Σε ανοικτή γραμμή Τρόικα-κυβέρνηση -Αναζητούν ισοδύναμα για τρίτεκνους - iefimerida.gr

Σε ανοικτή γραμμή Τρόικα-κυβέρνηση -Αναζητούν ισοδύναμα για τρίτεκνους

Σε ανοικτή γραμμή με την Τρόικα -Αναζητούν ισοδύναμα για τρίτεκνους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μάχη με το χρόνο και τα άδεια ταμεία θα δώσει τις επόμενες 24 ώρες το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να βρεθεί λύση στην υπερφορολόγηση των φορολογούμενων με παιδιά που προκαλεί η νέα κλίμακα αλλά και να μην τιναχθεί στον αέρα η κυβέρνηση συνεργασίας, μετά από τις ενστάσεις που ήγειραν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έναντι των επιβαρύνσεων που φέρνει η κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών.

Ωστόσο, όπως φάνηκε από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο αλλά κι από τη συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στην εκπομπή ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ του ΣΚΑΪ, τα περιθώρια βελτίωσης στα όρια και στα κριτήρια καταβολής των επιδομάτων για παιδιά είναι περιορισμένα και ως εκ τούτου η διακομματική για το Φορολογικό που συνεδριάζει το απόγευμα της Πέμπτης κινδυνεύει να καταλήξει σε αδιέξοδο.

Δίνοντας τους άξονες του νέου Φορολογικού, ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την απόσυρση της εκδοχής στη φορολογική κλίμακα που προέβλεπε συντελεστή 45% από τις 26.000 ευρώ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι στη λογική του μέτρα που πλήττουν τη μεσαία τάξη, συμπληρώνοντας ότι η κλίμακα που έρχεται φέρνει ελαφρύνσεις σε εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.

Ωστόσο, ακόμα και η κλίμακα που προωθείται και βρίσκεται στα χέρια των κομμάτων από τη προηγούμενη εβδομάδα, δεν διαφοροποιείται ως προς το αποτέλεσμα σημαντικά από τη κλίμακα που αποσύρθηκε κακήν κακώς. Ειδικότερα για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά, για εισοδήματα από 18.000 έως 25.000 ευρώ η προηγούμενη κλίμακα έφερνε ελαφρύνσεις λόγω της διατήρησης ακέραιης της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ οι οποίες όμως απορροφούνταν πλήρως από τον υψηλότερο συντελεστή της κλίμακας (36% αντί 21%), από 25.000 έως 44.000 ευρώ έφερνε μικρές ελαφρύνσεις κι από τις 45.000 ευρώ και πάνω επιβαρύνσεις κατά περίπου 300 ευρώ σε σχέση με τη κλίμακα που πήρε το πράσινο φως.

Ως προς τις ελαφρύνσεις που επικαλέστηκε ο κ. Σαμαράς, όντως ευνοούνται τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ λόγω της έμμεσης αύξησης του αφορολογήτου στις 9.000 ευρώ μέσω της πρόβλεψης έκπτωσης φόρου 1.950 ευρώ, ωστόσο αυτή η ελάφρυνση περιορίζεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα για τους υπόχρεους με παιδιά που χάνουν το αφορολόγητο των προστατευόμενων παιδιών. Ειδικότερα, μισθωτοί με 1 παιδί χάνουν από εισόδημα 12.000 ευρώ και πάνω, με 2 και περισσότερα παιδιά από 10.000 ευρώ και πάνω. Το «κλειδί» που θα κρίνει το εύρος των επιβαρύνσεων είναι το νέο οικογενειακό επίδομα, το οποίο θα καταβάλλεται εφεξής και για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, χωρίς όμως να αίρονται οι επιβαρύνσεις ειδικά σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Συγκεκριμένα, συνυπολογιζομένου του νέου επιδόματος, μισθωτοί με 1 παιδί θα έχουν επιβαρύνσεις από τις 24.000 ευρώ και πάνω, με 2 παιδιά από τις 21.000 ευρώ, με 3 παιδιά από το ΠΡΩΤΟ ευρώ εισοδήματος (η μεγαλύτερη στρέβλωση του νέου συστήματος), με 4 παιδιά από τις 10.000 ευρώ εισοδήματος.

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Στουρνάρας, το οικονομικό επιτελείο είναι ήδη σε επαφή με τη Τρόικα, ενημερώνοντας ότι αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα έτσι ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο για τα επιδόματα σε 3, 4, 5 παιδιά, κάτι που ανέφερε και ο κ. Σαμαράς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται είτε η προσαύξηση της έκπτωσης των 1.950 ευρώ για κάθε παιδί είτε η αύξηση των επιδομάτων για τρίτεκνους- πολύτεκνους.

Το θέμα είναι ότι ακόμα κι αν βρεθεί λύση στο πρόβλημα των παιδιών, υπάρχει πάντα το βάρος της κατάργησης των φοροαπαλλαγών που πλήττει ευθέως τα νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μισθωτού με 2 παιδιά με εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος συνυπολογιζομένου του επιδόματος, εμφανίζεται να έχει όφελος 310 ευρώ. Ωστόσο, εάν συνυπολογίσει κανείς την απώλεια της έκπτωσης φόρου 200 ευρώ από τις δαπάνες για δίδακτρα και της έκπτωσης για το ενοίκιο ή τους τόκους δανείου της κατοικίας του, τελικά και αυτός θα είναι χαμένος.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι η μείωση των συντελεστών ευθύς μόλις επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μάχη για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που χάθηκε σε πρώτη φάση λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης. Όσον αφορά, δε, στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλαν αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου, με τον κ. Στουρνάρα να αποκαλύπτει ότι εξετάζεται η δυνατότητα να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές άρα να οδηγούνται στη φυλακή όσοι δεν πληρώνουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ