Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Η δολοφονία του έφηβου έγινε στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, μετά από διαπληκτισμό που είχαν αστυνομικοί με την παρέα του άτυχου Γρηγορόπουλου.
Το βράδυ της δολοφονίας
Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τις εννέα το βράδυ όταν οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης πραγματοποιούσαν εποχούμενη περιπολία στην περιοχή των Εξαρχείων. Κοντά στο σημείο όπου αργότερα έπεσε νεκρός ο Γρηγορόπουλος το πλήρωμα του περιπολικού διαπληκτίστηκε με μία παρέα νεαρών, αν και αρχικά το περιπολικό έφυγε από το σημείο.
Στη συνέχεια οι Κορκονέας και Σαραλιώτης επέστρεψαν με τα πόδια στο σημείο και μετά από ένα νέο διαπληκτισμό με τους νεαρούς, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας έβγαλε το όπλο του και πυροβόλησε δύο φορές προς την πλευρά των νεαρών. Μία από τις σφαίρες καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος έπεσε νεκρός.
Οι δύο αστυνομικοί με απόλυτη ψυχραιμία και εμφανή αδιαφορία -όπως υποστηρίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες- αποχώρησαν από το σημείο, ενώ την ίδια ώρα οι φίλοι του μικρού Αλέξανδρου με δάκρυα στα μάτια και σε κατάσταση πανικού καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Η αντίστροφη μέτρηση για την «έκρηξη» που θα ζούσε η Αθήνα είχε μόλις ξεκινήσει.
Η Αθήνα στις φλόγες
Μέσα στις επόμενες ώρες από τη δολοφονία η πρωτεύουσα παραδόθηκε στο χάος και τις φλόγες. Οργισμένοι διαδηλωτές κατέβηκαν στο κέντρο και μέσα σε λίγη ώρα η καρδιά της πρωτεύουσας είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Τις πρώτες ώρες όλα έδειχναν πως θα πραγματοποιηθεί μία διαδήλωση, ωστόσο το η οργή που ξεχείλιζε από τα νέα παιδιά ήατν η σπίθα που εκμεταλλεύτηκαν οι επιτήδειοι για να ανάψουν τη φωτιά και να κάψουν την πόλη.
Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και μέσα σε λίγη ώρα η διαδήλωση αγανάκτησης για τη δολοφονία ενός παιδιού μετατράπηκε σε αφορμή για βανδαλισμούς και λεηλασίες. Κουκουλοφόροι, Έλληνες και αλλοδαποί έσπαγαν, έκαιγαν και έκλεβαν ότι ήθελαν. Η αστυνομία απλώς παρακολουθούσε και δεν πραγματοποιούσε επέμβαση καταστολής, με αποτέλεσμα οι βάνδαλοι να επιτίθενται κατά κύματα σε καταστήματα. Οι εικόνες από τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν οργανωμένες ομάδες να κατεδαφίσουν τα προστατευτικά κάγκελα σε καταστήματα, να σπάνε τις βιτρίνες, να λεηλατούν και στη συνέχεια να βάζουν φωτιά και να παραδίδουν το χώρο στις φλόγες.
Τα πλάνα ήταν συγκλονιστικά αστυνομικοί κυνηγούσαν όσους λεηλατούσαν, κουκουλοφόροι εκτόξευαν βόμβες μολότοφ σε ΜΑΤ και Πυροσβέστες και νεαροί μαθητές φώναζαν και διαδήλωναν για τη δολοφονία του συμμαθητή τους. Οι εικόνες αυτές συμπλήρωναν παζλ του χάους που κυριαρχούσε στην Αθήνα.
Η διαμαρτυρία είχε πάρει τη μορφή εξέγερσης και κτίρια, καταστήματα και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες. Η Αθήνα για πολλές ημέρες μετά θύμιζε βομβαρδισμένη - καμμένη πόλη. Μόνο το σημείο της δολοφονίας του άτυχου νεαρού θύμιζε τι είχε συμβεί, εκεί φίλοι, γνωστοί, συγγενείς και απλοί άνθρωποι άφηναν ένα σημείωμα, μία φωτογραφία, ένα λουλούδι ή άναβαν ένα κεράκι στη μνήμη του άτυχου Γρηγορόπουλου.
Ενταση και στην κηδεία – Πετροπόλεμος στο νεκροταφείο
Τα επεισόδια όμως δεν έλειψαν ούτε κατά τη διάρκεια της κηδείας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Συμμαθητές και φίλοι του νεαρού κατέκλυσαν το προαύλιο του νεκροταφείου του Παλαιού Φαλήρου για να πουν το τελευταίο αντίο στο Αλέξανδρο. Μαζί τους γονείς,καθηγητές αλλά και πλήθος κόσμου.
Οι παρευρισκόμενοι φώναζαν «αθάνατος» και με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ξέσπασαν επεισόδια έξω από το νεκροταφείο και στους γύρω δρόμους στη Νέα Σμύρνη, όπου ομάδες νεαρών φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών και των δημοσιογράφων και ακολούθησε πετροπόλεμος.
Κάθε μέρα στους δρόμους οι μαθητές
Τις επόμενες ημέρες όλα τα σχολεία ήταν στο «κόκκινο». Καταλήψεις, αποχές από τα μαθήματα και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σημειώνονταν σε όλη την Ελλάδα. Το σχολείο στη Σταμάτα όπου φοιτούσε ο Γρηγορόπουλος παρέμενε κλειστό.
Το υπουργείο Παιδείας κήρυξε την επομένη των ταραχών ημέρα πένθους, ενώ κλειστές παρέμειναν και πανεπιστημιακές σχολές. Πορείες μαθητών πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας, εκδηλώνοντας οι μαθητές την αντίδρασή τους στη δολοφονία.
Οι μαθητές από διάφορα σχολεία προχωρούσαν σε συμβολικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, προσφέροντας λουλούδια σε αστυνομικούς και ξαπλώνοντας γυμνοί στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ παριστάνοντας τα πτώματα.
Φυσικά δεν έλειπαν και οι εντάσεις και τα επεισόδια, αφού σημειώθηκαν επιθέσεις με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ σε τοπικά αστυνομικά τμήματα..
Η δίκη Κορκονέα - Σαραλιώτη
Η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, του Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη είχε οριστεί για τις 15 Δεκεμβρίου του 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, αλλά τελικά μεταφέρθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας και τελικά η εκδίκαση ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου του 2010.
Οι δύο αστυνομικοί δήλωναν αθώοι και υποστήριξαν πως επειδή δέχθηκαν επίθεση και κινδύνευε η σωματική τους ακεραιότητα, ο Κορκονέας πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, αλλά η σφαίρα εξοστρακίστηκε και τραυμάτισε θανάσιμα τον νεαρό.
Τελικά από τη δίκη αποδείχθηκε πως ο ειδικός φρουρός δεν πυροβόλησε στον αέρα, αλλά προς την πλευρά όπου βρισκόταν ο Γρηγορόπουλος. Στις 11 Οκτωβρίου του 2010 και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι.
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, ενώ ο συνάδελφος του Βασίλης Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών και τελικά αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2011, καθώς πέτυχε την αναστολή της ποινής του επικαλούμενος ανεπανόρθωτα προβλήματα υγείας.
Ο απολογισμός – Ζημιές – Καταστροφές - Συλλήψεις
Το χρονικό διάστημα 6 Δεκεμβρίου με 14 Ιανουαρίου η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε περισσότερες από 250 συλλήψεις σε όλη την Ελλάδα και τελικά 67 άτομα κρίθηκαν προφυλακιστέα. Ακόμα και μικροί μαθητές βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου.
Την ίδια ώρα η Αθήνα μετρούσε τις πληγές της με το ΕΒΕΑ να κάνει λόγο για καταστροφές σε 435 επιχειρήσεις (37 με ολοσχερή καταστροφή), συνολικού κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ. O Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σε 88 επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές στην πόλη, από τις οποίες 10 καταστράφηκαν ολοσχερώς.