Εν μέσω γενικής κατήφειας και ασφυκτικών οικονομικών συνθηκών στο χώρο του πολιτισμού, προωθείται απρόσκοπτα η δημιουργία δυο σημαντικών μουσείων που θα ενισχύσουν διεθνώς την εικόνα της Αθήνα και βέβαια θα αξιοποιήσουν τον μοναδικό της πλούτο.
Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δόθηκε το πράσινο φως για τις μελέτες δημιουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, μέσα στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και για το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην μαγική Αυλή των Θαυμάτων στο Μοναστηράκι.
Βιοκλιματική αρχιτεκτονική εκεί που δίδαξε ο Πλάτωνος
Το μεγάλης πνοής έργο ανάπλασης τους αρχαιολογικού πάρκου της Αθήνας συνεχίζεται με την έγκρισή της μελέτης που θα οδηγήσει στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Η γενική γραμματέας Πολιτισμού, ήταν σαφής: το νέο μουσείο μέσα στο διάσπαρτο αρχαιοτήτων και καταπράσινο πάρκο των 135 στρεμμάτων θα πρέπει «να αφήσει ελάχιστα ίχνη στο περιβάλλον. Πρέπει να ανταποκρίνεται ιδεολογικά και κτιριολογικά στις ιδέες που έχουν αναπτυχθεί στο χώρο». Θυμίζουμε ότι εκεί βρισκόταν το πρώτο Πανεπιστήμιο του Κόσμου, μια ιστορική πραγματικότητα και αφήγηση που συγκινεί βαθιά σήμερα το παγκόσμιο κοινό.
Το μουσείο θα έχει ελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση, συνολικό εμβαδόν 16.500 τ.μ. (σε σχέση με την αρχική μελέτη που προέβλεπε 18.240 τετραγωνικά), ενώ θα γίνει υπόγειο πάρκο στο περίφημο οικόπεδο REDS, καταργώντας το υπαίθριο πάρκινγκ. Η χρηματοδότηση για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα οδηγήσει στην τελική μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ σύντομα, αφού ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες απαλλοτρίωσης, θα γίνει και η προκήρυξή του. Υπενθυμίζουμε ότι το 2013 είναι το Παγκόσμιο Ετος Φιλοσοφίας και διοργανώνονται δράσεις από όλο τον κόσμο – καθώς και διεθνές συνέδριο- στη χώρα μας.
Η αυλή των Θαυμάτων επιστρέφει
Χθες εγκρίθηκε και η μουσειολογική μελέτη για ένα μαγικό μουσείο που θα απλωθεί πάνω από το Μοναστηράκι. Πρόκειται για το μουσείο Λαϊκής Τέχνης, που θα εγκατασταθεί σε 18 σπιτάκια της παλιάς γειτονιάς που είναι γνωστή ως Αυλή των Θαυμάτων. Το Νέο Μουσείο θα είναι έτοιμο το 2015 και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Η έκθεση θα αποτελείται από τρεις ενότητες και ευφάνταστους τίτλους όπως «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος», «θα σου ανάψω μια λαμπάδα στο μπόι σου». Θα διατρέχει τον ελληνικό πολιτισμό από το 1750 ως το 1960 και βέβαια θα χρησιμοποιεί σύγχρονες μουσειολογικές τακτικές, και την τεχνολογία. Μάλιστα το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ) συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου προκειμένου να δει τι ακριβώς -και με ποιόν τρόπο- περιμένει να δει το κοινό σε αυτό το μουσείο.