1.000 άτομα απολύονται καθημερινά - Το Δημόσιο στο απυρόβλητο - iefimerida.gr

1.000 άτομα απολύονται καθημερινά - Το Δημόσιο στο απυρόβλητο

1.000 άτομα απολύονται καθημερινά - Το Δημόσιο στο απυρόβλητο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παρέστη στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ, μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσε η Σουηδική Ακαδημία στους ευρωπαίους ηγέτες μετά την τελετή απονομής είπε μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη. Στην Ελλάδα έχουμε 58% ανεργία στους νέους ανθρώπους και αυτό απειλεί την κοινωνική συνοχή, είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα πολιτικού εξτρεμισμού».

Ωστόσο, παρά τις επαναλαμβανόμενες διαπιστώσεις ότι η ανεργία απειλεί πλέον σοβαρά την κοινωνική συνοχή αλλά παίρνει και πολιτικές προεκτάσεις, η τρικομματική κυβέρνηση αρκείται σε ευχολόγια για ένα φαινόμενο που παίρνει απειλητικές διαστάσεις και αφορά την ανεργία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Απολύσεις και ανεργία

Χίλιες απολύσεις και εκατοντάδες λουκέτα κάθε μέρα καταγράφονται στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2012.

Σύμφωνα με την Έκθεση, τον τελευταίο χρόνο το εμπόριο απώλεσε 93.500 θέσεις εργασίας ενώ η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά από το 1999.

Επίσης, σύμφωνα με την Έκθεση 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίου την τριετία 2010-2012 δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν καμία επένδυση κεφαλαίου λόγω έλλειψης της γενικής ρευστότητας, οι 8 στους 10 δηλώνουν μείωση πωλήσεων και μεικτών κερδών, οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, οι 6 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησή τους, οι 5 στους 10 δηλώνουν στασιμότητα και μείωση απασχόλησης, οι 4 στους 10 βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς και οι 3 στους 10 δηλώνουν εξασθενημένοι οικονομικά και ψυχολογικά χωρίς άλλες αντιστάσεις στην κρίση.

Ανεργία των νέων

Την ίδια ώρα, αυξημένη κατά 50% σε σχέση με το 2008 εμφανίζεται η ανεργία των νέων 15-24 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους νέους.

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά αφορούν την Ελλάδα (53,8%) και την Ισπανία (52,9%), ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πάνω από το 30% των άνεργων νέων βρίσκονται εκτός εργασίας για περισσότερο από ένα έτος.

Από ένα μέσο όρο 15% τον Φεβρουάριο του 2008, το ποσοστό της ανεργίας των νέων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει άλμα στο 22,5% τον Ιούλιο του 2012.

Η έκθεση της Επιτροπής, που καταρτίζεται ανά τρία έτη, ζητά να καταστούν η απασχόληση των νέων, η κοινωνική ένταξη, η υγεία και την ευημερία των νέων βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία.

Τα κόμματα υπέρ του Δημοσίου

Οι πολιτικοί αρχηγοί, παρά τα στοιχεία που γίνονται γνωστά, δηλώνουν σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν θα επιτρέψουν να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο». Και ενώ κανείς Ελληνας πολίτης δεν επιθυμεί προφανώς να απολυθούν εργαζόμενοι εντούτοις προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι ο δημόσιος διάλογος αφορά μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους και οι «κόκκινες γραμμές» των κομμάτων μπαίνουν μόνο για τον Δημόσιο Τομέα ενώ για τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα εκφράζονται μόνο ευχολόγια.

Πόλεμος για τη διαθεσιμότητα

Ενδεικτικό της αδυναμίας της κυβέρνησης να πατάξει την ανεργία είναι το γεγονός ότι ακόμη και η διαθεσιμότητα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων ή των υπαλλήλων που προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ συναντά λυσσαλέες αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστικό οι οι εργαζόμενοι στους Δήμους κυκλοφόρησαν αφίσα στην οποία παρομοιάζουν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος «τόλμησε» να εφαρμόσει τις διατάξεις που ψήφισαν τα κόμματα για τη διαθεσιμότητα, με τον δικτάτορα Μεταξά, χωρίς κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης να εκδόσει καταδικαστική ανακοίνωση για να του συμπαρασταθεί.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά που επιχειρείται μείωση του παχυλού μισθού των υπαλλήλων της Βουλής οι διαμαρτυρίες τους βρίσκουν ευήκοα πολιτικά ώτα, ενώ αγνοούνται οι αιτιάσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ενα άλλο τρανταχτό παράδειγμα ατολμίας της κυβέρνησης είναι η διάλυση της Δικαιοσύνης με τις συνεχιζόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις των δικαστών, οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των επίσης παχυλών μισθών τους, έχουν αναβάλει πάνω από 30.000 δίκες που αφορούν ακόμη και φορολογικές ή τελωνειακές υποθέσεις, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα ανείσπρακτα έσοδα.

Η μείωση των φορέων και οργανισμών του Δημοσίου και η εφεδρεία

Το άμεσο κλείσιμο περίπου 250 φορέων του Δημοσίου ή η συγχώνευσή τους που θα μείωναν τις δημόσιες δαπάνες είναι ένα ζήτημα που καρκινοβατεί εδώ και τρία χρόνια. Τα θέματα αυτά φτάνουν να απειλούν εκτός των άλλων και τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης να περικοπεί ο δημόσιος τομέας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι «η εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να υπάρξει» και πως «η εργασιακή εφεδρεία όταν στο πρόσφατο παρελθόν εφαρμόστηκε, αποδείχθηκε ότι δεν επέφερε δημοσιονομικό όφελος, δημιούργησε προβλήματα στελέχωσης και ορθά καταγράφηκε ως φιάσκο».

Ωστόσο το Μνημόνιο, το οποίο έχουν συμφωνήσει και συνυπογράψει οι πολιτικοί αρχηγοί, είναι απολύτως σαφές για το πλεονάζον προσωπικό από το κλείσιμο ή τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου: «15.000 χιλιάδες άτομα πλεονάζοντος προσωπικού μετατίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας εντός του 2012 σε σχέση με τον προσδιορισμό φορέων ή μονάδων που κλείνουν ή ελαττώνονται σε μέγεθος», αναφέρεται.

«Στο προσωπικό που βρίσκεται σε εργασιακή εφεδρεία καταβάλλεται ποσοστό 60% των βασικών τους αποδοχών (εξαιρουμένων των υπερωριών και άλλων επιπλέον αποδοχών) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, μετά το οποίο απομακρύνονται. Αυτή η χρονική περίοδος των 12 μηνών μπορεί να παραταθεί μέχρι τους 24 μήνες για το προσωπικό το οποίο είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι πληρωμές στο προσωπικό καθ'όν χρόνον ευρίσκεται υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θεωρούνται τμήμα των πληρωμών της αποζημιώσεώς τους».

Ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει το κεφαλαιώδες ζήτημα που έχει σχέση με την «τύχη» του πλεονάζοντος προσωπικού των υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του Δημοσίου.

Ηδη, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, αξιολογούνται από τις υπηρεσίες του υπουργείου σε συνεργασία με τα εποπτεύοντα υπουργεία, περισσότεροι από χίλιοι φορείς που θα πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν. Στόχος του υπουργείου είναι το πλεονάζον προσωπικό αυτών των φορέων να απορροφηθεί μέσω των υποχρεωτικών μετατάξεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ