Πέθανε σε ηλικία 92 ετών, στις ΗΠΑ, ο πιο μεγάλος εκπρόσωπος της Ινδικής μουσικής, Ραβί Σανκάρ,προσωπικότητα παγκοσμίου εμβέλειας, μέντορας του Τζόρτζ Χάρισον και των Beatles και πατέρας της αμερικανίδας μουσικού Νόρα Τζόουνς.
Ο βιρτουόζος του σιτάρ γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1920 στο Βαρανάσι, γόνος οικογένειας βραχμάνων, η ανώτερη κοινωνική τάξη στην Ινδία, και στη διάρκεια της μουσικής του καριέρας που κράτησε πάνω από εξήντα χρόνια είχε διεθνή αναγνώριση και αρκετούς τιμητικούς τίτλους.
Στην πατρίδα του τον φώναζαν Πάντιτ, τίτλο που κατέχουν εκείνοι που έχουν αριστεύσει στις ινδουιστικές γραφές, τη φιλοσοφία και τη μουσική. Το 1999 του αποδόθηκε ο ανώτατος τίτλος που μπορεί να δοθεί σε Ινδό πολίτη, το Μπαράτ Ράτνα (Κόσμημα της Ινδίας), ενώ θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους μουσικούς της σύγχρονης ινδικής μουσικής και του 20ου αιώνα γενικότερα.
Αφού έγινε αρκετά γνωστός στη χώρα του, άρχισε να περιοδεύει, από το 1956, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αποκτώντας μεγάλη φήμη, ενώ παράλληλα δίδασκε μουσική και συνεργάστηκε με κορυφαίους μουσικούς.
Η γνωριμία του με τον Τζόρτζ Χάρισον των Beatles θα αλλάξει για πάντα την κοσμοθεωρία του διάσημου «σκαθαριού», αλλά θα επηρεάσει και τη μουσική του συγκροτήματος.
Το 1967 θα παίξει στο φεστιβάλ του Μοντερέυ, ενώ το 1969 θα βρεθεί στο Γούντστοκ όπου θα δώσει μια συγκλονιστική παράσταση με τον ίδιο, πάντως, να δηλώνει αργότερα ότι του φαινόντουσαν «πολύ περίεργοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ήταν ντυμένοι παρδαλά και ο Τζίμι Χέντριξ που έβαλε φωτιά στην κιθάρα του. Αυτό ήταν πολύ βαρύ για μένα. Στη δική μας κουλτούρα τρέφουμε πολύ μεγάλο σεβασμό για τα μουσικά μας όργανα, είναι σαν μέρη του Θεού».
Ο Τζόρτζ Χάρισον τον είχε ονομάσει «Νονό της Μουσικής του Κόσμου».
Συνεργάστηκε ακόμη με τον σαξοφωνίστα της τζαζ Τζον Κολτρέιν και τον συνθέτη Φίλιπ Γκλάς, ενώ τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούσε εμφανίσεις με την κόρη του Ανούσκα, επίσης δεξιοτέχνη του σιτάρ.
Κέρδισε, ακόμη τρία βραβεία grammy, ενώ είναι προτεινόμενος και για τον φετινό διαγωνισμό για τον τίτλο του καλύτερου ethnic άλμπουμ της χρονιάς.
Στις 6 Δεκέμβρη εισήχθη σε νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο και απεβίωσε στις 11 του μηνός εξαιτίας επιπλοκών σε εγχείρηση αντικατάστασης καρδιακής βαλβίδας.
«Είναι μία στιγμή θλίψης, αλλά και ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών για το ότι ήταν μέρος της ζωής μας», έγραψαν στον λογαρισμό του στο Twitter η σύζυγός του Σουκάνια και η κόρη του Ανούσκα.
«Μία εποχή τελειώνει. Το έθνος ενώνεται μαζί μου για να αποτίσει φόρο τιμής στην απαράμιλλη ευφυία του, στην τέχνη και στην ταπεινοφροσύνη του», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ και χαρακτήρισε στον Ραβί Σανκάρ «Εθνικό θησαυρό και πρεσβευτή της ινδικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο»