'Καζάνι που βράζει' θυμίζει τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν από την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή, η ψήφιση του οποίου θα κρίνει και την συνοχή της ΚΟ του κόμματος. Ήδη, χωρίς να τίθεται ευθαρσώς προς το παρόν θέμα 'κομματικής πειθαρχίας', διαρρέεται αρμοδίως ότι όποιος βουλευτής δεν ψηφίσει, θα διαγραφεί άμεσα, ενώ οι πληροφορίες που θέλουν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης να επισπεύδεται, προσθέτουν στην ανησυχία νυν και εν δυνάμει υπουργών.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενόψει του ανασχηματισμού, που πάντως θα γίνει μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία για νέο δανεισμό της Ελλάδας και εκείνη για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με την τρόικα, βρίσκονται η αλλαγή ή όχι του οικονομικού επιτελείου και η ένταξη ή όχι εξωκοινοβουλευτικών υπουργών στο νέο σχήμα. Σε περίπτωση που αποφασιστεί η αντικατάσταση του 'τσάρου' της Οικονομίας, επικρατέστερος για τη θέση φέρεται να είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, που πάντως έχει αρνηθεί ανάλογη πρόταση στο παρελθόν, 'απαντώντας' έτσι και στο δεύτερο ζητούμενο, ως εξωκοινοβουλευτικός και ο ίδιος. Στα 'συν' του κ.Παπαδήμου θεωρείται η κοινή του αποδοχή από μερίδα κομμάτων εκτός ΠΑΣΟΚ, καθώς και η καλή του γνώση επί των ευρωπαϊκών οικονομικών, του τρόπου λήψης αποφάσεων στην ΕΕ και της τέχνης της διαπραγμάτευσης. Στα 'μείον' του, η μη εμπειρία του στην πολιτική και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του στο εξωτερικό.
Εντωμεταξύ, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τα πάντα κινούνται σε ρυθμούς Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Μόλις η διαπραγμάτευση τελειώσει και τα μέτρα 'κλειδώσουν', πιθανότατα απόψε, θα ανάψει το 'πράσινο φως' για σύγκληση εκ νέου του υπουργικού συμβουλίου με σκοπό την τελική έγκριση του Μεσοπρόθεσμου, καθώς και για ενημέρωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με συνεδρίαση του αρμόδιου ΚΤΕ Οικονομικών ή και της ΚΟ του κόμματος. Το πιθανότερο σενάριο μέχρι αυτή την ώρα, θέλει τόσο το υπουργικό, όσο και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να συνεδριάζουν αύριο, ενώ σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, αναμένεται να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, μέσα από την ομιλία του το μεσημέρι σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου θα παρουσιαστεί Έκθεση με θέμα «Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να αναζητά 'συναίνεση' από την αντιπολίτευση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν απαιτεί 'ταύτιση απόψεων' και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας σχετικής πρωτοβουλίας, που μπορεί να έχει και την μορφή κατ' ιδίαν συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά.
Αίσθηση προκάλεσε χθες, εν μέσω διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η επίθεση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου που αναρωτήθηκε με αφορμή τα περί είσπραξης φόρων από ξένους -τα οποία πάντως χαρακτήρισε 'ανυπόστατα' ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής- αν 'τώρα ξύπνησε η ΕΕ'. «Βρίσκω αδιανόητο από την μεριά της ΕΕ μετά από πέντε χρόνια που λένε ότι ήμασταν σε επιτήρηση και ήλεγχαν την προηγούμενη κυβέρνηση, να έρχονται και να ζητούν τα ρέστα», είπε, παραδεχόμενος πάντως αργοπορίες στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, αλλά αποσυνδέοντάς τις από την αδυναμία δανεισμού της χώρας το 2012. Την 'αλλαγή γνώμης' της Ευρώπης ...'κάθε τρίτη μέρα' στηλίτευσε από την πλευρά του και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Μιλώντας για την μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων που προτείνει η ΝΔ, ο κ.Γερουλάνος την χαρακτήρισε 'δωράκι για τις επιχειρήσεις' στον βαθμό που δεν θα συνδεθεί και με άλλες πολιτικές, ενώ για την μείωση της φορολογίας, ο κ.Πεταλωτής επανέλαβε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να υιοθετήσει σχετικές προτάσεις ισοδύναμου όμως αποτελέσματος, απορρίπτοντας προς ώρας τις προτάσεις της ΝΔ, λόγω ...χρόνου απόδοσης!