Στα ύψη οι επιστροφές σε φορολογούμενους λόγω αποδείξεων - iefimerida.gr

Στα ύψη οι επιστροφές σε φορολογούμενους λόγω αποδείξεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Νευρική κρίση έχει πιάσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βλέποντας τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, αφού ελέω... αποδείξεων το μέσο ποσό επιστροφής ανά φορολογούμενο έχει ανέβει στα 800 και πλέον ευρώ, από 500 ευρώ πέρσι, τινάζοντας επί της ουσίας τον δημοσιονομικό προγραμματισμό στον αέρα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι όλα βαίνουν βάσει... προγράμματος.

Στη 3η παρτίδα των εκκαθαριστικών που βρίσκονται καθ' οδόν, τα πιστωτικά σημειώματα ανέρχονται στις 180.193 έναντι 139.799 πέρσι, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι επιστροφές που αναλογούν σε αυτούς τους φορολογούμενους ανέρχονται στα 152,5 εκατ. ευρώ έναντι 87,8 εκατ. ευρώ πέρσι! Κι αν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι μια παρτίδα δεν μπορεί να ασφαλές δείγμα, τα ίδια αποτελέσματα προκύπτουν αν ανατρέξει στο σύνολο των εκκαθαριστικών που έχουν σταλεί έως τώρα. Ενώ πέρσι στις τρεις πρώτες εκκαθαρίσεις τα πιστωτικά σημειώματα ήταν 412.640, φέτος έφτασαν ήδη στις 491.664, ενώ οι επιστροφές φόρου εκτινάχθηκαν στα 464,2 εκατ. ευρώ έναντι 322,5 εκατ. ευρώ πέρσι, όντας δηλαδή 142 εκατ. ευρώ παραπάνω!!!

Η δημοσιονομική ζημιά γίνεται μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς τα μηδενικά σημειώματα αλλά και τα χρεωστικά που πλέον είναι λιγότερο "φορτωμένα" από πέρσι, με αποτέλεσμα οι φόροι που τελικά περιμένει το υπουργείο Οικονομικών από τις τρεις πρώτες εκκαθαρίσεις να περιορίζονται στα 129,3 εκατ. ευρώ έναντι 203,5 εκατ. ευρώ πέρσι!!!!

Το... κακό πολλαπλασιάζεται αν κάνει κανείς και τις συγκρίσεις με τα έως τώρα έσοδα από τον ΦΠΑ, αφού ως γνωστόν το μέτρο των αποδείξεων έγινε με στόχο το κυνήγι των αποδείξεων από δραστηριότητες που φοροδιαφεύγουν. Έτσι, παρά την εκτίναξη των επιστροφών, η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ δεν είναι ανάλογη, ενισχύοντας τις εισηγήσεις εντός του υπουργείου Οικονομικών για επανεξέταση του μέτρου των αποδείξεων, στη κατεύθυνση της αύξησης του ποσοστού κάλυψης του αφορολογήτου...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φορολογία αποδείξεις επιστροφές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ