Νεκρός και στη Σουηδία από το φονικό βακτηρίδιο E.coli - iefimerida.gr

Νεκρός και στη Σουηδία από το φονικό βακτηρίδιο E.coli

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια γυναίκα ηλικίας περίπου 50 χρονών που είχε προσβληθεί από το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli (Eceh) κατά τη διαμονή της στη Γερμανία πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο κοντά στο Γκέτεμποργκ της νοτιοδυτικής Σουηδίας, ενώ κρούσμα εμφανίστηκε και στην Ισπανία. Σήμερα η Γερμανία ανακοίνωσε πως δεν ευθύνονται τα ισπανικά αγγουράκια για την εξάπλωση του ιού!

Τα κρούσματα που αποδίδονται στο βακτηρίδιο φαίνεται να βγαίνουν εκτός συνόρων της Γερμανίας και να εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη αφού εκτός από τον θάνατο στην Σουηδία ένα ακόμη πιθανό κρούσμα διατροφικής δηλητηρίασης από το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli (Eceh) καταγράφηκε και στην Ισπανία σε ένα 40χρονο άνδρα που επίσης επέστρεψε από τη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο Ντονίστια στο Σαν Σεμπαστιάν της βόρειας Ισπανίας.


Ο άνδρας νοσηλεύεται σε μονάδας εντατικής θεραπείας εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του. "Όσο δεν διαθέτουμε οριστικά αποτελέσματα, δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι πρόκειται για μια διατροφική λοίμωξη από το βακτηρίδιο E.coli", υπογραμμίζει το νοσοκομείο. Ο ασθενής εισήχθη στις 20 Μαΐου στη γαστρεντερολογική μονάδα, ενώ σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη Γερμανία και τη Τσεχία.

Την ίδια ώρα η ισπανίδα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ρόζα Αγκιλάρ κατηγόρησε σήμερα τη Γερμανία ότι ενοχοποιεί τα ισπανικά αγγούρια μετά τους θανάτους που προκάλεσε η κατανάλωσή τους και ζήτησε μια ευρωπαϊκή λύση στην πτώση των πωλήσεων των φρέσκων λαχανικών.

Η κατάσταση είναι "εξαιρετικά σοβαρή" για τον τομέα, είπε η υπουργός κατά την άφιξή της σε μια συνάντηση με τους ευρωπαίους ομολόγους της στο Ντέμπρετσεν της ανατολικής Ουγγαρίας εκτιμώντας ότι το μέγεθος των απωλειών "ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια την εβδομάδα". "Σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση", τόνισε.

"Έχουμε απογοητευτεί από τη διαχείριση της κατάστασης στη Γερμανία", πρόσθεσε προσάπτοντας στις γερμανικές υγειονομικές αρχές ότι προέβησαν σε αθέμιτες δηλώσεις βάζοντας στο στόχαστρο τα ισπανικά αγγούρια, την Ισπανία ως προέλευση της μόλυνσης, χωρίς να έχουν αξιόπιστα στοιχεία", τόνισε.

"Σήμερα θα παρουσιάσουμε το πρόβλημα ως κοινό πρόβλημα και θα ζητήσουμε μια αποζημίωση όχι μόνο για τους ισπανούς παραγωγούς αλλά και για τους ευρωπαίους παραγωγούς που επλήγησαν από την κατάσταση αυτή".

Και ενώ το φονικό βακτηρίδιο δείχνει να εξαπλώνεται με γογούς ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη, οι Γερμανοί ανακοινώνουν σήμερα ότι οι έρευνές τους δείχνουν ότι τελικά δεν ευθύνονται τα ισπανικά αγγουράκια για την εξάπλωση του ιού.

Θυμίζουμε ότι η επιδημία έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 15 ανθρώπων στη Γερμανία, με μια 87χρονη στο Πάντερμπορν, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, να καταλήγει σήμερα μετά τη λοίμωξή της από το βακτηρίδιο, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές. Με το θάνατο επίσης σήμερα μιας 50χρονης στη Σουηδία, ο αριθμός των θανάτων αγγίζει συνολικά τους 16.

Και άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία είδαν τις εξαγωγές των λαχανικών τους προς τη Γερμανία να σταματούν ουσιαστικά από τη μια ημέρα στην άλλη. Η Χάγη θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομική βοήθεια για τους παραγωγούς της, μετά την επιδημία με τις διάρροιες που επιφέρουν το θάνατο, έπειτα από την κατανάλωση αγγουριών.

Οι εξαγωγές αγγουριών στη Γερμανία αντιπροσωπεύουν ποσό 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως για τους ολλανδούς παραγωγούς, σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Γεωργίας καθώς "μεγάλος αριθμός παραγωγών εξαρτάται από τις εξαγωγές προς τη Γερμανία".

Γρήγορο τεστ για το βακτηρίδιο Eceh


Παράλληλα ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίνστερ στη δυτική Γερμανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέπτυξαν ένα γρήγορο τεστ για την αναγνώριση σε ασθενείς του επικίνδυνου βακτηριδίου E.coli (Eceh). "Με μια διαδικασία της μοριακής βιολογίας, είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν μέσα σε μερικές ώρες τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παθογόνου παράγοντα από πολύ μικρή ποσότητα" του βακτηριδίου, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο.

Οι γερμανικές αρχές, αντιμέτωπες με το χειρότερο κύμα λοιμώξεων από το βακτηρίδιο Eceh που έχει παρατηρηθεί ποτέ στη χώρα και με μια από τις χειρότερες στον κόσμο, εκφράζουν φόβους ότι επίκειται κλιμάκωση της επιδημίας, λόγω της επώασης του βακτηριδίου που μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα.

"Η επιδημία έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις. Συνήθως καταγράφονται σχεδόν 1.000 κρούσματα ετησίως, αλλά εδώ έχουμε 1.200 κρούσματα σε 10 ημέρες", δήλωσε ο καθηγητής Γιαν Γκάλε, διευθυντής της νεφρολογικής κλινικής στο Λούντενσαϊντ.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών, έχει προειδοποιήσει για "πιθανούς νέους θανάτους".

Μέχρι σήμερα 352 περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από το βακτηρίδιο, παρουσίασαν σοβαρές νεφρικές διαταραχές που ονομάζονται ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (ΟΑΣ), οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες.Μετά τη Γερμανία, όπου ο απολογισμός έχει αυξηθεί σε 14 νεκρούς, η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που επλήγη περισσότερο στην Ευρώπη από τη μυστηριώδη μόλυνση από το βακτηρίδιο.

Αν και η ακριβής αιτία του βακτηριδίου δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί, οι γερμανικές αρχές συνιστούν τη διακοπή της κατανάλωσης για τα αγγούρια, τις τομάτες και τις ωμές σαλάτες στη βόρεια Γερμανία.

Στην Ισπανία η Ομοσπονδία παραγωγών-εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών ανακοίνωσε ότι "σχεδόν όλη η Ευρώπη" σταμάτησε να αγοράζει ισπανικά φρούτα και λαχανικά, μετά τις υποψίες για τη μετάδοση του βακτηριδίου με την κατανάλωση αγγουριών.

Kαμία ανησυχία για την Ελλάδα

Κανένας λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας, δεν υπάρχει από τα μολυσμένα λαχανικά που εντοπίστηκαν στη Γερμανία, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας, το οποίο ωστόσο επισημαίνει ότι γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και υπάρχει επαγρύπνιση από όλες τις αρχές αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ, για το νέο θέμα που έχει προκύψει από τη διατροφική αλυσίδα.

Ο υφυπουργός Υγείας κ.Αηδόνης είπε ότι το υπουργείο ενημερώνεται από την προηγούμενη Πέμπτη για το θέμα και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έχουν γίνει εισαγωγές κανενός είδους από τα λαχανικά της συγκεκριμένης εταιρείας στη χώρας μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μόλυνση Γερμανία Σουηδία Αγγούρια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ