Πρώτο βράδυ στη Χάγη για τον Μλάντιτς - iefimerida.gr

Πρώτο βράδυ στη Χάγη για τον Μλάντιτς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς έφτασε αργά χθες το βράδυ στο ειδικό κέντρο κράτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αναφέρεται σε λακωνική ανακοίνωση του Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη.

Σήμερα το απόγευμα ο Ράτκο Μλάντιτς σε ιατρικές εξετάσεις, όπως ανακίνωσε η εκπρόσωπος του ΔΠΔ Νέρμα Γέλατσιτς.

"Θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις αργότερα σήμερα και θα παραμείνει σε κελί της απομόνωσης για μερικές ημέρες", δήλωσε η Γέλατσιτς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Ενας αριθμός διαδικασιών και κανόνων πρέπει να τηρηθούν, όπως οι κανόνες του κέντρου κράτησης", υπογράμμισε.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με την ημερομηνία της πρώτης ακρόασης του Μλάντιτς ενώπιον του ΔΠΔ η Γέλατσιτς απάντησε: "Αυτές οι προκαταρκτικές ακροάσεις συνήθως γίνονται τις δύο ή τρεις πρώτες ημέρες μετά την άφιξη (του κατηγορούμενου), οπότε μπορούμε να αναμένουμε ότι θα γίνει αυτή την εβδομάδα".

"Ηταν ένας από τους φυγάδες που αναζητούσαμε εδώ και καιρό", επεσήμανε η Γέλατσιτς. "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, πολύ χαρούμενοι που βρίσκεται στη φυλακή μας", συνέχισε.

Περίπου 200 πολίτες είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην έδρα του Δικαστηρίου όπου έφτασε ο Μλάντιτς , έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί.

"Οταν θα φτάσει και δεί τις σημαίες που κρατάμε , ελπίζω ότι θα κοκκινήσει από ντροπή", δήλωσε ένας Ολλανδός βοσνιακής καταγωγής, ο 24χρονος Νικήτα Τεοντόριβιτς που κράδαινε την μπλε-κίντρινη-λευκή σημαία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και περίμενε από νωρίς το απόγευμα την άφιξη του καταζητούμενου επί 16 χρόνια Μλάντιτς.

Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν πολλοί Σέρβοι, πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι ,πολλοί Ολλανδοί πολίτες , αλλά και αρκετοί οπαδοί του Μλάντιτς που όπως έλεγαν "είναι γι αυτούς ένας ήρωας, ένας δεύτερος πατέρας τους, ένας πατριώτης που δεν έπρεπε να βρίσκεται στη Χάγη".

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον χαιρέτισε σήμερα την μεταφορά του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

"Χαιρετίζω τη μεταφορά του Ράτκο Μλάντιτς στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Είναι μια σημαντική στιγμή για τη συμφιλίωση στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για τη διεθνή δικαιοσύνη", τονίζει η Αστον σε ανακοίνωσή της.

"Οι σκέψεις μας είναι με αυτούς που υπέφεραν και έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ειδικά στη Σερβία-Ερζεγοβίνη", υπογραμμίζει η ίδια.

"Η δίκη του Μλάντιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα συμβάλει στο να λάμψει η αλήθεια και θα εκπληρώσει το καθήκον της δικαιοσύνης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους", καταλήγει η ανακοίνωση της Αστον.

Ο Μλάντιτς, 69 ετών, διέφευγε επί 16 χρόνια και συνελήφθη στην Σερβία. Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σερβία Ολλανδία Χάγη Μλάντιτς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ