Ενα πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά μπλακ άουτ γνωρίζει η απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας αφού οι μακροχρόνιες κινητοποιήσεις των δικαστικών έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο. Η δικαστική ηγεσία θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να εξευρεθεί λύση και να τερματιστούν οι 3μηνες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εκ μέρους των εκπροσώπων της δικαιοσύνης.
Μόνο στα διοικητικά δικαστήρια οι εκκρεμείς υποθέσεις ξεπερνούν τις 550.000 υποθέσεις ενώ η διακοπή των συνεδριάσεων από τις 10 το πρωί οδήγησε στην αναβολή τουλάχιστον 30.000 υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η Τρόικα έθεσε προϋποθέσεις για την γρηγορότερη εκδίκαση των φορολογικών και τελεωνειακών υποθέσεων και συμφωνήθηκε ότι οι περίπου 167.000 εκκρεμείς υποθέσεις από το 2011 θα εκδικαστούν σταδιακά σε ποσοστό 50% μέχρι τις αρχές του 2012, στόχος ο οποίος δεν έχει υλοποιηθεί.
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Η δικαστική ηγεσία της χώρας θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρωθυπουργό, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη. Οι δικαστικοί διμαρτύρονται για τις περικοπές στις απολαβές τους.
Ο μεγάλος χαμένος από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι το Δημόσιο το οποίο χάνει τεράστια κονδύλια που θα μπορούσε να εισπράξει μέσα από φορολογικές και τελωνειακές δίκες από την εκτέλεση των ποινών. Το κράτος χάνει επίσης κοινοτικά κονδύλια που δεν ελέγχονται και παραμένουν σε εκκρεμότητα για έργα, προμήθειες και παροχή υπηρεσιών.
Αναβολές επί αναβολών
Το ρεκόρ αναβολών κατέχει το Πρωτοδικείο Αθήνας με 10.147 αναβολές, το Πρωτοδικείο Πειραιά με 4.646 αναβολές, το Εφετείο Αθήνας με 2.800 αναβολές, το Εφετείο Πειραιά με 939 αναβολές και το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με 895 αναβολές.
Στην ποινική δικαιοσύνη εισάγονται κάθε χρόνο 750.000 νέες υποθέσεις με μηνύσεις και αυτεπάγγελτες προκαταρκτικές εξετάσεις και ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στον όγκο των δικών εξ αναβολής δημιουργώντας απόλυτο μπλακ άουτ στην απονομή δικαιοσύνης.
Πόσο παίρνουν οι δικαστές
Οι δικαστικοί λειτουργοί διμαρτύρονται γιατί οι μειώσεις των μισθών τους που απορρέουν από τη ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ φτάνουν ακόμη και το 26%. Με πρόσφατη επιστολή τους στον Πρωθυπουργό οι δικαστικοί διαμαρτύρονται για μειώσεις των μισθών τους , ειδικότερα για τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
Οι δικαστικές Ενώσεις ζητούν να συμμετέχουν στις θυσίες του ελληνικού λαού , αλλά παράλληλα να περιοριστούν οι μειώσεις τους, οι οποίες φθάνουν με το πάγωμα των χρονοεπιδομάτων τους από το 2010 , καθώς και την κατάργηση των δώρων τους, το 60%, όπως αναφέρουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των δικαστικών Ενώσεων οι μειώσεις στους μισθούς των δικαστών από το 2010 ως σήμερα έφθασαν το 37,8 % . Στην επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό υπογράμμιζαν ότι οι δικαστές συνολικά είναι 4.000 και επομένως το δημοσιονομικό όφελος είναι ελάχιστο. Υπενθυμίζουν ότι οι μισθοί των δικαστών δεν έχουν μειωθεί καθόλου στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ στην Πορτογαλία οι μειώσεις δεν ξεπερνάνε το 10%...