Τι είπαν Λοβέρδος - Βενιζέλος στο τελευταίο τους τηλεφώνημα πριν το διαζύγιο - iefimerida.gr

Τι είπαν Λοβέρδος - Βενιζέλος στο τελευταίο τους τηλεφώνημα πριν το διαζύγιο

ΤΙ είπαν Λοβέρδος - Βενιζέλος στο τελευταίο τους τηλεφώνημα πριν το διαζύγιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια σύντομη ανακοίνωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος διέγραψε την Δευτέρα το μεσημέρι τον Ανδρέα Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε διακόσιες λέξεις έκλεισε μια κοινή διαδρομή που ξεκίνησε το 1974 στην Θεσσαλονίκη με την μεταπολίτευση, πέρασε από το καμίνι της κοινής ήττας (με αντίπαλο τον Γιώργο Παπανδρέου) στην εσωκομματική σύγκρουση του 2007 και κατέληξε στο διαζύγιο της Δευτέρας.

Η ιστορία θα καταγράψει κάποτε με λεπτομέρειες την δύσκολη αυτή διαπροσωπική σχέση που πέρασε από χίλια κύματα, πριν φτάσει εδώ που έφτασε.

Το iefimerida αποκαλύπτει σήμερα το τελευταίο τηλεφώνημα που αντάλλαξαν οι δύο πολιτικοί το μεσημέρι της Παρασκευής, ανήμερα της ονομαστικής εορτής του Ανδρέα Λοβέρδου, όπου και ουσιαστικά διαπιστώθηκε το αδιέξοδο και η πλήρης αδυναμία των δύο πλευρών να συνεννοηθούν και να προχωρήσουν μαζί.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε στο τηλέφωνο τον πρώην υπουργό Υγείας νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής για να του ευχηθεί Χρόνια Πολλά. Στην συζήτηση που κράτησε περίπου δέκα λεπτά, φαίνεται ότι έγινε μια τελευταία προσπάθεια από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις τους προκειμένου να επανενταχθεί στην Ιπποκράτους ο πρώην υπουργός Υγείας των κυβερνήσεων Παπανδρέου. Λέγεται ότι η συζήτηση έγινε σε απόλυτα φιλικό κλίμα χωρίς αντιδικίες και εντάσεις.

Κοινή πορεία 35 χρόνων

Όσοι γνωρίζουν μάλιστα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής αυτής επικοινωνίας μιλούν για μια συζήτηση που είχε στιγμές συναισθηματικής φόρτισης, αφού οι δύο πολιτικοί γνωρίζονται από το 1974, συνδέθηκαν με ισχυρούς δεσμούς και οι πορείες τους, τόσο στον ακαδημαικό χώρο όσο και στην πολιτική υπήρξαν παράλληλες.

Λέγεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Ανδρέα Λοβέρδο να ενταχθεί στην ΚΟΕΣ που θα οργανώσει το προσεχές συνέδριο του κόμματος καθώς και στην ηγετική ομάδα του κινήματος. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ωστόσο, του επεσήμανε ότι δεν μπορεί να επανενταχθεί στην ηγετική ομάδα αφού διαφωνεί πλήρως με τις πολικές επιλογές του, οι οποίες θεωρεί ότι οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση το ΠΑΣΟΚ.

Του είπε μάλιστα με ειλικρίνια, ότι η παρουσία του στην ηγετική ομάδα θα του δημιουργεί προβλήματα, αφού θα είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται τις απόψεις του σε βάρος της λειτουργικότητας ενός καθοδηγητικού οργάνου.

«Είναι προτιμότερο Βαγγέλη να φύγω», φέρεται να είπε ο πρώην υπουργός υγείας, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «αφού ούτε να σε αμφισβητήσω επιθυμώ, ούτε προβλήματα να σου δημιουργήσω θέλω», φέρεται να είπε ο ΑνδεαςΛοβέρδος στον συνομιλητή του. Τον διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι δεν συνδέει σε καμία περίπτωση τις πολιτικές τους διαφωνίες με την πολυετή προσωπική τους σχέση.

«Το αίμα νερό δεν γίνεται», λέγεται ότι του είπε ο Α. Λοβέρδος, διαβεβαιώνοντας τον μάλιστα, ότι «δεν πρόκειται να πεί ποτέ κακή κουβέντα γι αυτόν, όπως δεν έχει πεί ποτέ έως τώρα».

Η κουβέντα τέλειωσε όταν διαπιστώθηκε για πολλοστή φορά το πολιτικό αδιέξοδο με την κοινή προτροπή «ας μείνουμε στις ευχές».

Πολιτικός φορέας Λοβέρδου

Το πρωί της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου ο Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε στη δημιουργία πολιτικής κίνησης με μια λιτή ανακοίνωση, την οποία ανήρτησε στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα.

«Ιδρύσαμε την ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. (Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας). Καλούμε όποιον συμφωνεί με τις απόψεις και τους σκοπούς μας, να υπογράψει την διακήρυξη στον διαδυκτιακό τόπο www.rikssy.gr».

Από το περιβάλλον του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση , πρόκειται για μια πολιτική κίνηση, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα μετεξελιχθεί σε κόμμα.

Πάντως στα ιδρυτικά μέλη της νέας πολιτικής κίνησης δεν συμπεριλαμβάνεται βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα τα πρώτα τακτικά μέλη είναι: Αγγελόπουλος Πέτρος, Γεωπόνος Αθήνα, Αδαμόπουλος Νίκος Ηλεκτρολόγος, Μηχανολόγος Αθήνα, Ανδριόπουλος Φίλιππος, Πολιτικός επιστήμονας Αθήνα, Απέργης Γιώργος, Δημόσιος Υπάλληλος Ναύπλιο, Αρκαδινός Διονύσης, Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Αθήνα, Βλαβιανού Άννα, Δικηγόρος Αθήνα, Γαλανοπούλου Ελισάβετ, Χημικός- βιοχημικός Αθήνα, Διαμαντίδης Γιώργος, Δημοσιογράφος Αθήνα, Ζόγκας Δημήτρης, Οικονομολόγος Αθήνα, Καπετανιάς Βασίλης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Αθήνα, Καρλαύτης Μάνθος, Γιατρός Φωκίδα, Κεκάτος Διονύσης, Αρχιτέκτων μηχανικός Ηλεία, Κολεβέντης Φώτης, Συνδικαλιστής ‘Αργος, Κονταγιάννης Χάρης, Οικονομολόγος Λαμία, Kοτρωνόπουλος Αλέκος, Υπάλληλος ΙΚΑ Πάτρα, Λαλιώτης Νίκος, Μουσικός Αθήνα, Μαγκαφάς Νίκος, Μαθηματικός Καλάβρυτα, Μαλακός Ιωάννης, Οικονομολόγος Λάρισα, Μαραθωνίτης Γιώργος, Γιατρός Αθήνα, Μερεντίτης Στέλιος, Δικηγόρος Φθιώτιδα, Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός Τρίπολη, Περράκης Βαγγέλης, Γιατρός Αθήνα, Σουρλίγκας Γιώργος, Κοινωνιολόγος Χαλκίδα, Σπύρος Σπύρου, Επιχειρηματίας Αθήνα, Στεργιόπουλος Γιώργος, Οδοντίατρος Καστοριά, Συμωνετάτος Χριστόδουλος, Ελεύθερος επαγγελματίας Κεφαλονιά, Σωτηρόπουλος Μιχάλης, Επιχειρηματίας Ναύπλιο, Τερζούδης Άγγελος Αλεξανδρούπολη, Τριανταφυλλίδης Πέτρος, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνα, Χιώτης Νίκος, Πολιτικός Μηχανικός Αθήνα, Χρονάς Αθανάσιος, Πολιτικός επιστήμονας Πειραιάς, Χρονόπουλος Παναγιώτης, Οδοντίατρος Πάτρα και Ψωμάς Απόστολος, Δικηγόρος Ρέθυμνο

Η διαγραφή από τον Βενιζέλο

Λίγες ώρες αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον διέγραψε από το ΠΑΣΟΚ με μια οργισμένη ανακοίνωση:

«Tην επομένη της συνεδρίασης της ΚΟΕΣ και της επίσημης έναρξης των εργασιών που οδηγούν στο Συντακτικό Συνέδριο της Παράταξης, το Φεβρουάριο και την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία κατά της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας και της Χρυσής Αυγής, ο κ. Λοβέρδος έκανε την επιλογή να ιδρύσει την κίνησή του. Όχι ως ρεύμα ή τάση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά ως αφετηρία συγκρότησης άλλου κόμματος.

Για λόγους εθνικού συμφέροντος, προκειμένου δηλαδή να διασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα και να τελειώσει ομαλά η δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές μας, ανέχθηκα επί μήνες συμπεριφορές βλαπτικές για την Παράταξη. Επίμονα και οργανωμένα βλαπτικές.
Είχα την ελπίδα, ότι μετά την απόφαση του Eurogroup και την επανεμφάνιση του στα κομματικά όργανα, ο κ. Λοβέρδος θα έκλεινε τον κύκλο της αβεβαιότητάς του και θα επανεντασσόταν στις συλλογικές λειτουργίες της Παράταξης.

Δυστυχώς αυτό διήρκεσε μόλις λίγες ημέρες.

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ οργανώνει, με κόπο και δυσκολίες, ένα νέο «εμείς», κάποιος διάλεξε το «εγώ». Κρίμα.
Το ΠΑΣΟΚ προχωρά με αυτούς που θέλουν και μπορούν. Και είναι ανοικτό στο διάλογο και τη συμπόρευση με όλους εκείνους που πιστεύουν στις αξίες των Ευρωπαίων δημοκρατών και σοσιαλιστών.
Εφόσον ο κ. Λοβέρδος αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και αναζητά άλλο κόμμα, ενημέρωσα με επιστολή μου τον κ. Πρόεδρο της Βουλής ότι δεν ανήκει πλέον ούτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ».

Λίγο αργότερα ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε για τη διαγραφή του:

«Στηρίζω την κυβέρνηση. Αυτό επιβάλλει το εθνικό και πολιτικό μου καθήκον. Το καθήκον όλων μας απέναντι στην πατρίδα και στους πολίτες. Έχω ξεκαθαρίσει, πως ασκώ τα καθήκοντά μου με αίσθηση ευθύνης, δίχως να αποδέχομαι κυβερνητικά ή κομματικά ανταλλάγματα.

Απέδειξα πολλές φορές με τον πιο σαφή τρόπο, πως μπορώ να διακρίνω και να προτάσσω τη συνοχή και την ενότητα της παράταξης, έναντι του εύκολου δρόμου των προσωπικών επιδιώξεων. Κινήθηκα πάντα θεσμικά και δημόσια. Βοήθησα με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να αποφευχθούν νέες διαιρέσεις στην παράταξή μας, σε πολύ δύσκολες εποχές. Είμαι, λοιπόν, ο τελευταίος που θα δεχόταν συμβουλές για το θέμα αυτό. Πάλεψα μαζί με τους συντρόφους μου σε καλές, αλλά και τραγικά δύσκολες στιγμές. Η διαγραφή είναι μια ακόμη απόδειξη, ότι η αποσυσπείρωση, η συρρίκνωση και η αμηχανία της παράταξης, έχει πολιτικά υπεύθυνους, καθώς και ονοματεπώνυμο.

Ο εγκλωβισμός δυνάμεων σε μονοκομματικές διαδικασίες, που αποτυπώνουν συσχετισμούς, δίχως αντιστοίχηση στο λαό και την κοινωνία, πρέπει να αποφευχθεί. Τιμώ όλους τους πολίτες που εξακολουθούν να στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Θα ξανασυναντηθούμε. Η Δημοκρατική Παράταξη, ωστόσο, οφείλει να απευθύνεται στην πλειοψηφία του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού και να φιλοδοξεί κάποια στιγμή και πάλι να μιλήσει για λογαριασμό της.

Με τη σημερινή πρωτοβουλία δηλώνουμε τη συμμετοχή μας στις διαδικασίες ενοποίησης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, των δυνάμεων της ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς, των προοδευτικών ανθρώπων αυτού του τόπου. Οφείλουμε να καταλήξουμε σε κοινές θέσεις άμεσης δράσης για το καλό των πολιτών που δοκιμάζονται, οι οποίοι δεν έχουν αντοχή, χρόνο κι ελπίδα. Όλα τα υπόλοιπα, που αφορούν τη δημιουργία κόμματος, την ανάδειξη συλλογικής ηγεσίας θα καθοριστούν στη συνέχεια, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, που θα ενώνουν, αλλά δεν θα εγκλωβίζουν.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ