«Πράσινο» Πατριάρχη ανακήρυξε τον Βαρθολομαίο σε άρθρο της η New York Times - iefimerida.gr

«Πράσινο» Πατριάρχη ανακήρυξε τον Βαρθολομαίο σε άρθρο της η New York Times

«Πράσινο» Πατριάρχη ανακήρυξε τον Βαρθολομαίο σε άρθρο της η New York Times
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άρθρο αφιερωμένο στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την περιβαλλοντολογική του δράση δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times, συμπληρώνοντας ότι δικαίως του έχει αποδοθεί ο τίτλος του «πράσινου» Πατριάρχη.

Το άρθρο αναδημοσιεύει και ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης και σε αυτό τονίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θεωρεί τη φροντίδα του περιβάλλοντος «θρησκευτικώς επιτακτική» και για περισσότερο από μία δεκαετία έχει επιδοθεί στο να συγκαλεί συνέδρια, στα οποία συμμετέχουν θεολόγοι και επιστήμονες, όπως η Δρ. Τζέιν Γκούνταλ, ειδήμων στους χιμπατζήδες, τους οποίους αποκαλεί τους «πιο στενούς μας συγγενείς».

Παράλληλα η εφημερίδα επισημαίνει ότι ενώ οικονομολόγοι και πολιτικοί προτείνουν περισσότερη ανάπτυξη και κατανάλωση για να ξεπεραστούν οι οικονομικές κρίσεις, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιμένει πως «η πραγματική κρίση είναι πολιτιστική και πνευματική και μπορεί να ξεπεραστεί μόνο όταν απομακρυνθούμε από τον αχαλίνωτο υλισμό», ενώ παραθέτει και σχετική δήλωσή του «όλοι οι άνθρωποι οφείλουμε να κάνουμε την διάκριση ανάμεσα σ' αυτό που θέλουμε και σ' αυτό που χρειαζόμαστε».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην εγκύκλιο που εξέδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η βιοποικιλία, η οποία είναι το έργο της Θείας Σοφίας, δεν δόθηκε στην ανθρωπότητα για να το καταχραστεί», ενώ «η ανθρώπινη επικυριαρχία επί της γης δεν σημαίνει δικαίωμα απληστίας και καταστροφής των πηγών παραγωγής αγαθών της γης». Ξεχώριζε, δε, «τους ισχυρούς του Κόσμου τούτου», λέγοντας πως χρειάζεται να αποκτήσουν «μία καινούργια νοοτροπία και να σταματήσουν να καταστρέφουν τον πλανήτη για κέρδος ή για βραχυπρόθεσμα συμφέροντα».

Τέλος όπως αναφέρει το άρθρο και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες, όπως ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ο Δαλάι Λάμα και ο Αρχιεπίσκοπος της Καντουαρίας της Αγγλίας, έχουν ζητήσει μία πιο σοβαρή διαχείριση του περιβάλλοντος, όμως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους έχει ξεπεράσει όλους, ενώ μερικοί θεολόγοι χαρακτηρίζουν τη στάση του ως «επαναστατική» και η η Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξακολουθεί να διατηρεί το πρωτείο ανάμεσα στα 300 εκατομμύρια των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά τον Κόσμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ