Με γκρίνιες από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς και επιφυλάξεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατατίθεται τελικά σήμερα στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σε ότι αφορά το κομμάτι των εσόδων καθώς είναι γνωστό ότι τον Ιανουάριο θα συζητηθεί και θα κατατεθεί για ψήφιση το αναπτυξιακό κομμάτι του φορολογικού.
Σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε με δική του πρωτοβουλία τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Και στους δύο εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί στο ακέραιο τις επιφυλάξεις του σε σχέση με συγκεκριμένες λεπτομέρειες διατάξεων του φορολογικού, επί των οποίων θα τοποθετηθεί αφού μελετήσει το τελικό κείμενο της εισηγητικής έκθεσης και του νομοσχεδίου.
Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ αναμένει σήμερα το απόγευμα το κείμενο από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συζητηθεί αυτό σε έκτακτη συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας. Από τη συνεδρίαση αυτή θα κριθεί και η τελική στάση του κόμματος κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή η οποία δεν θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τελικά. Η Τρόικα η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, ενέκρινε τις διατάξεις που της εστάλησαν δεν έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για την απόφαση του Eurogroup την ψήφιση του φορολογικού, αλλά απλώς την κατάθεσή του.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης προβάλλει μεγαλύτερες αξιώσεις και ζητά συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης με τον πρωθυπουργό προκειμένου να συζητήσουν σημαντικές, κατά τον ίδιο εκκρεμότητες, που θα πρέπει να επιλυθούν πριν φτάσει η ώρα της ψήφισης στη Βουλή.
Οπως είναι γνωστό, μετά τις συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, με τη έννοια της μη ομοφωνίας τα εξής ζητήματα:
Ο ακριβής τρόπος φορολόγησης των αγροτών ειδικά για το 2013 Εχουν κατατεθεί τρία διαφορετικά σενάρια.
Εκκρεμούν ακόμη, τα ζητήματα που θέτει η ΔΗΜΑΡ για τη φορολόγηση των ενοικίων. Η κυβέρνηση προτείνει να φορολογούνται αυτοτελώς με 10%, ενώ οι άλλοι ζητούν να εξακολουθήσουν να εντάσσονται στο σύνολο των εισοδημάτων.
Επίσης, για τις φορολογικές κλίμακες των ελεύθερων επαγγελματιών ενώ η κυβέρνηση προτείνει 26% φόρος για εισοδήματα έως τις 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον,η ΔΗΜΑΡ ζητά 21% έως τις 20.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον.
Τέλος, η ΔΗΜΑΡ ενώ συμφωνεί στον συντελεστή του 40% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, ζητά να παραμείνει και ο συντελεστής 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.