Τις αντιβηχικές και καταπραϋντικές ιδιότητες της σοκολάτας επισημαίνουν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι όπως αναφέρουν, ανακάλυψαν ένα συστατικό της το οποίο φαίνεται να καταπολεμά τα συμπτώματα όχι μόνο του προσωρινού, αλλά και του χρόνιου βήχα.
Η ουσία θεοβρωμίνη, που εντοπίστηκε στη σύνθεση της σοκολάτας, εξάγεται από το κακάο και φαίνεται ότι συμβάλει στην άμβλυνση του επίμονου βήχα.
Στην κλινική μελέτη συμμετέίχαν σχεδόν 300 πάσχοντες από 13 νοσοκομεία της Βρετανίας, στους οποίους χορηγήθηκε δύο φορές την ημέρα, επί δύο εβδομάδες η ουσία αυτή.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως το 60% των ασθενών παρουσίασε άμβλυνση του βήχα, ενώ όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές μία μικρή μπάρα μαύρης σοκολάτας μπορεί να περιέχει επαρκείς ποσότητες θεοβρωμίνης ώστε να καταστείλει τον χρόνιο βήχα.
Παρολαυτά, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρόκειται για θεραπεία του βήχα: η θεοβρωμίνη απλώς καταστέλλει το αντανακλαστικό του βήχα όσο καιρό λαμβάνεται. Μετά τη διακοπή της λήψης της, ο βήχας επιστρέφει.