Χοντρό παζάρι μέχρι αργά χθες το βράδυ γινόταν στο υπουργείο Οικονομικών, με φόντο τις αποκρατικοποιήσεις, αφού στο τραπέζι υπήρχε ανοιχτός ο φάκελος των χρονοδιαγραμμάτων και πάνω από όλα της νομικής μορφής του φορέα που θα διαχειριστεί όλο το "πακέτο". Οι διαβουλεύσεις ήταν μαραθώνιες, αφού ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί, δεν διακόπηκαν παρά μόνο για να μεταβεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο γραφείο του πρωθυπουργού και πραγματοποιήθηκαν στη σκιά των αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων, πληροφοριών, επίσημων και ανεπίσημων δηλώσεων για το πώς θα διασφαλιστούν οι δανειστές μας ότι όλα θα γίνουν όπως ακριβώς θα συμφωνηθούν.
Είναι ενδεικτικό του πολύ σκληρού παζαριού, που δεν αφορά βέβαια μόνο στην 5η δόση αλλά στη συνολική λύση που θα επιδιωχθεί για το ελληνικό πρόβλημα, ότι ενώ μέχρι την Κυριακή η κυβέρνηση επέμενε επισήμως και ανεπισήμως ότι οι ξένοι δεν θα μπορούσαν να έχουν παρά μόνο συμβουλευτικό ρόλο υπό τη μορφή τεχνογνωσίας στο υπό σύσταση Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, η κατάληξη των διαβουλεύσεων θα είναι μάλλον διαφορετική.
Πέρα από τις αναφορές του Όλι Ρεν και του Γιούργκεν Σταρκ στο μοντέλο που εφαρμόστηκε για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων στη πρώην Ανατολική Γερμανία, ήρθε χθες το διπλό και διόλου συμπτωματικό "χτύπημα" από τους FINANCIAL TIMES και το REUTERS, με συνισταμένη την ενεργό εμπλοκή ξένων στη διαχείριση του "πακέτου" των αποκρατικοποιήσεων. Το REUTERS, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ανέδειξε το σενάριο του νέου δανείου προς την Ελλάδα ύψους 65 δισ. ευρώ, υπό τον όρο και της "εξωτερικής επιτήρησης" του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όρο που φαίνεται να αποδέχεται και το ελληνικό Δημόσιο, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για έλεγχο.
Οι εξελίξεις χαρακτηρίζονται σε κάθε περίπτωση ραγδαίες, αφού ενώ μέχρι την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και το ΔΝΤ άφηναν να διαφανεί πιθανή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, οι νεώτερες πληροφορίες από το εσωτερικό και το εξωτερικό συγκλίνουν στο ότι όλα θα έχουν τελειώσει με θετική κατάληξη για την Ελλάδα έως το τέλος της εβδομάδας, με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ να δηλώνει, μάλιστα, αισιόδοξος για τη 5η δόση μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ν. Σαρκοζί! Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την άποψη ότι ασκήθηκε ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει ταχέως τις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να ξεκινήσει ενδεχομένως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η συζήτηση για την επόμενη ημέρα ήτοι για το πώς θα καλυφθεί η Ελλάδα το 2012 και το 2013.
Ωστόσο, εδώ τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα, αφού ακόμα δεν έχει γεφυρωθεί το χάσμα απόψεων μεταξύ όσων επιθυμούν την εμπλοκή των ιδιωτών στη λύση-πακέτο και εκείνων που δεν το συζητούν καν, θεωρώντας ότι οι αντιδράσεις μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες. Επί της ουσίας πρόκειται για τη γνωστή διαμάχη μεταξύ της άποψης ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος της συνολικής λύσης και η εθελοντική διακράτηση τίτλων που λήγουν την επόμενη διετία ή τριετία και της άποψης ότι ακόμα και μια τέτοια "soft" επιμήκυνση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για νέο γύρο κερδοσκοπικών πιέσεων σε όλη την Περιφέρεια.
Χθες το βράδυ Ευρωπαίος αξιωματούχος με δηλώσεις του στο πρακτορείο DOW JONES προσέθεσε ένα ακόμα στοιχείο στην εν λόγω διαμάχη, που είναι λίαν αμφίβολο εάν θα τελειώσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, κάνοντας αναφορά στις ελληνικές τράπεζες. Ειδικότερα, φέρεται να δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν το 38% του χρέους, θα πιεστούν από την Ε.Ε. θα αποδεχθούν μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που κατέχουν, ενώ αντιθέτως οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν την επιμήκυνση στους ξένους ιδιώτες! Τι σημαίνει αυτό εάν ισχύουν οι δηλώσεις του εν λόγω αξιωματούχου; Ότι οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν να περιορίσουν το ντόμινο πιθανών αρνητικών εξελίξεων, εντός των τειχών της Ελλάδας, όσο μπορεί να γίνει, βέβαια, αυτό. Το πλέον σίγουρο είναι ότι ουδείς συζητά σοβαρά -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους υπό τη μορφή "κουρέματος" ή επιμήκυνσης του συνόλου των ελληνικών ομολόγων...