Ανασκαφές στην παγωμένη Ανταρκτική για την ανεύρεση της αρχαίας λίμνης Έλσγουορθ - iefimerida.gr

Ανασκαφές στην παγωμένη Ανταρκτική για την ανεύρεση της αρχαίας λίμνης Έλσγουορθ

Ανασκαφές στην παγωμένη Ανταρκτική για την ανεύρεση της αρχαίας λίμνης Έλσγουορθ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αρχαία λίμνη Έλσγουορθ αποφάσισαν να βρουν οι επιστήμονες και ξεκίνησαν τις εργασίες γεώτρησης στην παγωμένη Ανταρκτική, κάτω από τον πάγο της οποίας θεωρούν ότι βρίσκεται η λίμνη.

Δώδεκα επιστήμονες και μηχανικοί θα συμμετέχουν στην επιχείρηση, για την οποία θα χρησιμοποιήσουν μια αντλία υψηλής πίεσης που θα ρίχνει αποστειρωμένο νερό θερμοκρασίας 100 βαθμών Κελσίου, ώστε να ανοίξει δίοδο σε ένα στρώμα πάγου πάχους τριών και πλέον χιλιομέτρων.

Η διαδικασία θα κρατήσει πέντε μέρες και αμέσως μετά θα γίνει μία ταχύτατη επιχείρηση συλλογής δειγμάτων από τα νερά της λίμνης τα οποία έχουν μείνει ανέγγιχτα για 500.000 χρόνια, προτού παγώσει εκ νέου η δίοδος και κλείσει.

Η λίμνη Έλσγουορθ είναι μία από τις περίπου 400 λίμνες που βρίσκονται κρυμμένες κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής και επελέγη επειδή θεωρείται σχετικά προσβάσιμη, παρόλο που η περιοχή φημίζεται για τους θυελλώδεις ανέμους και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί υπό «αποστειρωμένες» συνθήκες καθώς πρόκειται για μια παρθένα περιοχή ανέγγιχτη από ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου, τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ