Ποιος είναι ο πρώην κομμουνιστής Πιερλουίτζι Μπερσάνι που θέλει να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο πρώην κομμουνιστής Πιερλουίτζι Μπερσάνι που θέλει να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς ανέδειξαν νικητή τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι με ποσοστό 61% έναντι 39% του αντιπάλου του, δημάρχου της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, διαφορά μεγαλύτερη του αναμενωμένου.

Ο Μπερσάνι είναι γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της ιταλικής αριστεράς, από το 2009 και βλέπει πως η συγκυρία είναι ιδανική για αυτόν, δεδομένου της πρωτιάς της κεντροαριστεράς στις δημοσκοπήσεις.

Γιος μηχανικού από την βόρεια περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, ο οποίος είχε ένα μικρό βενζινάδικο κοντά στην Πιατσέντσα, ο Μπερσάνι έχει διατελέσει υπουργός Βιομηχανίας, Μεταφορών και Επιχειρήσεων στις κεντροαριστερές κυβερνήσεις που βρέθηκαν στην εξουσία στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, το διάστημα δηλαδή που η εξουσία δεν βρισκόταν στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερσάνι στην προεκλογική διαμάχη για το χρίσμα της κεντροαριστεράς παρουσιάστηκε ως ένθερμος εκσυγχρονιστής διαφημίζοντας τον ζήλο με τον οποίο αντιμετώπισε τα καρτέλ όταν ήταν υπουργός, αλλά και δεσμευόμενος να περιορίσει τον αντίκτυπο των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων, όπως για παράδειγμα τις σκληρές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που επέβαλε ο Μόντι.

Σε μία τηλεμαχία στην οποία συμμετείχε ο Μπερσάνι ανέφερε ως πρότυπο τον πάπα Ιωάννη ΚΓ' -τον ποντίφικα που προέβη στη μεταρρύθμιση της Καθολικής Εκκλησίας την δεκαετία του '60 μέσω του Δεύτερου Συμβουλίου του Βατικανού- «γιατί κατάφερε να αλλάξει τα πράγματα αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη».

Ο επικεφαλής του ΔΚ προσπάθησε ακόμη να ανανεώσει το προφίλ του δηλώνοντας σε βραδυνό τηλεοπτικό σόου θαυμαστής του συγκροτήματος της hard rock AC/DC.

Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο στα τέλη Σεπτεμβρίου, δεσμεύτηκε να σεβαστεί την κληρονομιά του Μόντι και να προσπαθήσει παράλληλα να "προσθέσει περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερα δικαιώματα και περισσότερες θέσεις εργασίας" στην πολιτική που εισήγαγε η τεχνοκρατική του κυβέρνηση.

Ο Μπερσάνι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναθέσει κάποιο αξίωμα στον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, υπουργός Οικονομικών ή υποψήφιος για κάποιο ανώτατο αξίωμα στην ΕΕ. «Θεωρώ ότι η Ιταλία δεν μπορεί (να μείνει) χωρίς μία προσωπικότητα σαν τον Μόντι», σχολίασε.

Πρόσφατα, είχε αναφερθεί στις προτεραιότητες που θα βάλει αν εκλεγεί πρωθυπουργός: να παραχωρήσει την ιταλική υπηκοότητα σε όσους έχουν γεννηθεί από ξένους γονείς, να θεσπίσει έναν «σκληρό» νόμο κατά της μαφίας και κατά της διαφθοράς και να λάβει μέτρα αρωγής των ανέργων και των μικρών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ