Δεν κατέληξε σε συμφωνία για την επιτήρηση των τραπεζών το Ecofin - iefimerida.gr

Δεν κατέληξε σε συμφωνία για την επιτήρηση των τραπεζών το Ecofin

Δεν κατέληξε σε συμφωνία για την επιτήρηση των τραπεζών το Ecofin
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες υπό την ΕΚΤ.

Οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν στη συνεδρίασή τους να συμφωνήσουν ούτε στη δομή, αλλά ούτε και στο χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του μηχανισμού αυτού και για το λόγο αυτό, το Ecofin θα ξανασυνεδριάσει εκτάκτως στις 12 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δημιουργία ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα ως την 1η Ιανουαρίου του 2013 αποτελεί δέσμευση της ΕΕ, ενώ η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού θα παρείχε τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), χωρίς να εγγράφεται το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης στα κρατικά χρέη.

Όμως τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα, καθώς η Γερμανία εμμένει στη θέση της ότι μόνο οι μεγάλες συστημικές τράπεζες θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο όταν επιβλέπει τράπεζες», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την άλλη πλευρά η Γαλλία, ζητά να τεθούν περί τις 6.000 ευρωπαϊκές τράπεζες υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αστυνομεύει όλες τις τράπεζες στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος εποπτείας και να αποφύγει μια προσέγγιση δύο ταχυτήτων. Η ΕΚΤ πρέπει να επιβλέπει όλες τις τράπεζες με ευρωπαϊκό διαβατήριο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Επιπλέον, ενστάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών δημιουργίας τραπεζικής εποπτείας έχουν προβάλει ξεκάθαρα η Ολλανδία, η Σουηδία και η Μ. Βρετανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ