Με ποιους τρόπους λειτουργούσε το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων [βίντεο] - iefimerida.gr

Με ποιους τρόπους λειτουργούσε το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετικά αποτελέσματα είχε η γιγαντιαία επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας τη Δευτέρα, με τη σύλληψη δέκα ατόμων από τα συνολικά δεκατέσσερα που αναζητούσαν οι Αρχές.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν σήμερα ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας Χρήστος Μανούρας και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας ταξίαρχος Δημήτρης Γεωργατζής, χρησιμοποιούσαν συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, εταιρείες «βιτρίνα», συνεργαζόμενα πρατήρια και εικονικά τιμολόγια προκειμένου να παραπλανούν τις αστυνομικές αρχές.

Ανάμεσα στα άλλα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσαν ήταν και η χρήση ειδικού λογισμικού προγράμματος -ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας που δεν άφηνε ορατά ίχνη ανίχνευσής του- το οποίο τους παρείχε τη δυνατότητα, με ένα κινητό τηλέφωνο από μικρή απόσταση, να παρεμβαίνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εκροών καυσίμου από τις αντλίες συνεργαζόμενων πρατηρίων. Έτσι αλλοίωναν την ένδειξη παρεχόμενης ποσότητας καυσίμου και έδιναν στους πελάτες μικρότερη ποσότητα, που δεν αντιστοιχούσε στην αναγραφόμενη αξία, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό.

Το κύκλωμα αποτελείτο από τρεις διαφορετικές ομάδες, που δρούσαν ανεξάρτητα ή σε συνεργασία μεταξύ τους, με επικεφαλής τρεις παλιούς γνώριμους των διωκτικών αρχών, στον τομέα της λαθρεμπορίας καυσίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, είχαν διακινήσει τον τελευταίο καιρό πάνω από 3,3 εκατομμύρια λίτρα λαθραίων καυσίμων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με ποσά που υπερβαίνουν τα 4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για παραβάσεις της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας, για απάτη μέσω υπολογιστή, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα συναφή αδικήματα.

Οι συλληφθέντες είναι πρόεδροι, διαχειριστές, νόμιμοι εκπρόσωποι ή υπάλληλοι εταιρειών και επιχειρήσεων εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων. Ένας από τους συλληφθέντες είναι λογιστής σε εμπλεκόμενη εταιρεία, ενώ ένας άλλος εμφανίζεται παράλληλα και ως «κρυφός» εκμεταλλευτής τριών ομοειδών εταιρειών εμπορίας υγρών καυσίμων.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας προέκυψε:

Η πρώτη εγκληματική ομάδα

Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 1.001.763 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων, για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα 831.453 ευρώ.

Δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 743.450 ευρώ, εξέδωσε και παρέλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας πάνω από 254.479 ευρώ και δεν έχει αποδώσει τέλη και εισφορές ύψους 24.536 ευρώ.

Ακόμα, δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία για την πώληση καυσίμων, καθαρής αξίας τουλάχιστον 1.566.951 ευρώ, δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία συνολικής εκτιμώμενης μικτής αξίας 13.628,415 ευρώ, κατά την πώληση πετρελαίου θέρμανσης και εξέδωσε 95 ανακριβή δελτία αποστολής, κατά την διακίνηση καυσίμων.

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα

Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 984.437 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα 937.924 ευρώ.

Παράλληλα, δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 142.739 ευρώ, δεν εξέδωσε παραστατικά συνολικής αξίας 504.141 ευρώ, πούλησε πάνω από 34.300 λίτρα καυσίμων σε πρατήριο καυσίμων που δεν κατέχει την προβλεπόμενη άδεια εμπορίας καυσίμων, ενώ λειτουργούσε πρατήρια υγρών καυσίμων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.

Η τρίτη εγκληματική ομάδα

Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 1.338.627 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων, για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα 781.726 ευρώ, δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 358.813 ευρώ και δεν εξέδωσε συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία για διακίνηση πάνω από 1.190.557 λίτρων καυσίμων, με συνολική εκτιμώμενη καθαρή αξία 1.492.235 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ