώς: στην αποκρυπτογράφηση καταστάσεων, στην αντίληψη και κατανόηση του χώρου, στην εκτίμηση και αξιολόγηση των συνθηκών. Και όταν είναι καλές, είναι πραγματικά... πολύ καλές!