FAZ: Το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει την 5η δόση του δανείου στην Ελλάδα - iefimerida.gr

FAZ: Το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει την 5η δόση του δανείου στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχία έχει προκαλέσει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία, χωρίς να αναφερθεί σε καμία πηγή, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δε θα συμμετάσχει στο νέο πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα.

«Νέα δάνεια δισεκατομμυρίων για την Αθήνα- Ένα νέο έκτακτο πρόγραμμα θα προστατέψει την Ελλάδα από την αδυναμία αποπληρωμών. Ο λόγος γίνεται για 60 με 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει», είναι ο τίτλος της FAZ.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, «η Ε.Ε. θα προστατέψει την Ελλάδα από την χρεοκοπία μόνο με ένα νέο πρόγραμμα βοηθείας. Αυτό αναμένεται να προκύψει από την έκθεση της Τρόικας, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Το νέο πρόγραμμα βασίζεται σε νέα δάνεια για την Αθήνα, με την προϋπόθεση ωστόσο να συμμετάσχει και το ΔΝΤ σε αυτό. Το ευρωπαϊκό μερίδιο στο νέο πακέτο βοηθείας, θα αναλάβει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοοικονομικής σταθερότητας, EFSF. Το διοικητικό μέλος της ΕΚΤ, Μπίνι Σμάγκι, εκτιμά ότι τα δάνεια ανέρχονται στα 60 με 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Το τρέχον πρόγραμμα ενίσχυσης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, βασίζεται σε διμερείς πίστωση από τις ευρωπαϊκές χώρες».

Χωρίς να αναφέρει καμία πηγή η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι, «θεωρείται σχεδόν σίγουρο, ότι το ΔΝΤ δεν θα δώσει στα τέλη Ιουνίου την επόμενη δόση του τρέχοντος προγράμματος δανειοδότησης. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο, εάν η χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος εξασφαλιστεί για δώδεκα μήνες. Η Τρόικα καταλήγει στο συμπέρασμα ωστόσο ότι, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτό αναφέρουν και οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε. Οι προσδοκίες, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο της συμφωνίας για το πακέτο βοηθείας, δεν εκπληρώθηκαν στους αριθμούς, δήλωσε ο Σόιμπλε. Δεν αναμένεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 να καλύψει ένα μέρος της χρηματοδότησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως προτάθηκε πριν από ένα χρόνο».

«Στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο λέγεται εξίσου, ότι υπάρχουν τρεις πιθανότητες, η μια εκ των οποίων είναι – η ανικανότητα αποπληρωμής του ελληνικού κράτους- την οποία καμία πλευρά δεν επιθυμεί. Η δεύτερη δυνατότητα θα ήταν, να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι το μερίδιο του ΔΝΤ (περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ). Χωρίς ωστόσο ένα νέο πρόγραμμα να είναι απαραίτητο. Τα κεφάλαια γι αυτά θα πρέπει πιθανότατα να προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας (EFSM), του οποίοι οι πόροι όμως θα εξαντληθούν γρήγορα εξαιτίας της στήριξης προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.», προσθέτει.

«Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει συμπάθεια σε αυτή τη λύση, γιατί δεν απαιτείται γι αυτή η έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια. Ωστόσο δεν στηρίζεται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί εκτιμάται ότι προωθεί την ανικανότητα αποπληρωμής της Ελλάδας. Σε τρεις μήνες θα βρισκόμασταν πάλι στη ίδια θέση με τώρα, σχολίασε ευρωπαίος αξιωματούχος. Παρ όλα αυτά, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να εκπροσωπήσει αυτή τη λύση, γιατί απαιτείται γι αυτό και η συμμετοχή του ΔΝΤ».

Η τρίτη λύση σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι, να αντικαταστήσουν ένα νέο πρόγραμμα αναπροσαρμογής, τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι. Γι αυτό το λόγο αναμένεται να συνεδριάσουν τη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, οι γραμματείς των Οικονομικών της ευρωζώνης. Ωστόσο δεν αναμένονται βραχυπρόθεσμες αποφάσεις. Από την άλλη υπάρχουν πολλά ανοιχτά ενδεχόμενα, όπως για παράδειγμα, εάν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά ιδιώτες πιστωτές και να κρατηθούν για περισσότερο χρόνο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Από την άλλη απαιτείται χρόνος για την εκπόνηση του προγράμματος, τουλάχιστον όχι εξαιτίας νέων εκδόσεων για την Αθήνα.

«Μέχρι τέλη Ιουνίου (το πρόγραμμα) πρέπει να είναι έτοιμο. Στις Βρυξέλλες στόχος είναι να αποφασίσουν οι ηγέτες των χωρών στη σύνοδο κορυφής μέχρι τέλη Ιουνίου. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η Άνγκελα Μέρκελ, θα λάβει την συναίνεση του Bundestag. Ως προϋπόθεση για τη νέα βοήθεια, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους τρεις συντελεστές του ΦΠΑ σε δύο. Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου θέτει σαν στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά και τη μείωση των τιμών. Υποστηρίζει, για έναν κανονικό συντελεστή 20% και έναν μειωμένο 10%. Την πρόταση αυτή, δέχτηκε θετικά η Τρόικα».

Εντωμεταξύ κατά τη γερμανική εφημερίδα S?ddeutsche Zeitung „SZ" (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ) «ενισχύονται οι εικασίες για ένα επιπρόσθετο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα». Το δεύτερο πακέτο «μπορεί να φτάνει τα 65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με γνωρίζοντες», λέει η εφημερίδα και δεν θα προέρχεται μόνον από πιστώσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. «Ένα μεγάλο μέρος θα προέρχεται από τους ίδιους τους Έλληνες μέσω ιδιωτικοποιήσεων, ένα ανάλογο μέρος μέσω των ιδιωτών πιστωτών και το υπόλοιπο από τις χώρες της Ευρωζώνης. Συζητείται η συμμετοχή του ΔΝΤ», αναφέρει το δημοσίευμα της "SZ".

ΕΔΩ το δημοσίευμα της FAZ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ δάνειο δόση FAZ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ