Ο βασιλιάς του χορού στην Αθήνα: Αν ήταν ποδοσφαιριστής θα ήταν ο Ρούνεϊ [βίντεο] - iefimerida.gr

Ο βασιλιάς του χορού στην Αθήνα: Αν ήταν ποδοσφαιριστής θα ήταν ο Ρούνεϊ [βίντεο]

Ο βασιλιάς του χορού στην Αθήνα: Αν ήταν ποδοσφαιριστής θα ήταν ο Ρούνεϊ [βίντεο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ΒBC τον «συγκρίνει» με τον Ρούνεϊ, οι Τimes θεωρούν το έργο του υπνωτιστικό. Ο γεννημένος στο Μπαγκλαντές Βρετανός Ακραμ Καν έφτασε σήμερα στην Αθήνα και από αύριο θα χορεύει μόνος του στη σκηνή την μοναδική ιστορία της ζωής του: το DESH.

Ο βασιλιάς του χορού στην Αθήνα: Αν ήταν ποδοσφαιριστής θα ήταν ο Ρούνεϊ [βίντεο] | iefimerida.gr 0

O Άκραμ Καν έρχεται στην Αθήνα με τον πρόσφατο απόηχο της χορογραφίας της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βρετανία σε σκηνοθεσία Ντάνι Μπόιλ. Θα παρουσιάσει το DESH που στην βεγγαλική γλώσσα σημαίνει Πατρίδα. Το σώμα του θα γίνει το όχημα της πιο γλαφυρής αφήγησης μιας χώρας... Το DESH παρουσιάστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και αποθεώθηκε ενώ πήρε και το βραβείο Olivier για το 2012. Είναι μια κορυφαία στιγμή στην καριέρα του Καν, μετά από μια σειρά εντυπωσιακών συνεργασιών με τη Sylvie Guillem, τη Juliette Binoche και τον Anish Kapoor.

Ο βασιλιάς του χορού στην Αθήνα: Αν ήταν ποδοσφαιριστής θα ήταν ο Ρούνεϊ [βίντεο] | iefimerida.gr 1

Χορεύοντας για την Πατρίδα

Οι μουσώνες, ο Michael Jackson, ο αρχαίος ινδικός χορός kathak (που η ρίζα του προέρχεται από το αφηγητής/ραδωδός) και η λυτρωτική αφήγηση των αρχαιότατων ιστοριών μιας μακρινής πατρίδας είναι το εκρηκτικό μείγμα του DESH, της παράστασης του φημισμένου χορογράφου και χορευτή Άκραμ Καν. Ο Καν σαρώνει τη σκηνή και αφηγείται ιστορίες από το Μπανγκλαντές σε μια χορογραφία που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό στοιχείο της πατρίδας του, της χώρας με τους αμέτρητους νεκρούς κάθε χρόνο από τις πλημμύρες, της χώρας όπου η περιοδικότητα των μουσώνων καθορίζει τη μοίρα των ανθρώπων.

Ο βασιλιάς του χορού στην Αθήνα: Αν ήταν ποδοσφαιριστής θα ήταν ο Ρούνεϊ [βίντεο] | iefimerida.gr 2

Ο Καν χορεύει από άκρη σε άκρη σε μια σκηνή πλαισιωμένη από ειδικούς φωτισμούς και προβολές που ανασύρουν το στοιχείο του νερού, την αίσθηση της βροχής –τρυφερής ή απειλητικής–, τη μετέωρη κατάσταση ενός σώματος που, αν και έχει ρίζες, είναι ανέστιο. Ανακαλεί σωματικά τις αφηγήσεις του πατέρα του, αλλά και τις εμπλουτίζει με νέες αφηγήσεις προς την κόρη του, καθώς κινείται αδιάλειπτα, κυκλικά στη σκηνή. Με τη βοήθεια σπουδαίων συνεργατών, όπως του Tim Yip στα βίντεο, βραβευμένου με Όσκαρ για την ταινία Ο τίγρης και ο δράκος (Crouching Tiger, Hidden Dragon), μεταφέρει το κοινό της παράστασης από τη γενέτειρά του, το Γουίμπλεντον Παρκ του Λονδίνου στους δρόμους του Μπαγκλαντές, λίγο πριν χαθεί σε ένα μουσώνα φτιαγμένο από χρυσές κορδέλες.

Oι παραστάσεις θα ανέβουν στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στις 5, 6, 7, 9 & 10 Δεκεμβρίου 2012

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ