Σχέδιο του Πούτιν για αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης βλέπουν οι ΗΠΑ - iefimerida.gr

Σχέδιο του Πούτιν για αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης βλέπουν οι ΗΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αναδημιουργία μίας νέας εκδοχής της Σοβιετικής Ένωσης μέσω της οικονομικής ενοποίησης προσπαθούν να αποτρέψουν οι ΗΠΑ, προειδοποίησε χθες Πέμπτη η Χίλαρι Κλίντον.

«Επιχειρείται η ανα-Σοβιετικοποίηση της περιοχής», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Δουβλίνο, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

«Δεν θα ονομάζεται έτσι, αλλά Ευρασιατική Ένωση ή κάτι τέτοιο», πρόσθεσε αναφερόμενη σε υφέρπον σχέδιο εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών της Ρωσίας με τις γείτονες χώρες, υποστηριζόμενο από τη Μόσχα.

«Ας μην πλανιόμαστε όμως. Γνωρίζουμε ποιος είναι ο στόχος και προσπαθούμε να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους επιβράδυνσης ή αποτροπής του σχεδίου».

Των προσπαθειών ενοποίησης, στις οποίες αναφέρεται η Χίλαρι Κλίντον, υπεραμύνθηκε ο Ρώσος Βλάντιμιρ Πούτιν σε άρθρο εφημερίδας τον Οκτώβριο, όπου έκανε λόγο για βαθύτερη πολιτική και οικονομική αφομοίωση στο πλαίσιο μίας «Ευρασιατική Ένωση».

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ανασυγκρότησης της ΕΣΣΔ υπό τη μία ή την άλλη μορφή», σημείωνε ο πρόεδρος Πούτιν. «Θα ήταν αφελές να αναδημιουργήσει κανείς ή να αντιγράψει κάτι που έχει εγκαταλειφθεί στο παρελθόν...».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου χαρακτήρισε τα σχόλια της Κλίντον «αποτέλεσμα παρανόησης», προσθέτοντας ότι «αυτό που βλέπουμε στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι ένας νέος τύπος ενοποίησης με μοναδική βάση την οικονομική ενσωμάτωση. Κάθε άλλος τύπος ενοποίησης είναι εντελώς ανέφικτος στον κόσμο του σήμερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ