Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το απόγευμα ότι δεν θα υπάρχει καμία ρύθμιση για τα οικονομικά των υπαλλήλων της Βουλής στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθεί προς υπογραφή το υπουργείο Οικονομικών.
Τυπικά η κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι πρόκειται για απόσυρση συγκεκριμένης διάταξης, αλλά σημειώνει ότι δεν υπήρχε από την αρχή καμία πρόθεση ρύθμισης τέτοιων θεμάτων.
Η ουσία είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε λάβει τη σχετική εντολή από τον προϊστάμενό του Γιάννη Στουρνάρα.
Οι υπάλληλοι ξεσηκώθηκαν, πολλοί από αυτούς κατέθεσαν στις κομματικές τους ταυτότητες στη Νέα Δημοκρατία και όλοι μαζί απειλούσαν ότι θα παρεμποδίσουν την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου.
Ο πρόεδρος της Βουλής, ανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτοβουλία... εκτόνωσης της κρίσης ενημερώνοντας την κυβέρνηση ότι έχει ήδη συμφωνήσει με τους υπαλλήλους περικοπές σε οδοιπορικά και υπερωρίες.
Ετσι, φτάσαμε στην κυβερνητική διάψευση που ηρεμεί τα πνεύματα έως την επόμενη έκρηξη.
Το ιστορικό της νέας ρήξης
Η πληροφορία και μόνον ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προωθεί κατ' εντολή του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα διάταξη σύμφωνα με την οποία περικόπτονται τα οδοιπορικά και οι υπερωρίες των υπαλλήλων καθώς και τα παντός είδους επιδόματά τους ήταν αρκετή για να προκαλέσει πυρκαγιά.
Είναι προφανές ότι η Βουλή είναι πλέον μια πυριτιδαποθήκη καθώς οι υπάλληλοί της είναι δύσκολο να αποδεχθούν ότι θα χάσουν μαζεμένα σε διάστημα ελαχίστων μηνών όλα τα προνόμια που είχαν έως και το τελευταίο ευρώ.
Πολλοί από αυτούς γνωρίζουν ότι με το κλίμα που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία δεν είναι δυνατόν να διεκδικήσουν τίποτε περισσότερο από αυτό που αντιστοιχεί στον κάθε άλλο πολίτη και ειδικότερα δημόσιο υπάλληλο.
Υπάρχουν όμως και αρκετοί που επιμένουν. Εκδίδουν ανακοινώσεις, απειλούν και επιχειρούν να εκβιάσουν.
Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να απεργήσουν κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Η δε πολιτική του επιστράτευση δεν αποφασίστηκε τότε γιατί κρίθηκε ότι ήταν πρακτικώς δύσκολα να εφαρμοστεί μέσα σε λίγες ώρες.
Με την κυβερνητική απόφαση για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει δει κανείς ακόμη παίζεται το προτελευταίο κομμάτι του... δράματος καθώς θα απομένει μόνον η προαναγγελθείσα δραστική περικοπή των εφάπαξ των υπαλλήλων που φτάνουν να είναι υπερπολλαπλάσια από αυτά των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό γιατί στη Βουλή υπάρχει εκτός των άλλων ένα ταμείο των υπαλλήλων στο οποίο καταλήγει το 7% κάθε τιμολογίου παροχής υπηρεσιών ή προμηθειών που πληρώνει η Βουλή σε τρίτους. Δηλαδή οι υπάλληλοι κατακρατούν ως «Εφορία» το 7% επί κάθε τιμολογίου το οποίο πληρώνει η Βουλή, ανεξαρτήτως του λόγου και του ποσού. Και με τα χρήματα, που αφαιρούν ετσιθελικά από τους ιδιώτες επιχειρηματίες, λαμβάνουν τα εφάπαξ των 200 και πλέον χιλιάδων ευρώ.
Η αποχώρηση από τη ΔΑΚΕ
Μια μερίδα υπαλλήλων της Βουλής, 500 σύμφωνα με μια πληροφορία προχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας σε αυτόβουλη διαγραφή τους από τη ΔΑΚΕ και τη Νέα Δημοκρατία, όπου δεν θα επιστρέψουν -όπως δηλώνουν- αν δεν τους βεβαιώσει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να τους πειράξει τις αποδοχές τους. Δηλαδή από τους περίπου 1.300 υπαλλήλους της Βουλής οι 500 δεν ψηφίζουν απλώς Νέα Δημοκρατία όπως είναι δικαίωμά τους αλλά και είναι οργανωμένοι σε αυτήν, γεγονός που κάτι αποδεικνύει καθώς αναλογικά αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των οργανωμένων στα άλλα κόμματα.
Το αυτοδιοίκητο της Βουλής
Από την άλλη, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το αυτοδιοίκητο της Βουλής καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περικόψει ούτε ένα ευρώ από τους υπαλλήλους της Βουλής χωρίς την υπογραφή του προέδρου του Σώματος που -μόνον αυτός- έχει τέτοιο δικαίωμα.
Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι στο παρελθόν όποτε η κυβέρνηση θέλησε να κόψει οτιδήποτε από τους υπαλλήλους ζητούσε από τον εκάστοτε πρόεδρο να προσυπογράψει τη σχετική απόφαση.
Ετσι, αυξάνουν και την πίεση προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη από τον οποίο ζητούν να αντιδράσει.
Σε κάθε περίπτωση όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής έως ότου η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και αποκαλύψει το πλήρες κείμενο των ρυθμίσεων.