Ο νεοανακαλυφθείς, μικρός σε διάμετρο (έχει το μέγεθος 10όροφης πολυκατοικίας) αστεροειδής με την κωδική ονομασία 2012 XE54 πέρασε χθες σε απόσταση 230.000 χλμ από τη γη και 10.000 χλμ από τη Σελήνη, όχι εντελώς ακίνδυνα...
Πρόκειται για το νεότερο από τα 9.000 και πλέον ουράνια σώματα που έχουν καταγράψει οι επιστήμονες να «κυκλοφορούν ελεύθερα» στον χώρο της τροχιάς της Γης μέσα στο ηλιακό σύστημα, το οποίο θα ξανακάνει την εμφάνισή του σε 2,72 χρόνια, όσο διαρκεί η τροχιά του.
Το μέγεθός του δεν πρέπει να ξεγελά, καθότι παρόμοιας περιφέρειας ουράνιο σώμα είχε προκαλέσει την βιβλική καταστροφή σε ακατοίκητη ωστόσο περιοχή της Σιβηρίας το 1908, ισοπεδώνοντας μία έκταση ίση με την Αττική.
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος αστεροειδής θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίος και χωρίς να «προσκρούσει» στον πλανήτη μας, καθώς οι περιπτώσεις αστεροειδών που εισέρχονται στην τροχιά της Σελήνης γύρω από την Γη (περιστρέφεται γύρω μας σε απόσταση 240.000 χλμ.) θεωρούνται επικίνδυνες γιατί μπορούν να τη «χτυπήσουν», διαταράσσοντας σοβαρά την ισορροπία Γης-Σελήνης, ανεβάζοντας τη στάθμη των νερών στους ωκεανούς και προκαλώντας έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Σε αντίθεση με τον 2012 XE54, ο αστεροειδής 4179 Toutatis, με διάμετρο 5 χλμ., ο οποίος μας επισκέπτεται σήμερα σε απόσταση 7 εκατ. χλμ., θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίος κάποια στιγμή: το χτύπημα που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια, προήλθε από αστεροειδή διαμέτρου περίπου 10 χλμ.