Αφιέρωμα της ΕΡΤ στο διαδίκτυο για τον συγγραφέα και κριτικό Παύλο Ζάννα - iefimerida.gr

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στο διαδίκτυο για τον συγγραφέα και κριτικό Παύλο Ζάννα

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον συγγραφέα Παύλο Ζάννα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα ντοκιμαντέρ που μιλά για τη ζωή και το σημαντικό έργο του συγγραφέα και κριτικού κινηματογράφου Παύλου Ζάννα που πέθανε σαν σήμερα το 1989 ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων της η ΕΡΤ.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο του στο www.ert-archives.gr και www.ert.gr, όπου έχει ήδη ανέβει το αφιέρωμα που του είχε κάνει το περίφημο ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Ξανθόπουλου.

Τα παιδικά χρόνια, οι σπουδές στο εξωτερικό, η εγκατάστασή στη Θεσσαλονίκη διαπερνούν το ντοκιμαντέρ για τον Ζάννα, όπως και η ίδρυση της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας «Τέχνη» και της κινηματογραφικής της λέσχης. Το αφιέρωμα αναφέρεται επίσης στη φιλία του με σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο Λινός Πολίτης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Τάκης Σινόπουλος και ο Στρατης Τσίρκας. Περιγράφει τις αναμνήσεις του από τα χρόνια της δικτατορίας, τη δράση του στη «Δημοκρατική Άμυνα» και φυλάκισή του, καθώς και για τη θητεία του κατά τη μεταπολίτευση στη Διεύθυνση Ραδιοφωνίας του ΕΙΡΤ. Ακόμα, μιλά για τα νέα δεδομένα στην πολιτιστική ζωή, καταθέτει τις απόψεις του για τη λογοτεχνία και τη τέχνη, την απελευθέρωση στην επικοινωνία, τις προκλήσεις και τους κινδύνους της εποχής του.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Παύλος Ζάννας στη δημιουργία της πρώτης Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Η Τέχνη στη Θεσσαλονίκη» και ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και τη μετάφραση μυθιστορημάτων. Από το 1981 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ κατά την ίδια περίοδο μετέφρασε κείμενα του Μαρσελ Προυστ και ασχολήθηκε με τη δημοσίευση και επιμέλεια του αρχείου της Πηνελοπης Δελτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ