Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας μετά τις εκλογές - iefimerida.gr

Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας μετά τις εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλες αναταράξεις στο εύθραυστο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης του Σιλβιο Μπερλουσκόνι αλλά και στη συμμαχία με τη "Λίγκα του Βορρά" φέρνουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία. Μετά από δύο δεκαετίες έπεσαν πολλά απ' τα παραδοσιακά "κάστρα" της δεξιάς, με τα αποτελέσματα να σηματοδοτούν παράλληλα τη σαρωτική άνοδο της κεντροαριστερής παράταξης του Αντόνιο Ντι Πιέτρο. Ολα αυτά ενώ σήμερα δίνεται στα δικαστήρια η συνέχεια του σκανδάλου "Ρούμπιγκεϊτ".

Μετά από 18 χρόνια, το Μιλάνο, γενέτειρα του Καβαλιέρε, επέστρεψε στην κεντροαριστερά, με τον Σίλβιο να κάνει σκληρές δηλώσεις. "Θα μετανιώσουν πικρά, πολύ σύντομα» για την επιλογή τους. «Ελπίζω να μην πάθουν κάτι κακό». Στη Νάπολι το αποτέλεσμα ήταν ακόμα χειρότερο για τον συντηρητικό υποψήφιο Τζάνι Λετιέρι, αφού συγκέντρωσε μόλις το 35% των ψήφων έναντι του 65% που πέτυχε ο κεντροαριστερός Λουίτζι Ντε Ματζίστρις. Μιλάνο και Νάπολι είναι οι δύο πόλεις με τη μεγαλύτερη πολιτική σημασία, μιας και αποτελούν τα δύο πιο σημαντικά κάστρα της κεντροδεξιάς παράταξης. Ο Μπερλουσκόνι είχε μετατρέψει τις δημοτικές εκλογές σε ένα δημοψήφισμα για την πολιτική της κυβέρνησής του αλλά και για τον ίδιο προσωπικά και πλέον τα αποτελέσματα προμηνύουν αλλαγές. Παρ' όλα αυτά, ο Καβαλιέρε, αν και παραδέχθηκε την ήττα, προσπάθησε να μη χρεώσει τα αποτελέσματα στην κυβερνητική πολιτική. «Είναι ξεκάθαρο ότι χάσαμε. Κάποιες φορές κερδίζεις, κάποιες χάνεις. Η κυβέρνηση πρέπει όμως να συνεχίσει την πορεία της διότι αν κάποιος αναλύσει προσεκτικά τη σημερινή ψήφο θα δει ότι σε μεγάλο βαθμό δεν σχετίζεται με την κυβερνητική δραστηριότητα». δήλωσε. Ο συνασπισμός της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι με τη "Λίγκα του Βορρά" εισέρχεται πλέον σε νέα φάση. Ο Ουμπέρτο Μπόσι, πρόεδρος της Λέγκας, την οποία ο Μπελουσκόνι έχει μεγάλη ανάγκη στο ιταλικό Κοινοβούλιο, άφησε σαφείς αιχμές ενάντια στον Μπερλουσκόνι, με τον ίδιο όμως να εμφανίζεται καθησυχαστικός για το μέλλον της συμμαχίας.

Σήμερα συνεχίζεται η εκδίκαση του σκανδάλου Ρουμπιγκέιτ, και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι του Ιταλού πρωθυπουργού αναμένεται να αμφισβητήσουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου να εκδικάσει την υπόθεση. Ο 74χρονος Μπελουσκόνι κατηγορείται ότι πλήρωσε για τις σεξουαλικές υπηρεσίες τη νεαρή Μαροκινή Καρίμα Ελ Μάχρουγκ, γνωστή ως Ρούμπι, όταν εκείνη ήταν ανήλικη. Το αδίκημα της συνέργειας σε εκπόρνευση ανηλίκου τιμωρείται με φυλάκιση από έξι μήνες έως τρία χρόνια. Κατηγορείται επίσης για κατάχρηση εξουσίας γιατί άσκησε πιέσεις στην ιταλική αστυνομία να απελευθερώσει τη Ρούμπι μετά τη σύλληψή της για κλοπή στα τέλη Μαΐου, κάτι που επισύρει ποινή φυλάκισης έως 12 ετών. Ωστόσο, ακόμα και εάν κριθεί ένοχος, είναι απίθανο να φυλακιστεί, αφού η ιταλική νομοθεσία «προστατεύει» όσους είναι άνω των 70 ετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ