Χωρίς μαριχουάνα οι Ολλανδοί μαθητές - Θα απαγορευθεί η χρήση στα σχολεία - iefimerida.gr

Χωρίς μαριχουάνα οι Ολλανδοί μαθητές - Θα απαγορευθεί η χρήση στα σχολεία

Χωρίς μαριχουάνα οι Ολλανδοί μαθητές - Θα απαγορευθεί η χρήση στα σχολεία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Δήμαρχος του Άμστερνταμ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα απαγορεύσει επίσημα στους μαθητές το κάπνισμα μαριχουάνας στο σχολείο, καθιστώντας την ολλανδική πρωτεύουσα την πρώτη πόλη στην Ολλανδία που εφαρμόζει τέτοιο νόμο.

Η δήλωση του Eberhard van der Laan για έναν νόμο ο οποίος σε άλλες χώρες, είτε ήδη υπάρχει είτε το γεγονός είναι τόσο προφανές ώστε να μην χρειάζεται καν σχετική νομοθεσία, είναι αποτέλεσμα της μοναδικής πολιτικής για τα ναρκωτικά των Κάτω Χωρών. Σύμφωνα με τον νόμο «ανοχής» στην Ολλανδία, η μαριχουάνα είναι τεχνικά παράνομη αλλά η αστυνομία δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπους για κατοχή μικρών ποσοτήτων.

Αυτό είναι το κενό νόμου που οδήγησε στα δημοφιλή «coffee shops» του Άμστερνταμ - καφετέριες όπου η μαριχουάνα πωλείται ανοιχτά. Το ίδιο κενό νόμου ωστόσο, είχε ανεπιθύμητες παρενέργειες στη συμπεριφορά και τις συνήθειες των παιδιών που βλέπουν το ναρκωτικό αυτό ως μέρος της καθημερινότητας πλέον.

Ο Ίρις Ρέσεφ, εκπρόσωπος της πόλης, επεσήμανε ότι στα σχολεία η μαριχουάνα ανέκαθεν απαγορευόταν, αλλά ήταν δύσκολο να επιβάλει την πολιτική, όταν οι μαθητές κάπνιζαν δίπλα ή κοντά στις εστίες χωρίς να μπορεί να κάνει κανείς τίποτα για αυτό.

Μετά από μια αλλαγή στο εθνικό δίκαιο, η πόλη θα είναι πλέον σε θέση να δηλώσει από 1 Ιανουαρίου τις «απαγορευμένες περιοχές» για κάπνισμα μαριχουάνας- περιοχές όπως τα σχολεία και οι παιδικές χαρές το κάπνισμα μαριχουάνας θα απαγορεύεται με δημόσιο διάταγμα και επιβολή προστίμων σε όσους αψηφούν τους κανόνες.

Η κίνηση αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με την απόφαση της νέας κυβέρνησης να ξεφορτωθεί τα σχέδια για «τουρισμό μαριχουάνας» που αποτελεί πλέον συχνό φαινόμενο στην χώρα.

Τα coffee shops βέβαια θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ωστόσο η απόφαση αυτή, είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι η μαριχουάνα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη μόνο σε ενήλικες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αρκετές δεκαετίες πολιτικής ανοχής, τα ολλανδικά ποσοστά χρήσης μαριχουάνας είναι περίπου στη μέση: υψηλότερα από εκείνα της γειτονικής Γερμανίας, αλλά χαμηλότερα από αυτά στη Γαλλία, τη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ