Τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι: οι αναμενόμενες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, η αύξηση της φτώχειας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη σύμφωνα με έκθεση της Eurostat.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θεαματική η άνοδος του Χρηματιστηρίου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "την εκτόνωση σύσσωμου του τραπεζικού κλάδου προκάλεσε η ανακοίνωση των όρων της επαναγοράς των ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Οι «αμφιβολίες» για τα βάρη που θα προκαλέσει η συμφωνία με στόχο την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, σε όσους θα συμμετέχουν στη διαδικασία, είχε αποτυπωθεί εντονότατα στο ταμπλό την προηγούμενη εβδομάδα".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Αγωνία για 3.400.000 νεόπτωχους!".
Η εφημερίδα γράφει ότι "παραμονές του 2013, ο κυνισμός των δανειστών... σωτήρων μας χτυπάει «κόκκινο», όπως άλλωστε και η υπομονή των λαών του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου, που πασχίζουν να ανακτήσουν την εθνική τους υπερηφάνεια όντας υπόδουλοι στη νέα οικονομική τάξη πραγμάτων. Κι όσο κι αν επιμένουν κάποιοι να ομιλούν τη γλώσσα των ψεύτικων αριθμών και να ξεχνούν τους πολίτες, η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή που για ακόμη μία φορά «μιλά» στη δική της ποσοστιαία διάλεκτο".
ΕΘΝΟΣ: "Φοροπληξία στην κυβέρνηση για το 45%".
Η εφημερίδα σημειώνει "τρόπους να αρθεί το αδιέξοδο με το φορολογικό αναζητεί η κυβέρνηση μετά τη θύελλα που προκάλεσε η ρύθμιση που προέβλεπε φόρο 45% στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ. Εξετάζονται αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με βάση το αρχικό σχέδιο. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πεδίο μάχης το Αιγαίο με... λάφυρα πετρέλαιο και όσμιο!
Σύμφωνα με την εφημερίδα "τεράστια κοιτάσματα "μαύρου χρυσού" έξω από τη Θάσο σύμφωνα με απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, ενώ μόνο "ατύχημα" δεν ήταν η κρίση στα Ίμια. Το "ανοιχτό" θέμα της ελληνικής ΑΟΖ έρχεται και πάλι στο προσκήνιο από τις κυβερνήσεις Τουρκίας και Αλβανίας, μαζί και με την μουσουλμανική φονταμενταλιστική κυβέρνηση της Αιγύπτου. Απομακρύνεται το μη αναγκαίο προσωπικό του ΟΗΕ από τη Συρία, πιο κοντά σε μια πολεμική σύρραξη στην Ανατολική Μεσόγειο".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "350.000 ραβασάκια για το χαράτσι της ΔΕΗ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η εφορία καλεί στο ταμείο όσους χρωστούν από το 2011. Εντός 15 ημερών οι οφειλέτες πρέπει να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό με δόσεις, διαφορετικά απειλούνται με κατασχέσεις κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Οσοι καλούνται από λάθος να πληρώσουν το "χαράτσι Βενιζέλου" πρέπει να γνωστοποιήσουν στην εφορία τον πραγματικό ιδιοκτήτη του ακινήτου".
ΕΣΤΙΑ: "Παραλογισμοί με τους φόρους".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "είναι ομολογουμένως απίστευτα τα σενάρια περί αυξήσεως των συντελεστών φορολογίας που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες. ως γνωστόν η ΝΔ κατηγορούσε δριμύτατα την Κυβέρνηση Παπανδρέου για τις ανελέητες φορολογικές επιδρομές, που όπως έλεγε, είχαν εξουθενώσει τη μεσαία τάξη. Και υπέσχετο να τα αλλάξη όλα αυτά. Αραγε πως είναι δυνατόν να έφθασε τώρα η Κυβέρνησις Σαμαρά στο σημείο να συζητή σενάρια που ήθελαν να φορολογείται με συντελεστή 45% το ετήσιο εισόδημα άνω των 26.000 ευρώ;
Η ΑΥΓΗ: "Γυρίζουν στη φτώχεια Ελλάδα και Ευρώπη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ένας στους τρεις Ελληνες και ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους, περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν υπό την απειλή της φτώχειας. Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία, οι «πρότυπες» χώρες της τρόικας, στην κορυφή της «μαύρης λίστας». Δυσοίωνες οι προοπτικές για τους Ελληνες για το 2013 ακόμα και με τις συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Επίδομα τέκνων. Πώς θα καταβληθεί και ποιοι είναι οι δικαιούχοι".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο τρόπος καταβολής του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων από τον ΟΓΑ και τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθορίζονται με κοινή εγκύκλιο των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας".
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Τριφασικές αυξήσεις".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "διψήφιες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια, που φτάνουν μέχρι το 35-40% για τις μικρές καταναλώσεις, θα ζητήσει η ΔΕΗ για το 2013, την ίδια περίοδο που θα ξεκινά η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης προς όφελος των ιδιωτών ανταγωνιστών της".
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Απερίγραπτη φτώχεια, ανελέητη φορολογία...".
Η εφημερίδα γράφει "2.000.000 Ελληνες δεν έχουν να φάνε. 4.000.000 ζουν στο όριο της φτώχειας. 2.300.000 επιβιώνουν με πενιχρό εισόδημα".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αναδίπλωση στο φορολογικό".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε αναδίπλωση προχωρεί η κυβέρνηση στο φορολογικό και υπό το βάρος των αντιδράσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και μερίδας στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εξετάζει εκ νέου την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό αποσύρεται κατ΄αρχήν το σενάριο που προέβλεπε φορολόγηση με συντελεστή 45% των εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ και παράλληλα επανεξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα επιβαρύνονται οικογένειες με παιδιά".
Η ΝΙΚΗ: "Πιστωτικές: Κούρεμα στο άψε σβήσε έως 60%".
Η εφημερίδα γράφει "καθώς οι περικοπές στο εισόδημα προκαλούν μεγάλες δυσκολίες στους καταναλωτές στην εξυπηρέτηση των δόσεων που «τρέχουν» κάθε μήνα για πιστωτικές κάρτες, ο δανειζόμενος μπορεί να «κουρέψει» σημαντικά τη δόση που πληρώνει".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Φτωχός 1 στους 3".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ζει το 31% του πληθυσμού της Ελλάδας, το δε 21% ζει με πενιχρό εισόδημα, ακόμα και μετά τις μεταβιβάσεις των κοινωνικών επιδομάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2011".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Φορολογήστε τα κέρδη και όχι μισθούς και συντάξεις".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νέους ασήκωτους φόρους και χαράτσια στα προσωπικά εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών βάζουν πλουτοκρατία, συγκυβέρνηση, ΕΕ. Προκειμένου να μην καταργήσουν και το αφορολόγητο για τα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών, βρίσκουν «ισοδύναμα» στην επιβολή φορολογικού συντελεστή σε μισθωτούς και συνταξιούχους μέχρι και 45%, για εισοδήματα από 26.000 ευρώ και πάνω το χρόνο ή 1.857 ευρώ μεικτά το μήνα".
ΤΑ ΝΕΑ: "Αφοπλίζουν το... 45άρι!".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποσύρει η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις την πρόταση - τέρας για φορολόγηση με συντελεστή 45% των εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ: με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αντώνης Σαμαρά καταρτίζεται νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ στο τραπέζι μπαίνουν πολλές καινούργιες προτάσεις για αύξηση των εσόδων".
6ΜΕΡΕΣ: "Κόσκινο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "αρχές του 2013 ξεκινάει η αξιολόγηση-κερκόπορτα για χιλιάδες απολύσεις. Στο στόχαστρο και εκπαιδευτικοί, παπάδες, ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ. Στο δρόμο της αξιολόγησης απευθείας από το ΑΣΕΠ ή μέσω διαδικασιών από τους ίδιους τους φορείς όπου υπηρετούν, με προδιαγραφές όμως που θα ορίζει το ΑΣΕΠ, οδηγούνται από τις αρχές του νέου έτους 650.000 μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Νέο φορολογικό. Τσεκούρι στο επίδομα παιδιών αλλά φρένο από το Μαξίμου για το 45% άνω των 26.000 ευρώ".
Η εφημερίδα γράφει ότι " υποχώρησε αναγκαστικά το υπουργείο Οικονομικών χτες το βράδυ για τη φορολόγηση με συντελεστή 45% στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, μετά τις έντονες αντιδράσεις και από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Στο ΥΠΟΙΚ όμως επιμένουν στο επίδομα για τα παιδιά. Το επίδομα θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ακυβέρνητο παραμένει το ΑΠΘ".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Με έντοκα 10 του EFSF η επαναγορά των ομολόγων".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "υψηλότερο κατά 10% σε σχέση με όσα είχαν ανακοινωθεί στο τελευταίο Eurogroup είναι τελικά το τίμημα που πρόσφερε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα τόσο οι τιμές των ομολόγων όσο και το ΧΑ να καταγράψουν σημαντικά κέρδη".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αποφασιστικό βήμα. Θετική η πρώτη αντίδραση στους όρους για την επαναγορά των ομολόγων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται το απόγευμα της Παρασκευής η επιχείρηση επαναγοράς χρέους, μέσω της οποίας το δημόσιο θα χρησιμοποιήσει 10 δισ. ευρώ για να επαναγοράσει, από ιδιώτες, ομόλογα σε τιμές που εξέπληξαν ευχάριστα τις αγορές, καθώς αποδείχθηκαν υψηλότερες σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί".
ΚΕΡΔΟΣ: "
Η εφημερίδα γράφει ότι "
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "«Ράλι» τιμών στα ομόλογα με τους όρους επαναγοράς".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε εντυπωσιακό ράλι επιδόθηκαν, χθες, οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, εν μέσω αισιοδοξίας που πυροδότησαν οι καλύτεροι του αναμενομένου όροι για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από την έκδοσή τους, δηλαδή από τις 12 Μαρτίου, όταν έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους".