Τον ύπνο τους έχουν χάσει τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, καθώς τη μια ημέρα κοιμούνται με ενίσχυση των επιδομάτων τους και την άλλη μέρα ξυπνάνε με «ψαλιδισμένα» επιδόματα και «παραφουσκωμένες» επιβαρύνσεις!
Την Παρασκευή, λοιπόν, τα κόμματα που συμμετείχαν στη διακομματική, διατυμπάνιζαν τη γενναία αύξηση του πολυτεκνικού επιδόματος κατά 50 ευρώ (από τα 450 στα 500 ευρώ), με συνέπεια να υψώνεται ασπίδα προστασίας για τους πολύτεκνους με εισόδημα έως 25.000 ευρώ, αλλά... «ξέχασαν» να αναφέρουν ότι την ίδια ώρα το νέο οικογενειακό επίδομα θα είναι «ψαλιδισμένο» ήτοι δεν θα υπάρχει προσαύξηση πάνω από τα 40 ευρώ για όσους 3 και περισσότερα παιδιά!
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ότι οι τρίτεκνοι που κέρδισαν 150 ευρώ από την αύξηση του πολυτεκνικού, έχασαν 120 ευρώ από το «ψαλίδισμα» του οικογενειακού επιδόματος, ενώ οι πολύτεκνοι εκεί που κέρδιζαν 200 ευρώ από την αύξηση του πολυτεκνικού, βρέθηκαν να χάνουν 240 ευρώ από το «ψαλίδισμα» του οικογενειακού!!!
Θρίλερ υπήρξε και όσον αφορά στο ενδεχόμενο φορολόγησης του πολυτεκνικού επιδόματος. Αν και στο αρχικό κείμενο που παρέλαβαν τα κόμματα προβλεπόταν ότι θα συμπεριλαμβανόταν στα εισοδήματα της κλίμακας (άρα συντελεστής 21% έως τις 25.000 ευρώ), στο τελικό κείμενο που παραδόθηκε στα κόμματα η επίμαχη διάταξη απαλείφθηκε.
Συνοψίζοντας τις αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία 24ωρα καταλήγει κανείς στο ότι για κάθε παιδί προβλέπεται, πλέον, επίδομα 40 ευρώ, χωρίς αυτό να προσαυξάνεται από το 3ο παιδί και τα επόμενα. Αυτό σημαίνει ότι οι τρίτεκνοι χάνουν 120 ευρώ από το νέο οικογενειακό επίδομα, το οποίο κλιμακώνεται από τα 480 έως 1440 ευρώ αναλόγως του ύψους του οικογενειακού εισοδήματος.
Στα 240 ευρώ είναι η απώλεια για όσους έχουν 4 παιδιά, με συνέπεια το νέο οικογενειακό επίδομα να κλιμακώνεται από τα 640 έως τα 1.920 ευρώ, ενώ εάν συνυπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις από τη νέα κλίμακα, διαπιστώνει ότι οι απώλειες για τους φορολογούμενους με 4 παιδιά, ξεκινάνε από τις 15.000 ευρώ και πάνω!!!
Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση για το «ψαλίδισμα» του νέου οικογενειακού επιδόματος πλήττει 131.810 οικογένειες με 3 παιδιά, 25.171 οικογένειες με 4 παιδιά, 4.218 οικογένειες με 5 παιδιά, 1.808 οικογένειες με 6 παιδιά και άνω.